صبح روز دوشنبه هفته جاری محمد باقر نوبخت دبیر کل حزب اعتدال و توسعه در محل گردهماییهای این حزب برای پاسخگویی به رسانهها در خصوص انتخابات پیش رو کنفرانسی خبری برگزار کرد.
جایگاه مجلس تضعیف شده آیا مجلس پیگیر ایجاد ۲.۵ میلیون شغل و ۲.۵ میلیون مسکن بود؟
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه در راستای تشریح مواضع حزب اعتدال و توسعه درباره انتخابات گفت: یازدهم اسفندماه هر دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در شرایطی برگزار میشود که وضع موجود به صورت کلی مطلوب نیست، نارضایتیهای وجود دارد که گاه سرریز آن در خیابان بروز مییابد که در رخدادهای سال گذشته شاهد آن بودیم، برای کاستن از این نارضایتیها دو روش متصور است که یکی روش مدنی است و دیگری روش نافرمانیهای مدنی. حزب اعتدال و توسعه با توجه به منش و مرام خود، نه روش اعتراض و نه شیوه انفعال را مناسب نمیداند، از نظر ما انتخابات میتواند فرصتی باشد که میتوان از جایگاه هرچند تضعیف شده قوه مقننه در راستای خدمت به مردم بهره برد، از این جهت اعلام کردیم که در این عرصه حضور خواهیم یافت. تا جای که برای ما امکان داشته باشد، تلاش خواهیم کرد تا از جایگاه مجلس و نظام تصمیمگیری کشور برای پیگیری خواستههای مردم بهره بگیریم.
وی افزود: مجلس این توان را دارد که رئیسجمهور و وزراء را عزل کند، بنابراین از منظر قدرت ملی، مجلس بر قوه مجریه اولی است، از این رو به آسانی نمیتوان از این ظرفیت برای کاستن نارضایتیها و افزایش امید همگانی استفاده نکرد. البته ما میدانیم حداقل به ۳ دلیل جایگاه مجلس تضعیف شده است؛ مجلس از همه سلایق جامعه برخوردار نیست، برای رفع این کاستی انتظار ما این بود که با وجود تمام تردیدها وقتی عدهای آبرو و حیثیت مردمی و اجتماعی را در دست گرفتند، تایید صلاحیت میشدند، هرچند ما نسبت به عدم تایید صلاحیت دلسوزان کشور معترض هستیم، اما انتظار ما از شورای محترم نگهبان این است که با تایید صلاحیت این عزیزان، شاهد مجلسی در آتیه باشیم که همه سلایق مردمی را در چهارچوب قانون اساسی نمایندگی کند. بخش دوم که سطح جایگاه مجلس را تقلیل داد، موضوع عدم نظارت است، انتظار ما از مجلس این بود که در راستای استیفای حقوق ملی از حقوق نظارتی خود استفاده میکرد. مجلس باید نظارت میکرد و پیگیر میبود که آیا وعده ایجاد ۲.۵ میلیون فرصت شغلی ایجاد شد؟ آیا وعده ساخت ۲.۵ میلیون مسکن انجام شد؟ آیا کاهش تورم طبق وعدهها نصف شد تا پایان دولت به تورم یک رقمی برسد؟
وی در پاسخ به سوال آفتابنیوز عنوان کرد: واقعیت این است که تلاش ما برای داشتن یک اکثریت در مجلس است و این مسئله را نیز پیگیری میکنیم، البته بنده با توجه به سابقه و سبقهای که دارم؛ مجلسی هستم، بنده دو دور رئیس سازمان برنامه و بودجه بودم، اما در ۴ دوره مجلس در کمیسیون برنامه و بودجه بودهام، از حال و هوای مجلس طبعاً مطلع هستم، واقعاً اگر تعدادی افراد منطقی و معقول و مسلط به اعداد و ارقام در مجلس حضور داشته باشند، میتوانند در تصمیمگیریها اثرگذار باشند، البته از یک جمع ۴۰ نفره باید انتظار همان ۴۰ نفر را داشت، با این همه نباید مایوس شد و در این عرصه همه چیز را واگذار نمود، گاهی در مقابل هجوم تانک چند نفری بیشتر با سلاح انفرادی باقی نمیمانند، ما تحسین میکنیم آنهایی را که بمانند و از ملت دفاع میکنند، ما قصد داریم از مطالبات ملت دفاع کنیم، با این همه روش دفاع ما مدنی، عقلانی و چهارچوبمند است و سعی نمیکنیم احساسی برخورد نماییم، اگر بخواهیم اثرگذار باشیم و برای مثال بازنشستگان به خواستههای خود برسند، باید حتماً یک فراکسیون بازنشستگان داشته باشیم، اگر بخواهیم مشکلات رتبهبندی معلمان را حل کنیم، حتماً باید یک جمعی آنجا باشند تا مطالبات آنها را دنبال کنند، بنابراین تلاش خواهیم کرد به عنوان اقلیت هم که شده آنجا باشیم و انشاالله دعای خیر مردم ما را در این راه همراهی کند.
