این روزها شبکههای اجتماعی، آکنده از درد دلهای بیماران سرطانی ایرانی است که به دلیل هزینههای سنگین این بیماری و بیتفاوتی نهادهای دولتی به مرحله استیصال رسیدهاند.
ماهیانه ۳۶ میلیون تومان فقط هزینه دارو و ۵۰۰ میلیون برای شیمی درمانی
خیریه بیماران سرطانی شمس وابسته به مجتمع بیمارستانی امام خمینی در تهران است، نرگس وحیدی از این موسسه در خصوص وضعیت بغرنج این روزهای بیماران سرطانی به آفتابنیوز گفت: هزینه داروهای بیماران سرطانی در اثر تورم و رشد نرخ ارز به شدت افزایش یافته است، برای مثال بیماران میگویند هر دو هفته باید ۱۸ میلیون تومان برای داروها هزینه کنند، این یعنی در ماه ۳۶ میلیون تومان آن هم فقط برای دارو. طبیعتاً بیمار هزینههای سنگین دیگری نیز مانند هزینه بیمارستان را باید پرداخت کند. این مبالغ برای کارگری که مثلاً در ماه ۱۵ میلیون تومان درآمد دارد بسیار کمرشکن محسوب میشود. البته این مقدار هزینه با این فرض است که بیمار تنها داروی ایرانی مصرف کند. بیماران همچنین برای یک دوره شیمی درمانی گاهاً ناچار هستند. از ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان بپردازد. این در حالی است که بسیاری از این هزینهها توسط بیمهها پوشش داده نمیشود، البته جدیداً خبرهای شنیده میشود که ممکن است برخی از این هزینهها مانند شیمی درمانی تحت ردیف بیماریهای خاص قرار گیرد.
هزینهها فقط با بیمه تکمیلی/ فروش خانه برای پرداخت هزینه سرطان
وی افزود: تا به حال البته بیمار باید از طریق بیمههای تکمیلی هزینههای شیمی درمانی را پرداخت کند، توجه داشته باشید که بسیاری از بیماران فاقد بیمههای تکمیلی هستند. ما و دیگر خیریهها با سونامی مراجعه کننده مواجه هستیم که در پرداخت هزینهها به شدت با مشکل مواجه هستند. حتی بیماران دارای وضع مالی متوسط رو به بالا نیز در مسائل مالی مرتبط با سرطان بعضاً با مشکل مواجه میشوند. مثلاً بیماری داشتیم که عنوان میکرد که از وضع مالی خوبی برخوردار بوده، اما به خاطر پرداخت هزینههای بیماری ناچار شده است، خانه و خودرو شخصیاش را بفروشد. البته اگر بیمار داشته باشد سعی میکند که داروی خارجی تهیه کند که طبعاً قیمت بسیار گزافی دارند، یکی از اقوام خود بنده که مبتلا به سرطان بود داروی ایرانی مصرف کرد و وضعیتاش به اصطلاح به هم ریخت، دکتر اعلام کرد که به دلیل مصرف داروی ایرانی است. بعضی وقتها بیمار پول تهیه داروی خارجی را هم دارد، اما دارو پیدا نمیشود. به همین جهت ناچار میشود داروی کیفیت پایینتر ایرانی مصرف کند و وضعیت بیمار بحرانیتر میشود.
وحیدی در ادامه اظهار کرد: البته این تنها یکی از مشکلات بیماران سرطانی است، بعضاً برخی بیماران به دلیل همین هزینههای سنگین و دیگر مسائل از سمت خانواده رها میشوند. متاسفانه دولت هیچ کمکی به خیریههای بیماران سرطانی نمیکند، اخذ کمک از دولت پروسه بسیار طولانی و پیچیدهای دارد، به گونهای که عملاً دریافت آن بسیار دشوار است و خیریه خود ما نیز از لحاظ اقتصادی با مشکل مواجه شده و تنها اتکای ما کمکهای مردمی است.
