کد خبر: ۸۷۹۵۸
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۱۲:۱۳

بهشتی: برخی فکر می‌کنند تمام جامعه باید مستمری بگیر آنها باشد

صرف پرکاری دلیلی بر درست کاری نمی‌شود
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: محمد رضا بهشتی فرزند ارشد شهید مظلوم آیت الله بهشتی در مسجد حظیره یزد حضور یافت و در جمع اقشار مختلف مردم به تحلیل شرایط اجتماعی و سیاسی کشور پرداخت.

دکتر بهشتی در این مراسم گفت: «در مقطعی به سر می‌بریم که نیاز به هوشیاری داریم و نیاز داریم تا با آگاهی کامل، آنچه را که در جامعه یمان می‌گذرد، دنبال کنیم».

وی گفت: «طرز نگرشی که ما به انسان، جهان و خداوند داریم، نقش تعیین کننده‌ای در اندیشه و رفتارهای ما با یکدیگر دارد».

وی افزود: «بسیار مهم است که چگونه به خود می‌اندیشیم و چه تلقی‌ای از خود داریم و این بدان مفهوم است که چه هستیم و چگونه باید باید باشیم و تمامی رفتارهای ما به این نگرش باز می‌گردد».

وی تاکید کرد: «اگر در مواجهه با خودمان، تلقی واقع بینانه از خودمان داشته باشیم و به نکات مثبت و منفی خود واقف باشیم، تاثیر تعیین کننده‌ای در پاسخ به دو سوال «من کی هستم» و «من چه می‌خواهم» خواهیم داشت».

بهشتی افزود: «اگر نگاهی واقع بینانه به خود نداشته باشیم و ندانیم که کیستیم، در این صورت در پاسخ به این سوال که «من کی هستم» دچار سردرگمی خواهیم بود و می‌بینیم که با آنچه از خود انتظار داریم فاصله داریم و دائم با خود کلنجار می‌رویم. به لحاظ اندیشه ناآرام هستیم و دائما بی قرار می‌کنیم. روحیه ماجراجویی داریم و رفتارهایمان هم آشفته است».

این استاد دانشگاه خود بزرگ بینی را مصداق آشکار نگرش غیرواقع بینانه دانست و گفت: «این ارزیابی خود را بیشتر از آنچه که هستیم، آشکار می‌کند و در حقیقت یک نوع ناهمخوانی در افعال و ارتباطاتمان را نشان می‌دهد و در کل نشان گر یک نوع بی ثباتی و بی تعادلی است».

بهشتی در ادامه گفت: «اگر در تصویری که بصورت ایده آل از خودمان داریم، دچار نوعی تلقی غلط از خودمان شویم باز آثار آن عمل و فکر ما مشخص می‌شود. برای نمونه اگر تصور غلطی که از یک انسان کامل در خود داریم، اینگونه باشد که آن انسان انسانی تک و با همه خصلت‌های خوب باشد و هیچ نقطه کاستی نیز در آن نبینیم، آنگاه متصور شویم که اگر یک نقطه کاستی در آن انسان تک رخ دهد، آن فرو می‌ریزد. در این صورت سوال مهم آن است که در این تصویر انسان کامل تک جایگاه دیگران کجاست ؟ آیا جایی برای دیگران در این طرز تلقی ما وجود دارد ؟ اگر دیگران در این طرز تلقی ما جایی نداشته باشند، در این صورت ما دچار خودرایی و خود بینی می‌شویم. همیشه تحکمی حرف می‌زنیم و حرف اولین و آخرین را ما می‌زنیم».

وی اظهار داشت: «کسانی که نگاه واقع بینانه به خود ندارند، کسانی هستند که ادعاهای بزرگ و بیش از حد دارند و رشد خود را در کوچک کردن دیگران می‌بینند و دوست دارند همیشه حرف آخر را بزنند».