آیا مجلسیان باخبرند که تورم گوشت و مرغ به ۹۸ درصد رسیده؟
وی افزود: مجلس محترم مطلع است که مرکز آمار ایران تورم دی ماه را ۴۳.۶ دهم درصد اعلام کرد، آیا مجلس به این گزارش التفات لازم را داشت؟ آیا از تورم ۴۸ درصد مواد خوراکی با خبر هستند؟ آیا با خبر هستند که تورم سالانه گوشت و مرغ بیش از ۹۴ درصد و تورم نقطه به نقطه این دو قلم کالا بیش از ۹۸ درصد است؟ آیا در ۳ سال متوالی که نرخ تورم به گزارش مرکز آمار بالای ۴۰ درصد است، چگونه افزایش حقوق تنها ۲۰ درصد بود، آیا مجلس از بعد نظارتی خود در این مسائل مهم استفاده کرد؟ آیا میدانند که کارکنان و بازنشستگان در چه شرایط معیشتی قرار دارند؟ قطعاً میتوان از ظرفیتهای مجلس به شکل بهینهتری برای کاهش مشکلات معیشتی عمومی و اعمال نظارت هوشمندانهتر بر دولت استفاده کرد. از دیگر سو عامل سوم که باز به تضعیف جایگاه مجلس انجامیده این است که برخی از دستگاههای کشور به صورت موازی با مجلس قانونگذاری میکنند و این از منظر قانون اساسی حتی با تفسیر موسع نه تفسیر مضیق نیز قابلپذیرش نیست. از این رو حزب اعتدال و توسعه با آگاهی از این جایگاه که میشود حداقل بخشی از مطالبات مردم را پیگیری کند در چهارچوب مرام خودش در این عرصه حضور یافته و هرجا اعضای حزب تایید شده باشد و هرجا افکار همسو با حزب اعتدال و توسعه امکان حضور یافته باشند، حزب اعلام نظر خواهد کرد، البته همچنان منتظر هستیم شورای محترم نگهبان نظر نهایی خود را اعلام نمایید تا در نشست بعدی، رسانههای محترم را از حوزههای که در آنجا دارای لیست و کاندیدا هستیم باخبر نماییم.
باید فراکسیون قوی بازنشستگان در مجلس تشکیل شود
نوبخت در پاسخ به سوال دیگری اظهار کرد: افزایش مشارکت مردم در انتخابات شاید برآیند دو مولفه باشد؛ یکی اینکه دستگاههای ذیربط زمینه مشارکت بالا را فراهم کنند، اگر برخی جریانات سیاسی احساس کنند که از میدان رقابت حذف شدهاند، شاید بخشی از جامعه که آن جریان سیاسی را مرجع میداند ممکن است در انتخابات شرکت نکند، مولفه دیگر این است که خود احزاب و گروهها و جریانهای رسمی عملاً به عرصه رقابت ورود کنند تا سطح مشارکت بالا برود، در این راستا حزب اعتدال و توسعه به همراه برخی احزاب اصلاح طلب و جریانهای اصولگرای معتدل با شفافیت وارد عرصه انتخابات شدند. حزب اعتدال و توسعه یک سعی بلیغی نیز برای افزایش مشارکت تشکلهای صنفی در انتخابات داشت، اکنون جمع بازنشستگان کشور بیش از ۶ میلیون است و اینها به همراه خانوادهها ۱۸ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت را تشکیل میکنند، آیا اینها نباید انگیزه داشته باشند تا به پای صندوق بیایند؟ اگر مردم احساس کنند که منافع آنها تامین میشود، قطعاً در انتخابات حضور خواهند یافت، اگر فراکسیون حمایت از بازنشستگان در مجلس تشکیل شود تا منافع این قشر عظیم را پیگیری کند، قطعاً در انتخابات حضور خواهند یافت.
دبیرکل حزب اعتدال و توسعه گفت: در خصوص شخص آقای روحانی که نمادی از اعتدال و خدمت در کشور بود، ما هم متعجب هستیم و متاسف که صلاحیت ایشان تایید نشد، ما به یاد داریم که ایشان در مجلس شورای اسلامی از رهبر و بنیانگذار انقلاب اسلامی به عنوان امام یاد کردند، ایشان چه در دوران دفاع مقدس و چه پس از آن و به ویژه با پشتوانه ۲۴ میلیون از رای مردم یک چهره ملی هستند. اینکه نمیتوانند یک عضو از مجلس خبرگان شوند، باعث تعجب و تاسف است، البته ایشان اعلام کردند که باز باید در انتخابات مشارکت کرد، زیرا انتخابات میتواند یک مولفه قدرت ملی ما نیز محسوب شود؛ بنابراین عدم تایید صلاحیت هم بر میزان مشارکت تاثیر دارد و هم به نوعی ممکن است باعث بیانگیزگی عدهای نیز بشود. ما با حزاب نزدیک جلسات مختلفی برگزار کردیم، مقرر شد که با یکدیگر رقابت نکنیم و بر روی چهرههای متمرکز شویم که جایگاه مردمی بیشتری داشته باشند.
وی افزود: ما در سابقه سیاسی شاهد فرودهای مختلفی در کنار فرازهای مختلف هم بودهایم، بالاخره ملت ایران بسیار زیرک و فهیم هستند و براساس منافع ملی عمل میکنند، اگر برخی افراد تایید صلاحیت میشدند و زمینه امیدآفرینی بیشتر فراهم بود، حتی میتوانستیم اکثریت مجلس را هم متصور باشیم، با این همه ما بر اساس احتمالات عمل نمیکنیم، ما به امید ریاضی نگاه میکنیم، امید ریاضی حاصلضرب دو احتمال است، یکی درصد احتمال و دیگری میزان ارزش انتظاری قابل دریافت. اگر بشود فرصت تحقق مطالبات مردم حتی بیش از وضعیت فعلی وجود داشته باشد، میارزد که برای آن تلاش نمود. اگر در مجلس اقلیت هم شدیم، قطعاً یک اقلیت مطالبهگر فعال خواهیم بود و تلاش خواهیم کرد که صدای مردم باشیم، به هر حال مردم هم به اندازه وسعی که داریم از ما انتظار دارند.
همیشه فرزند کوچک مردم پرعاطفه رشت هستم
وی بیان کرد: بنده ۴ دوره نماینده مردم رشت بودم و از عواطف آنها با آن آرای گسترده کمنظیر که دیگر تکرار هم نشد، برخوردار بودم، در هر ۴ دور نیز رای اول مردم بودم، در پنجمین بار نیز خودم خداحافظی کردم، بنابراین گر بگویم که مرا با تو سروکاری نیست، در و دیوار گواهی بدهند که هست، بنده با مردم رشت و گیلان همیشه رابطه عاطفی داشتم و در تمام این دوران نیز در هر فرصتی در کنار آنها بودم، طبیعتاً قابل پیشبینی بود که مورد مطالبه مردم گرانقدر رشت قرار گیرم که در صورت حضور در عرصه انتخابات چرا از آن ناحیه کاندید نشوم، البته بنده مسئولیتهای برای تنظیم لیست استان تهران و سایر استانها دارم. درخصوص اعتراض آقای روحانی تا آنجا که من اطلاع دارم اعتراض ایشان در خصوص رد صلاحیت متعین در همان بیانیهای بود که منتشر شد.
از ۱۵ نفر عضو کادر مرکزی در تهران ۶ نفر تایید صلاحیت شدند
نوبخت در پاسخ به سوالی در مورد سرلیستی لیست تهران، اظهار کرد: در حال حاظر جمعبندی ما نه تنها برای تهران، بلکه در سایر حوزهها نیز متوقف است تا در ۱۹ بهمن ماه شورای نگهبان نظر نهایی خود را اعلام نمایید. قطعاً در آن برهه بر اساس معیارها دوستان همه عقلانی، منطقی و درست نظر خواهند داد و هرکسی که مناسبتر باشد سر لیست خواهد بود، از دوستان ما تا کنون خانم دکتر داداندیش که رئیس سازمان زنان حزب بودند تایید صلاحیت شدهاند و امیدواریم بقیه عزیزان نیز به جمع بپیوندند و ما بتوانیم در مجلس افراد اثرگذار و هماهنگ با یگدیگر داشته باشیم. در خصوص مواضع اصلاحات، به هر حال این طیف یک جبهه است و حزب اعتدال و توسعه در آن جبهه حضور ندارد، اما مانند هر جبههای تنوع دیدگاه در آن حاکم است و بر اساس اخباری که منتشر شده است، برخی احزاب اصلاحطلب در انتخابات حضور دارند، همه ما باید تلاش کنیم مشارکت را همانگونه که مقام معظم رهبری به سنجیدگی مانند همیشه بیان کردند بالا ببریم، ما در ادواری که با کشورهای دیگر مذاکره میکردیم، شاهد بودیم که اگر با یک رای ۲۴ میلیونی پشت میز مذاکره مینشستیم نه تنها ما با اعتماد به نفس بیشتری حضور مییافتیم، بلکه آنها نیز با دیدگاه دیگری با ما مواجه میشدیم. ما میدانستیم که تحریم مشتمل به چه محدودیتهای است، دوستان هم حتماً باید تا کنون متوجه عوارض تحریم شده باشند، طبعاً مردم خواهان آن هستند که بار سنگین تحریم از روی دوش آنها برداشته شود.
وی در ادامه توضیحات درباره تایید صلاحیت شدگان اظهار کرد: آقای دکتر هروی سخنگوی حزب، رئیس کمیته ایثارگران حزب و آقای دکتر دهدشتی از جمله ردصلاحیت شدگان ما در تهران بودند، در واقع ۱۵ نفر از کادر مرکزی حزب برای انتخابات تهران حضور یافتند، از این ۱۵ نفر در حال حاضر ۶ نفر باقی ماندهاند و تایید صلاحیت شدند. امیدواریم که باقی دوستان هم توسط شورای محترم نگهبان تایید شوند تا با انگیزه بیشتر در انتخابات حضور پیدا کنیم.