آفتابنیوز : اين خبرگزاري مي نويسد: در اين سند آمده است كه ملاقات نمايندگان فرانسه، انگليس و آلمان با ايران همچنان حاكي از تمايل تهران براي ادامه برنامه غني سازي اورانيوم است درحالي كه قدرت هاي اروپايي بر «توقف» يا «صرف نظر» از اين برنامه تأكيد مي كنند.
آمريكا و برخي ديگر از كشورهاي جهان ادعا مي كنند ايران غني سازي اورانيوم را در سطح كم و براي توليد انرژي به كار نمي بندد بلكه قصد دارد آن را براي ساختن اورانيوم لازم در كلاهك هاي هسته اي مورد استفاده قرار دهد.
ايران بارها اعلام كرده است كه قصد دارد اورانيوم با درصد كم غني شدگي را براي توليد سوخت هسته اي به كار گيرد اما در سند منتشر شده از جلسه اخير طرفين در 17 ژانويه كه در ژنو برگزار شده بود آمده است كه ايران نظر كشورهايي مانند آمريكا درخصوص لزوم عدم استفاده از قدرت هسته اي در كشوري با منابع نفتي را رد مي كند. در بخشي از اين سند آمده است: «ايران برنامه سوخت هسته اي خود را بر پايه مسائل اقتصادي توجيه نمي كند.»
در اين سند كه براي توزيع ميان ديپلمات ها و مقامات دولتي منتشر شده است، دور دوم مذاكرات ايران و اتحاديه اروپا از زمان موافقت ايران براي تعليق غني سازي و فعاليت هاي مرتبط با آن مورد بررسي قرار گرفته است و همزماني اين مذاكرات با افزايش زمينه هاي همكاري فني، اقتصادي و سياسي طرفين براي كاهش تنش ها هم مورد توجه بوده است.
تهران تأكيد دارد كه تعليق غني سازي اورانيوم، موقتي است و تنها تا پايان مذاكرات ادامه خواهد داشت و همين مساله، ايران را در موضعي مقابل سه بزرگ اروپايي قرار داده است زيرا تمركز اصلي آنها، واداشتن ايران به تعليق دائمي است.
ديپلمات هاي مطلع دراين خصوص گفته اند كه فضاي مذاكرات طرفين در جريان دومين دور مذاكرات در هفدهم ژانويه بهبود يافته است اما پيشرفتي در مورد موقتي يا دائمي بودن تعليق غني سازي و ارائه تضمين در اين خصوص صورت نگرفته است.
ديپلمات مطلعي از يك كشور غرب اروپا كه نخواسته نامش فاش شود در رابطه با اين شرايط مي گويد: «اين دو موضع نمي توانند در كنار هم قرار گيرند. اگر بن بست فعلي، برطرف نشود هيچ راه حلي وجود نخواهد داشت» و راه ادامه فعاليت هاي ايران براي غني سازي اورانيوم هم هموار نخواهد شد.
ديپلمات ديگري هم مي گويد: پيشرفتي در مورد مسأله اصلي صورت نگرفته است اما اميدهايي نسبت به يافتن زمينه هاي مشترك در دوره هاي بعدي مذاكرات وجود دارد.
سند محرمانه ديگري كه در مورد اين مذاكرات منشتر شده است و در عين بررسي مسائل هسته اي به موضوعات سياسي و امنيتي هم توجه كرده است، فضاي اين مذاكرات را «نتيجه بخش تر و مفيدتر» از دور اول مذاكرات در 21 دسامبر ارزيابي كرده است.
او در عين حال مي گويد: اروپايي ها نسبت به تمايل ايران براي در اختيار گرفتن تجهيزات مدرن براي مقابله با تروريسم، مقاومت نشان داده اند.
اين مباحثات، در حالي مطرح شده است كه ايران، تمام فعاليت هاي غني سازي اورانيوم خود را در ماه نوامبر متوقف كرده و تلاش هاي آمريكا براي ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد را نيز بي اثر كرد. در حال حاضر، آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين، روند اين تعليق را تحت بررسي دارد.