فلاحتپیشه میگوید: روند کلی تحولات نشان از روی کار آمدن دوباره ترامپ است؛ اما اگر او هم روی کار نیاید، ایران و دولت باید بیشتر پلهای پشت سر خود را از بین بردهاند.
در آستانه عید نوروز، حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده ادوار مجلس مهمان «کافه خبر» خبرگزاری خبرآنلاین بود و از ناراحتیهای خود از ردصلاحیتش و دغدغههایش برای ایران گفت. او در بخشی از این گفتگو که مشروح آن در عید نوروز منتشر میشود به سوالاتی درباره نقش دولت رئیسی در مرگ برجام، روی کار آمدن دوباره دونالد ترامپ اشاره کرد که آن را در ادامه میخوانید.
شما فکر میکنید دولت آقای رئیسی در مرگ برجام چقدر نقش داشت؟
مسائل کلان مانند هستهای جزو معقولاتی است که زیر نظر شورایعالی امنیت ملی بوده و تصمیمات درباره آن باید به امضای رهبری برسد. اما یکی از بخشهای غیرقابل دفاع دولت آقای رئیسی که اکثریت را در دست داشته و تیم نمایندگی به مذاکرات میفرستد، از دست دادن فرصت احیای برجام است.
اگر برجام احیا شده بود، ایران در حال حاضر، حداقل ۵ میلیون بشکه نفت، میعانات و گاز را صادر کرده و جایگاه خود را گرفته بود. در دنیای امروز همین که سرت را از یک بحران بدزدی تا آن به سر مردم برخورد نکند، بُرد کردهاید. ما در متن بحران خود را حفظ کرده بودیم، اما به خاطر ضعف آقایان در از دست دادن فرصتهای احیای برجام، ایران در بحران ماند و پای کشور به مسئله اوکراین بیشتر کشیده شد.
در ماجرای فلسطین هم، چرا وقتی جمهوری اسلامی غافلگیر شد، برخی از مسئولان به گونهای عمل کردند که انگار ایران دستور داده است؟ لذا مشاهده میکنید که در روندهای دیپلماتیکی که شکل گرفته، ایران جایگاهی ندارد و حتی وزیر خارجه چین هم از ایران دعوت نمیکند.
دولت رئیسی باید بیشتر پلهای پشت سر خود را از بین برده است
آقای فلاحتپیشه، ممکن است ترامپ به قدرت برگردد؟
روند کلی تحولات نشان از روی کار آمدن دوباره ترامپ دارد؛ اما اگر او هم روی کار نیاید، ایران و دولت باید بیشتر پلهای پشت سر خود را از بین بردهاند. هر چند که امیدوارم شرایط افراطی در این رابطه شکل نگیرد، اما مجموعه تحولات و نظرسنجیها از احتمال پیروزی ترامپ سخن میگوید. مگر این که بایدن در مشکلات اساسی که برای ما بیاهمیت بوده و برای آمریکاییها مهم است بتواند یک تغییر اساسی انجام بدهد.
مخالفت چین و روسیه به تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای
یعنی ترامپ هیچ نقطه امیدی برای ما ندارد؟
دونالد ترامپ، فردی است که به مدیریت کلان جهانی اعتقاد دارد و حتی با دشمنان خود صحبت میکند، اما در این مدیریت کلان جایی برای ایران قائل نیست. او خوشبین است که ایران توسط کشورهایی مانند چین و روسیه کنترل شود. بارها این را گفتهام که روسیه و چین از مهمترین بازیگرانی هستند که با تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای مخالفت کرده و هم از ایران امتیاز میگیرند و هم از غرب.
روسیه چگونه اجازه میدهد ایران در زمینه هستهای به یک قدرت تبدیل شود؟ یک شرایطی برای مسکو ایجاد شده که هم بازی موش و گربه را با ایران ادامه بدهد هم از غرب امتیاز بگیرد.