۱۵۰ میلیون تومان هزینه هر ۲۰ روز تیهه داروی خارجی/ ۲ میلیارد تومان هزینه درمان
مجیدیفر از مددکاران موسسه خیریه نور در تهران نیز که مستقیماً با این بیماران در ارتباط است، در پاسخ به سوالات آفتابنیوز، اظهار کرد: بسیاری از بیماران ناچار هستند هر ۱۵ تا ۲۰ روز میانگین ۳۰ میلیون تومان هزینه فقط برای دارو پرداخت کنند، داروهای که البته ایرانی است و حالا شرکتها مدعی هستند که مواد اولیه از خارج از کشور وارد میشود، با این وجود بیمهها خیلی این هزینهها را ساپورت نمیکنند. در این بین داروی زاکآریا (پمبرولیزومب) که تا حدودی بر روی بیماری تاثیرگذار بوده و قیمت آن تا ۵۰ میلیون تومان هم رسید، به نظر میرسد به تازگی بخشی از هزینه آن تحت پوشش بیمهها قرار گرفته است. البته بیماران داروهای مختلفی استفاده میکنند. پوششدهی بیمه سلامت شاید به اندازه دیگر بیمهها نباشد با این همه تا حدودی هزینهها را پوشش میدهد. البته پزشکان داروهای مختلفی تجویز میکنند، گاهاً پزشکان به بیماران توصیه میکنند که داروهای تاثیرگذارتر خارجی را تهیه کنند، طبعاً هزینه این داروها بسیار بالاتر است و به گفته پزشکان ممکن است شانس زنده ماندن بیمار را افزایش دهد. چنین داروهای ممکن است هر ۲۰ روز ۱۵۰ میلیون هزینه در بر داشته باشد، ثبت سفارش داروهای خارجی از طریق هلال احمر نیز روند زمانبری دارد و معلوم نیست که حتماً به نتیجه برسد. ما بیماری داشتیم که معتقد بود تا کنون حداقل ۲ میلیارد تومان برای بیماری هزینه کرده است. طبیعتاً این مقدار هزینه به دلیل تهیه داروهای خارجی و بیمارستان خصوصی به این بیماران تحمیل میشود.
باج گیری پزشکان بر سر تزریق پولی
وی افزود: البته بسیاری بیماران ناچار هستند که داروهای ارزانتر ایرانی تهیه کنند. برخی پزشکان هم تاکید میکنند که تزریق دارو حتماً باید در مطب شخصی خود وی باشد، وگرنه نمیتوانم تو را زیر نظر داشته باشم، این تزریق شاید در بیمارستان دولتی تنها ۱۰۰ هزار تومان هزینه داشته باشد، اما ممکن است هر بار تزریق در مطب پزشک ۳ تا ۵ میلیون تومان هزینه در بر داشته باشد. یکی از مشکلات این است که نه تنها داروهای خارجی، بلکه بسیاری از داروهای ایرانی هم تحت پوشش بیمه قرار ندارند.
این مددکار بیماران سرطانی در ادامه گفت: در این موسسه خیریه تلاش کردهایم تا علیرغم محدودیتهای مالی بیشترین میزان پذیرش را داشته باشیم، پیش از این طبیعتاً از برخی موسسات دیگر شنیده ام که بعضاً زمانی که قیمت داروی زاک آریا به ۵۰ میلیون تومان رسید، برخی بیماران به دلیل مشکلات مالی از ادامه درمان انصراف دادهاند و خوب این میتواند به معنای قطع امید از حیات باشد. در بعضی موارد دیدهایم که سرپرست خانواده مبتلا به سرطان که درآمدی نداشته و به سرطان مبتلا شده، عملاً توسط خانواده رها میشود. این مسئله در خانمهای که به بیماری سرطان سینه نیز مبتلا میشوند، دیده شده است، زیرا غیر از مسائل مالی برخی مسائل عاطفی دیگر نیز در این بین مطرح است.
خودکشی را به فروش خانه ترجیح میدهم
خالد یک کولبر مبتلا به سرطان اهل ژالانه (اورامانات) در سروآباد کردستان است، او که از طریق یکی از موسسات خیریه به آفتابنیوز معرفی شد، در خصوص روند درمان بیماریاش گفت: من درآمد بسیار کمی دارم، خدا عمر بدهد به این موسسه که یک جای را برای اقامت در تهران به ما دادند و تا آنجا که توانستند در هزینهها کمک کردند، اما آنها بیماران زیادی دارند، هزینههای بیماری بنده روز به روز در حال افزایش است، یک خانه کلنگی از پدر همسرم به ما به ارث رسیده که تنها دارایی ما است، خانوادهام خیلی اصرار دارند که آن را در کردستان جهت تامین هزینههای درمان بفروشیم، ولی خودم ترجیح میدهم بمیرم تا خانوادهام آواره شود، همسرم در یک کارخانه کاری پیدا کرده و در صورت مرگ من گرسنگی نمیکشند، اما نمیتوانم اجازه بدهم که خانه برای بیماری من فروخته شود.