آفتابنیوز :
آفتاب: نهضت آزادی ایران امروز در بیانیه ای با عنوان "انتخابات؛ فرصتی برای تغییر در مدیریت کلان کشور" موضع رسمی این تشکل را اعلام کرد.
نهضت آزادی ایران در این بیانیه "مهدی کروبی و میرحسین موسوی" را دارای توانایی لازم برای پاسخ به کف مطالبات اصلاحطلبانه معرفی کرده است.
به گزارش گروه سیاسی آفتاب، متن این بیانیه بدین شرح است:
هم میهنان گرامی،
به زودی، دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد شد. اگر گفته شود که چهار سال گذشته، که دولت نهم مدیریت اجرایی کشور را بر عهده داشته است، از جمله دشوارترین دورههایی بوده که پس از انقلاب بر ایران و ایرانیان گذشته است، اغراق نخواهد بود. در این چهار سال، از آرمانهای اولیه انقلاب یعنی آزادی، استقلال، جمهوریت و اسلامیت نظام فاصله بسیار گرفته شد، آزادیهای اجتماعی و سیاسی مردم به شدت محدود گردید، استقلال اقتصادی کشور به طور جدی دچار خدشه شد و بر جمهوریت و اسلامیت نظام نیز آسیبها و لطمههای فراوان وارد گردید. اینک انتخاباتی در پیش روست که اگر از آن به عنوان یک فرصت به درستی استفاده شود، میتوان راه کج رفته را به تدریج راست کرد و انقلاب را از انحراف رهانید. در این باره، نکات زیر را به اطلاع مردم عزیز میرسانیم.
- ضرورت دگرگونی در مدیریت اجرایی کشور
به جرات میتوان گفت که دولت فعلی، حتی به تعبیر برخی از هوادارانش، نه تنها در کمتر زمینهای کارنامه قابل دفاعی ارایه کردهاست، که در زمینههای متعدد، از جمله ارایه اطلاعات و آمارهای نادرست، فریب افکار عمومی، ادعاهای بیپشتوانه و سرکوب مخالفان، سرآمد دولتهای مشابه هم عصرش شدهاست.
تخلف بیش از دوهزار موردی از قانون بودجه کشور، نرخ دو رقمی تورم، نرخ دو رقمی بیکاری، خالی شدن صندوق ذخیره ارزی، با وجودافزایش بی سابقه قیمت نفت در سالهای اخیر( که درآمدی معادل سیصد میلیارد دلار که بیش از مجموع درآمد چهار دولت قبل میباشد را پدید آورد)، نزول 54 رتبهای در فهرست فساد مالی کشورها- بر خلاف شعار مبارزه با فساد دولتمردان- تبدیل یکی از نهادهای نظامی- امنیتی به قدرتمندترین پیمانکار پروژههای عمرانی، صنعتی و نفتی کشور، گسترده شدن دامنه فقر و افزایش شکاف طبقاتی - که تماماً زیر لوای مهر ورزی و عدالت گستری انجام گرفته، به تکرار در رسانههای جمعی منتشر شده و یا از زبان کارشناسان و بعضاً مدیران ارشد نظام مطرح گردیده و تا کنون پاسخی بایسته و قانع کننده از سوی دولتمردان به آنها داده نشدهاست - و نیز ایجاد فضای امنیتی- نظامی در سطح شهرها، سرکوبی شدید دانشجویان، معلمان، دراویش، زنان،کارگران، احزاب سیاسی، نهادهای مدنی، به طورکلی، هرکسی که برای خود حق اعتراض به رفتار یا سیاستهای حکومت قائل باشد، همچنین فروکاستن جایگاه ملت و دولت ایران در سطح جهان، متحد کردن کشورهای موثر در صحنه جهانی بر ضد ایران، به گونهای که صدور قطعنامههای پیاپی شورای امنیت سازمان ملل متحد را تا کنون درپی داشتهاست، و نشان دادن چهرهای خشن و غیرعقلانی از اسلام در جهان تنها بخشی نسبتاً کوچک از کارنامه دولت نهم در طول چهار سال گذشته است. مسلم است که تداوم روند فعلی در چهار سال آینده، علاوه بر تشدید بحران سیاسی در صحنه بینالمللی و آشفتگی فزاینده اجتماعی در سطح داخلی، زیرساختهای اقتصاد کشور را نیز به گونهای جبرانناپذیر دچار صدمات و خسارات جدی خواهد ساخت.
