کد خبر: ۸۹۶۷۷
تاریخ انتشار : ۰۶ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۰:۴۱
در جمع فرماندهان دفاع مقدس:

هاشمی: مردم عراق مانند قهرمان محبوب از ما استقبال کردند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: «به نظر می‌رسد جنگ تحمیلی ایران و عراق خیرات و برکات زیادی از جهات مختلف برای ایران داشته و جام زهری که امام(ره) برای پایان جنگ نوشید امروز شیرینی‌اش را روح مبارک‌شان می‌بیند. انشاءالله اگر خوب پیش برویم و با تدبیر صحنه را اداره کنیم ملت ایران و ملت عراق به قدرتی عظیم و آسیب‌ناپذیر و الگویی برای منطقه تبدیل می‌شوند».

رییس مجلس خبرگان رهبری که شب گذشته (سه‌شنبه) در جمع فرماندهان دفاع مقدس در حسینیه جماران سخن می‌گفت، با ابراز خرسندی از حضور در جمع فرماندهان ارشد دفاع مقدس گفت: «من با اشتیاق فراوان وارد این جمع شدم و پیش از آن با رهبری ملاقات داشتم به خاطر این جلسه نیم ساعت ملاقات را کوتاه کردیم که بتوانم به اینجا برسم».

هاشمی رفسنجانی ادامه داد: «این جلسه به مناسبت پس گرفتن خرمشهر برگزار شده آن روزها من سخنگوی شورای عالی دفاع بودم و در جزییات این عملیات و عملیات‌های پیش از آن هم قرار داشتم. پس از گذشت این همه سال هرگاه به تعبیر "خدا خرمشهر را آزاد کرد" فکر می‌کنم برایم بسیار جالب است واقعا کلام حقی بود که به زبان امام(ره) آمد. البته این از جهادی که شما انجام دادید کم نمی‌کند و این کار به دست شما و جمع دیگری از نیروهای رزمنده صورت گرفته که یا امروز نیستند و یا گمنام هستند».

وی افزود: «مقدمات کار به گونه‌ای بود که از لحاظ سیاسی زمینه‌ مناسبی به وجود ‌آمده بود. آنها روی خرمشهر حساب کرده بودند و هدف حداقلی آنها کل خوزستان بود که زمانی که دیدند زمین‌گیر شدند می‌خواستند خرمشهر را به عنوان هدف حداقلی نگه دارند. فتح خرمشهر واقعا فتح‌الفتوح بود پس از آن هم ماهیت جنگ عوض شد؛ چرا که تا آن لحظه صدامی‌ها به فکر دستاورد بزرگی بودند و از آن به بعد کاملا در لاک دفاعی رفتند تا خودشان را در داخل کشور حفظ کنند و ما هم می‌خواستیم به داخل عراق برویم».

هاشمی رفسنجانی یادآور شد: «در جلسه‌ای که به همراه فرماندهان عالی سپاه و ارتش و آیت‌الله خامنه‌ای خدمت امام داشتیم بحثی واقعا جدی در این باره مطرح شد. امام(ره) نظرشان این بود که درست نیست وارد خاک عراق شویم و ادله‌ محکمی نیز داشتند. ایشان می‌گفتند در این صورت انگیزه‌ آنها برای ورود به ایران بیشتر می‌شود .علاوه بر این دنیا ما را متهم به اشغالگری می‌کند. دلیل سوم‌شان این بود که ملت عراق که با جنگ موافق نبودند ممکن بود در صورت ورود ایران به خاک‌شان پشت‌سر صدام بروند و اما دلیل آخرشان این بود که کشورهای عربی و خارجی مساله را جدی می‌گیرند و پشتیبانی‌ها بیشتر می‌شود. این حرف‌ها با منطق نظامی و سیاسی جور در می‌آمد».

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: «اما نظامی‌ها خطاب به امام(ره) استدلال کردند که اگر این حرف به معنای ختم جنگ است این حق شماست، اما امام گفت باید جنگ را ادامه دهیم تا به اهدافمان برسیم.آنها گفتند این حرف با منطق جور در می‌آید؛ چرا که انگیزهی حماسی رزمنده‌ها تضعیف می‌شود و آنها شک می‌کنند که ما در جنگ جدی باشیم. بالاخره امام این مساله را پذیرفت و شرط کرد که ما فقط در جاهایی وارد شویم که مردم آسیب نبینند. این شرط بسیار سختی بود بالاخره نظامی‌ها منطقه‌ زید پشت دجله و کانال ماهی را انتخاب کردند که آنجا کویر بود و جمعیتی نداشت. منطقه‌ فاو را هم که گرفتیم آنجا هم به همین صورت بود و صرفا رابطه عراق را با دریا قطع می‌کرد».

هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه این توصیه‌ امام می‌بایست تا پایان جنگ مراعات می‌شد گفت: «سیاستی که امام گذاشته بود سیاستی بود که آثار آن را من در سفر اخیر خود به عراق به خوبی درک کردم که احساسات مردم در بخش زیادی با ایران همراه بود و با ایران ماند. آنها فهمیدند که ایرانی‌ها قصد کشورگشایی ندارند. زمانی که من به عراق رفته بودم وقتی بعضی بعثی‌ها می‌گفتند چرا از کسانی استقبال می‌کنند که هشت سال با ما جنگیده‌اند و بچه‌های ما را کشتند عراقی‌ها خودشان جواب می‌دادند که ایرانی‌ها این افتخار را دارند که جنگ را عراق شروع کرده و آنها جنگ را تمام کرده‌اند، این بسیار با ارزش است. ما هشت سال جنگیدیم و این مقدمه‌ای برای تباهی حزب بعث شد. زمانی هم که من به عراق رفتم مانند قهرمان محبوب مردم عراق و از صمیم دل مردم و مسوولان از ما استقبال کردند».

رییس مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: «البته نحوه‌ ختم شدن جنگ در آن روزها خود مساله‌ای بود و آن روز اندوه، ما را گرفت. ما فکر می‌کردیم باید با فتح نظامی جنگ تمام شود و می‌خواستیم نقطه‌ ارزنده‌ای از خاک عراق را گرو بگیریم تا حقوق‌مان را از آنها پس بگیریم. وقتی این اتفاق نیفتاد همه سرخورده بودیم اما شرایط جنگ به جایی رسیده بود که چاره‌ای نبود و باید ختم جنگ را می‌پذیرفتیم. تیمسار شمخانی اولین فردی در فرماندهی سپاه بود که گفت دیگر مصلحت نیست بجنگیم و توضیحاتی منطقی داد. بالاخره ایشان شخص دوم سپاه و فرمانده عملیات حساس بود».

وی ادامه داد: «آقای رضایی در زمانی عنوان کرد که من برای ادامه جنگ و عملیات لیست بزرگی از اقلام و تجهیزات نیاز دارم من هم گفتم این را بنویسید تا به امام بدهیم. البته بعضی فکر می‌کنند من به ایشان گفتم که آن چیزها را بنویسند. بالاخره ایشان گزارش میدان را تقدیم امام کرد همه اقلام مورد نیاز خود را نوشت و گفت که با این وضعیت 5 سال دیگر می‌توانیم اولین عملیات را انجام دهیم. ایشان واقعا شهامت کرد که واقعیت نیاز میدان جنگ را گفت. نهایتا امام قانع شدند که این طور نمی‌توانیم بجنگیم اما واقعا در شیوه‌ اعلام پایان جنگ فداکاری کردند، البته پیش از آن چیزی گفتند و پیشنهادی دادند که من هنوز آن را نگفته‌ام و نمی‌دانم که چه زمانی باید آن را بگویم».

وی ادامه داد: «بالاخره من پیشنهادی کردم و گفتم من جانشین شما هستم و حق اعلام آتش‌بس دارم پس آتش‌بس را اعلام می‌کنم شما هم بگویید من را محاکمه کنند.ایشان نگاهی کرد و گفت من این را قبول ندارم که شما بگویید و به ما گفتند بروید علما، شخصیت‌ها و فرماندهان ارشد نظامی را جمع کنید و همین حرف‌ها را برایشان بزنید تا آنها مردم را توجیه کنند. ما هم قبول کردیم. آیت‌الله خامنه‌ای جلسه‌ای گرفتند اما پیش از آغاز جلسه حاج احمد آقا به ما گفتند که امام گفته من خودم این مساله را می‌گویم و اگر آن نامه‌ امام نبود واقعا به دشواری می‌خوردیم».

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نحوه‌ پایان جنگ ایران و عراق تاکید کرد:«آن طوری که جنگ به پایان رسید درست همانی بود که به مصلحت ایران بود اگر ما بصره را می‌گرفتیم و جنگ آن گونه تمام می‌شد واقعا مشخص نبود در ادامه‌ آن چه اتفاقی می‌افتاد ما با قدرت خواسته‌های خود را در قطعنامه گنجاندیم و آن را تا حدودی به نفع خود تمام کردیم اما عراق به باتلاق افتاد، به کویت حمله کرد و علاوه بر آن غرامت و مسوولیت جنگی ایران هم به عهده‌ آنها افتاد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین