در ادامه سفرهای دور دوم رئیسجمهور و هیئت دولت به استانهای کشور، سید ابراهیم رئیسی روز ۱۶ دی ماه جاری به استان زنجان سفر کرد و از پروژههای مختلف عمرانی، بهداشتی، صنعتی و... بازدید به عمل آورد.
مطابق همه سفرهای استانی، هر یک از اعضای هیئت دولت که همراه رییسجمهور هستند، وظیفه داشتند تا دغدغههای مردم استان در حوزه کاری سازمان یا وزارتخانه خود را بشنوند و پروژههای مرتبط را نیز افتتاح کنند. در پایان سفر نیز اعضای هیئت دولت در نشستی با عنوان شورای اداری دور هم جمع شده تا با ریاست رییسجمهور درباره طرحها و معضلات مختلف مردم تصمیمگیری کنند.
در سفر اخیر رئیسی نیز در شامگاه روز شنبه ۱۶ دی، شورای اداری با حضور رئیسجمهور در استانداری زنجان تشکیل شد و دو موضوع مرتبط به محیط زیست در این نشست مطرح میشود؛ موضوع اول مربوط به "سد مشمپا" بود.
این سد که مطالعات ساخت آن از سال ۱۳۵۲ شروع شده است، دارای ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی است و قرار است به منظور تأمین قسمتی از آب شرب و صنعت مورد نیاز شهرستان زنجان به حجم ۵۰ میلیون متر مکعب و بهبود کشاروزی منطقه و همچنین تولید برق بر روی رودخانه قزل اوزن ساخته شود.
اگرچه مطالعات زیست محیطی این سد پیشتر انجام شده است، اما به دلیل تغییر شرایط اقلیمی در این سالها و کاهش بارشها در منطقه و همچنین بازنگری در بحثهای کیفی آب رودخانه از جمله EC (شوری آب) سازمان حفاظت محیط زیست ساخت این سد را متوقف کرده و خواستار زمانی برای انجام مطالعات بیشتر شده است.
بر اساس فیلمی که از این نشست اخیر رئیسجمهور منتشر شده، با وجود اینکه محسن منصوری؛ معاون اجرایی رییس جمهور در زمان مطرح کردن موضوع سد مشمپا تأکید میکند که محیط زیست به منظور انجام مطالعات بیشتر پروژه را متوقف کرده است، اما رییس جمهور بدون توجه به این خواسته سازمان حفاظت محیط زیست میگوید: چیزی که مجوز صادر شده و کار را شروع کردهاند و ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است را به چه دلیل متوقف کردهاند! باید دلایل محکمی وجود داشته باشد.
در این قسمت از صحبتهای رییس جمهور، علی سلاجقه؛ معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، قصد ورود به موضوع را داشت، اما اجازه صحبت به او داده نشد!
مورد دیگر مربوط به ۱۰ معدن استان زنجان است که در مناطق حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار داشته و مجوزی برای آنها صادر نشده است.
در این خصوص نیز رییس جمهور میگوید: این معادنی که فعال هستند به محیط زیست ضربه میزنند یا خیر؛ اگر ضربه میزنند چرا از ادامه کار آنها جلوگیری نمیشود. باید به نگاه حل مسئله به موضوع نگاه شود نه با نگاه گیر دادن! اینهایی که شما میگوید کار محیط زیست نیست بلکه ۱۰ معدن روی زمین مانده است و هزاران شغل ایجاد میکند لذا سازمان حفاظت محیط زیست باید ظرف یک ماه مطالعات را انجام دهد.
این صحبتهای رییس جمهور درحالی مطرح میشود که معمولاً انجام مطالعات ارزیابی، کار زمانبری است و با توجه به کمبود نیروهای کارشناسی در سازمان حفاظت محیط زیست حداقل ۳ ماه زمان نیاز دارد لذا ممکن است این تصمیم ناگهانی، آسیبی به مناطق حفاظت شده غنی استان زنجان وارد کند که دیگر قابل جبران نباشد.
در مجموع اگرچه سفرهای استانی رییسجمهور و اعضای هیئت دولت برای همه استانهای کشور برکت و تسریع در روند مشکلات را در پی داشته است، اما نباید به منظور تسریع در کارهای عمرانی و اشتغالآفرینی، مسائل محیط زیست را فدا کرد.