انتخابات پیشرو فرصت مناسبی است که بتوان، به گونهای مسالمتآمیز، روند فعلی را متوقف ساخت و کشور را از سقوط برگشت ناپذیر نجات داد.
از سوی دیگر، ساختار فکری دولتمردان کنونی مبتنی بر نوعی اندیشه بنیادگرایی اسلامی است که تداوم حضور این اندیشه در عرصه قدرت، جمهوریت نظام اسلامی را به تدریج از محتوا تهی کرده، اسلامیت آن را نیز به مرور به شریعتی متحجر و نامتناسب با دوران جدید مبدل خواهد ساخت. نماد این سیاست های متحجرانه در عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واعمال محدودیت های گسترده در انتشار کتاب، فیلم و دیگر محصولات فرهنگی مشهود است. همه موارد بالا تغییر و دگرگونی در مدیریت اجرایی کشور را به امری ضرور و اجتنابناپذیر تبدیل کرده است.
- ضرورت مشارکت فعال و گسترده مردم در انتخابات
آشکار است که دولت نهم، با علم به این واقعیت که، در شرایط کنونی، تنها بخشی از جامعه خواهان باقیماندن آنند و اکثریت مردم، به علت سوء عملکرد دولتمردان، خواهان تغییر دولت هستند، تلاش میکند که انتخابات را در فضایی سرد و بیرمق و با حضور حداقلی مردم برگزار کند، زیرا انتظار دارد که، در چنین فضایی، مخالفانش رغبتی به حضور در انتخابات نشان ندهند و صحنه انتخابات به طرفداران دولت واگذار شود. علت نیز روشن است، سقف آرای هواداران و وابستگان به دولت(که بخشی از آنها سازماندهی شدهاند) مشخص و محدود است و شمار آرای موافق از آن سقف فراتر نخواهد رفت.
از این رو، در صورتی که معترضان به شرایط موجود و مخالفان دولت انگیزهای برای حضور یا شرکت در انتخابات نداشته باشند، طرفداران دولت، با آن که اقلیت جامعه را تشکیل میدهند، اکثریت رأیدهندگان خواهند بود و نتیجه احراز حداقل نصاب لازم آرا به وسیله رییس دولت نهم( با کسب حداقل آرای مردم) و ادامه یافتن سیاستهای کنونی در چهار سال آینده خواهد بود. اما، در صورت مشارکت گسترده و حضور فراگیر همه کسانی که وضع موجود را تنها مطلوب باندهای قدرت و نه در راستای منافع ملی و خواست ملت، میدانند، این معادله بر هم خواهد خورد و امکان کسب حدنصاب لازم به وسیله رییس دولت کنونی فراهم نخواهد شد. پخش شایعاتی درباره «از پیش معلوم بودن نتیجه انتخابات و صوری بودن حضور مردم در پای صندوقهای رأی»، در همین راستا بوده، کاهش حضور مردم در انتخابات را نشانه گرفته است.
بر این پایه، نهضت آزادی ایران مشارکت گسترده و فراگیر مردم، از جمله معترضان به وضع موجود و مخالفان سیاستهای حاکم، را در انتخابات پیشرو تنها راهی میداند که میتواند به تغییر مثبت در وضعیت ناهنجار کنونی بیانجامد.