وی ادامه داد: «اگر افرادی در افکار و اعمال با آنان همراه بودند، خودی شمرده می‌شوند ولی به محض اینکه تفاوتی در عمل و فکر آن‌ها رخ داد، غیر خودی شناخته می‌شوند». بهشتی تاکید کرد: «این افراد کسانی هستند که تفاوت در اندیشه‌ها را بی درنگ به خصومت و دشمنی تعبیر می‌کنند و می‌گویند دشمن چنان می‌گوید دشمن چنان می‌کند».

این استاد برجسته دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در جوامعی که تفکر این افراد غلبه دارد، دچار پیچیدگی‌های زیادی خواهیم بود گفت: «در این جوامع صف بندی‌های فراوانی را شاهد خواهیم بود و کسی که تا دیروز دوست ما بود، دشمن می‌شود و کسی که تا دیروز دشمن ما بود، دوست می‌شود. دوستی‌ها و دشمنی‌ها معیارش همراهی با ما می‌شود و همفکری و همکاری در این جوامع بسیار سخت می‌شود».

بهشتی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه عمر کار دسته جمعی در جامعه ما کوتاه است، گفت: «این یک سوال جدی است که چرا ما در همه عرصه‌ها نمی توانیم با هم کار کنیم؟ هیچ کس را نمی‌توانیم تحمل کنیم مگر اینکه 100 درصد با ما هم عقیده باشد».

وی تاکید کرد: «حاصل این طرز تفکر محدود شدن همکاری‌ها و تکه تکه شدن جامعه است و اگر وقتی صحبت از وحدت به میان می‌آوریم وحدت یعنی همه اطراف من باشند والا فهم دیگری از وحدت نداریم. به محض این که یک تفاوتی در دیدگاه و قضاوت به وجود می‌آید، بلافاصله تصور می‌کنیم فرد غیرخودی است».

این استاد فلسفه در ادامه با اشاره به تلقی خود از جهان پیرامون گفت: «اگر تلقی ما اینگونه باشد که در آن بتوانیم پیوندهای همخوان و سازگاری را با جهان برقرار کنیم، می‌توانیم با جهان سازگار باشیم والا دچار کژی‌های زیادی با جهان اطراف خواهیم شد».

فرزند شهید بهشتی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به سخن شهید مظلوم بهشتی که «بهشت را به بهاء دهند نه به بهانه» گفت: «این سخن ارزشمند تفسیر آیه "لیس للانسان الی ما سعی" است و اگر می‌خواهیم تغییر در شرایط رخ دهد بایستی خودمان قدم اول را برداریم و تلاش کنیم. باید نوع نگاهمان به شرایط سیاسی و اقتصادی یمان تغییر کند».

وی با بیان اینکه برخی تصور می‌کنند نباید کار کرد و خدا از آسمان چیزی برایشان می‌فرستد یا در قرعه‌کشی بانک برنده می‌شوند، تصریح کرد: «این طرز فکر به جایی می‌رسد که برخی فکر می‌کنند به جای اینکه جامعه باید کار مولد بکند، تمام جامعه باید مستمری بگیر آنها باشد و آنان که خیلی کار می‌کنند نادان هستند! و بهتر است کار نکنیم و یک جوری درآمد داشته باشیم».

بهشتی اضافه کرد: «این قضایا در حالی در کشورمان جریان دارد که دنیا با سرعت در حرکت است و معلوم نیست دیگر فرصتی فراهم شود تا حتی با کشورهای در حال توسعه نیز بتوانیم رقابت کنیم». وی تاکید کرد: «طرز تفکر و نگرش ما می‌تواند کشور را در پیشرفت قرار دهد یا به عقب براند».

این استاد دانشگاه گفت: «در این چند سال گذشته در حوزه درآمد نفتی بدون آنکه فعالیت خاصی انجام دهیم، وضعیت بسیار خوبی داشتیم ولی با این حال دچار تورم و گرانی 25 درصدی هستیم».