- ضرورت صیانت از آراء
باید توجه داشت که دعوت مردم به حضور گسترده در صحنه انتخابات، به هیچ روی به معنای تایید روند کنونی برگزاری انتخابات نیست. این انتخابات، هم از نظر وجود آزادی و هم به لحاظ رعایت عدالت، در سطحی بسیار پایین تر از اصول قانون اساسی و استانداردهای جهانی قرار دارد. انتخابات دورههای پیشین نیز در سطحی زیاد بالاتر نبودهاند، اما ملت ایران آموخته است که دموکراسی یکباره به دست نخواهد آمد. تجربه کشورهای دموکراتیک نیز نشان از آن دارد که راه تثبیت مردمسالاری راه دشواری است که پیمودن آن تلاش بسیار و صبوری و پایداری فراوان میطلبد. در عین حال، ملت ایران در گذشته نیز نشان داده است که حتی در یک فضای انتخاباتی نامطلوب میتواند خواستش را بر حاکمیت تحمیل کند. بر همین پایه است که نهضت آزادی ایران، ضمن اعتراض به نبود فضای آزاد در انتخابات پیشرو و بیعدالتی آشکار در دسترسی نامزدها و گروهها به امکانات تبلیغاتی و عدم اطمینان از سلامت این انتخابات، همچنان حضور گسترده مردم و نظارت نهادهای مدنی را باطل کننده همه ترفندهای حاکمیت در تحمیل خواستش بر ملت میداند.
از نظر نهضت آزادی ایران، اصل سلامت، منصفانه بودن و آزاد بودن انتخابات بر نتیجه آن اولویت دارد. از این رو، در یک راهبرد کلان، ضرورت دارد که همه نیروهای سیاسی توانشان را، علاوه بر تشویق مردم به شرکت گسترده در انتخابات، مصروف بهبود روند برگزاری انتخابات کنند. در انتخابات پیش رو نیز، تاکید بر سلامت انتخابات و تلاش در راستای صیانت از آرای مردم، از طریق حضوردر ستادهای انتخاباتی نامزدها و نظارت سازماندهی شده بر فرآیند انتخابات در همه مراحل، مهمترین وظیفهای است که بر دوش نیروهای سیاسی جامعه قرار دارد.
در همینجا به حاکمیت نیز هشدار داده میشود که مشروعیت مهمترین سرمایه نظامهای سیاسی در رویارویی با بحرانهای داخلی و خارجی است و کاهش آن به سرعت آثار منفی در رابطه دوسویه دولت - ملت و نیز در تعیین جایگاه جهانی دولتها نشان میدهد. برگزاری انتخابات ناسالم از مهمترین عواملی است که مشروعیت حکومت را خدشهدار میسازد. در مقابل، امانتداری مجریان انتخابات و فراهم ساختن امکان نظارت نمایندگان نامزدها و نهادهای مستقل مدنی برهمه مراحل انتخابات ریاست جمهوری، از جمله عوامل مهم افزایش مشروعیت نظام بوده، ضرورت طرح نظارت بین المللی از سوی مردم را منتفی خواهد کرد.
- نامزد مطلوب
از نگاه نهضت آزادی ایران، راه اصلاحات تنها راه و مطمئنترین طریق برداشتن موانعی است که بر سر راه توسعه پایدار، ثبات و پیشرفت کشور قرار دارد. اصلاحات به معنای تلاش در راستای تغییر و بهبود اوضاع بدون توسل به خشونت و تنها در چارچوب قوانین موجود تعریف میشود. در این تعریف، نه براندازی نظام سیاسی و نه دستیازی به انقلابهای رنگین معنا دارد. این شیوهای است که مشی نهضتآزادی ایران در همه سالهای پس از انقلاب مبتنی بر آن بوده است و ما همچنان، آن را تنها راه ممکن و بهترین گزینه در بازگشت به آرمانهای انقلاب میدانیم.
بر همین اساس، نهضت آزادی ایران اعتقاد دارد که حضور گسترده مردم در انتخابات و رأی دادن آنها به نامزدهای اصلاحطلب بهترین روش کمک رسانی به جریانی است که، در برابر اندیشه بنیادگرایی حاکم، راه اصلاح امور در چارچوب قانون اساسی را برای تغییر وضعیت موجود در پیش گرفته است.
از این رو، نهضت آزادی ایران، با بررسی مجموعه اطلاعات دریافتی در ارتباط با نامزدهای اصلاحطلب، از جمله بررسی دیدگاهها، مطالعه برنامهها و راهکارهای عرضه شده برای رفع مشکلات موجود و در پی مذاکرات و گفتگوهای متعدد، با افراد موثر اصلاح طلب اعلام میکند که
آقایان مهدیکروبی و میرحسین موسوی، هردو واجد ویژگیها و ظرفیتهایی هستند که به رغم موانع موجود و در چارچوب ساختار کنونی میتوانند کف مطالبات سیاسی اصلاحطلبانه را پاسخ دهند و، مهمتر از آن، میتوانند مانع ادامه یافتن وضع موجود شوند.
شاید اگر اجماع بر حضور تنها یک نامزد در میان اصلاحطلبان صورت میگرفت، امکان پیروزی در دور اول انتخابات بسیار افزونتر میشد، اما امروز نیز میتوان این تهدید محتمل را به فرصت تبدیل کرد و از ظرفیتهای متفاوت هر دو نامزد، برای حضور گسترده مردم در پای صندوقهای رأی بهره برد. بنابراین، به همه مردم توصیه میکنیم که ضمن مشارکت فعال در انتخابات پیشرو، رأیشان را بنام یکی از دو نامزد یاد شده که او را از جمیع جهات مناسبتر و در راستای منافع ملی ارجح تشخیص می دهند، در صندوقهای رأی بیاندازند.
- توصیه به نامزدهای اصلاحطلب
از جمله شگردهای جناح حاکم در کاهش آرای اصلاحطلبان ایجاد شکاف و افتراق در جبهه آنان است تا تخریب آنان به وسیله یکدیگر، در چشم مردم چنین جلوه داده شود که برای آنان نفس کسب قدرت ملاک است و در این راه حتی به شیوه های نامشروع یا غیر قابل دفاع نیز دست خواهند زد. بر این پایه به هریک از دو نامزد اصلاحطلب اکیداً توصیه میکنیم که ستاد انتخاباتی و طرفدارانش را از به کاربردن شیوههایی که کاهش محبوبیت نامزد دیگر را درپی داشته باشد و مردم را نسبت به اصلاح طلبان و اصلاحات بدبین و بی اعتماد کند به شدت برحذر دارند. در مقابل، همکاری همه جانبه در جهت برانگیختن مردم برای حضور گسترده در انتخابات و تلاش در راستای صیانت از آرا، رسالتی است که اهتمام اعضای ستادها، یاران و همفکران هر دو نامزد یاد شده را میطلبد. نامه مشترک آقایان کروبی و موسوی به دبیر شورای نگهبان در باره رعایت امانت در انتخابات ریاست جمهوری، از جمله این موارد است.
همه باید به این اصل اساسی متعهد بمانیم که اندیشه اصلاحطلبی حضور در ساختار قدرت را تنها در جهت کوتاهتر ساختن فرایند دموکراتیک کردن ساختار حکومت مقبول میداند، نه بیشتر، و در این راه به هیچ وجه استفاده از راههای نامشروع و توسل به وسایل ناصواب کسب قدرت را بر نمیتابد.
نهضت آزادی ایران، به عنوان عضوی از مجموعه نیروهای اصلاحطلب، ضمن اعلام آمادگی برای هرگونه یاری و همکاری با نامزدهای اصلاحطلب، اعتقاد دارد که با توکل بر خداوند منان، تلاش جمعی، هماهنگی نیروهای سیاسی اصلاحطلب وهمدلی و همراهی مردم، پیروزی در انتخابات آینده قابل دستیابی خواهد بود.