وی با طرح این سوال که با درآمد بالا اشکال کار ما در کجا است، گفت: «آیا این اشکال ما نیست که در سطوح مختلف مدیریتی توان گره زدن توان بالای جامعه‌مان را با این درآمدهای سرشار مالی و پولی را نداشته‌ایم و نداریم؟ و چرا نداریم»؟

وی افزود: «با نگاهی به عملکرد این چند ساله اخیر در می‌یابیم که ما یک دفعه با تغییرات بزرگ در سطوح مدیریتی روبه‌رو بوده‌ایم».

وی تصریح کرد: «کدام جامعه است که بخش بزرگی از توان مدیریتی که با هزینه مردم رشد و تجربه پیدا کرده است را به این آسانی حذف کند و بعد پاسخ می‌دهند که افرادی می‌آیند که از این افراد توانمندتر هستند ولی هرچه نگاه می‌کنیم می‌بینیم توانمندتر هم نیستند»!

دکتر بهشتی بیان داشت: «در ظرف مدت کوتاهی به‌طور مداوم جابجایی داریم و همه می‌دانیم ثبات مدیریت یکی از عوامل موثر توسعه است. وی با ابراز تعجب از اینکه در این چند سال سه بار رئیس بانک مرکزی تغییر کرده است»، گفت: «مدیریت واحدهای این‌چنینی معمولا 5 سال تا ده است ولی این موارد مهم نادیده گرفته می‌شود».

بهشتی با بیان اینکه در یک روز رٔوسای شش بانک را تغییر می‌دهیم و پس از مدتی چهارتای آنها را جابجا می‌کنیم، گفت: «واقعا این کارها به چه معناست»؟

وی تاکید کرد: «شهد مظلوم بهشتی می‌گفت همه حرکت‌ها تلاش نیست و گاهی اوقات حرکات تقلا است. تلاش برای وقتی است که هدف معلوم است و پله پله سعی می‌شود تا به هدف نائل شویم».

وی گفت: «صرف پرکاری دلیلی بر درست کاری نمی‌شود و معلوم نیست آیا ما را به هدف می‌رساند یا خیر».

محمد رضا بهشتی گفت: «حرکت‌های ما باید سنجیده و هدف‌دار باشد و شرایط فعلی جامعه ما باید بیش از پیش بر مردم ما روشن شود».

وی گفت: «تصویر غلط از خود داشتن به جایی می‌رسد که به جای اینکه از مردم عذرخواهی کنیم و خود را اصلاح و نقد کنیم، می‌گوییم بسیار خوب هم داریم عمل می‌کنیم و خوب است دنیا هم از ما یاد بگیرند». 

بهشتی گفت: «گاهی وقت‌ها انسان تعجب می‌کند و فکر می‌کند که دیگران بیایند چه چیز را از ما یادبگیرند؟ بریز و بپاش‌های ما را یاد بگیرند؟ یا حرام کردن امکاناتمان را؟ یا نوع تعاملمان با کشورهای دیگر را»؟

فرزند شهید مظلوم بهشتی در پایان گفت: «کشور در شرایط خطیری قرار دارد و بنده به عنوان یک معلم به این نتیجه رسیده‌ام که اگر تلاشی در جهت تغییر از سوی ما انجام نگیرد، همه ما مسئولیم و برای این تلاش نباید منتظر کسی دیگر باشیم».

بهشتی گفت: «اگر دلمان به حال کشور می‌سوزد با هر مبنای ملی و دینی باید زمانه را درک کرد و سیر فعلی را تغییر داد».

وی گفت: «خوشبختانه چارچوب‌های قانونی کشور راه قانونی این تغییر را ایجاد کرده است و ما باید قدر آن را بدانیم چراکه ارزان به‌دست نیامده است».

بهشتی خاطر نشان کرد: «انشاءالله اقدامی انجام دهیم که مشمول آیه "یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه فادخلی فی عبادی وادخلی جنتی" باشیم و خداوند از ما راضی باشد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین