از سقف کاذب بهعنوان پوششی برای سقف اصلی استفاده میشود. این سقفها قابلیت پنهان کردن سیستمهای تهویه، نور، سیستم الکتریکی، صوتی و گازی را دارند و در طرحهای مختلفی قابل اجرا هستند. برای انتخاب بهترین سقف کاذب بهتر است که با ویژگیها، مواد اولیه و مزایای هر کدام از آنها آشنا شوید. سقف کاذب آکوستیک، آلومینیومی، شیشهای و کناف نمونههایی از انواع سقف کاذب هستند. این نوع سقف علاوهبر خاصیت پوششدهی سیستم ها، زیبایی ظاهر محیط را نیز دوچندان میسازد.
سقف کاذب را میتوان براساس قیمت، شرایط آبوهوایی، کاربرد معماری و مواد اولیه آن به چندین دسته تقسیم کرد. انواع مختلف سقف کاذب را براساس ویژگی ها، وزن، نوع اجرا و قابلیتهای هر کدام میتوان در فضاهای متفاوتی بهکار برد. این سقفها، سقف اصلی را پوشانده و ظاهری زیباتر ایجاد میکنند. سقف کاذب کناف از رایجترین و محبوبترین سقفهای کاذب است که میتوان در محیطهای مختلفی آن را نصب کرد. سقف کاذب شیشهای با امکان عبور نور برای سالنهای اجتماعات و ورزشی مناسب است و از مدل آکوستیک نیز میتوان برای سینماها استفاده کرد.
سقف کاذب شیشهای یکی از شیکترین انواع سقف کاذب است. اکثر شیشههای این سقفها از جنس سکوریت بوده و نور را عبور میدهند. اگر میخواهید محیطی روشن و دلباز داشته باشید، بهترین انتخاب برای سقف کاذب، مدل شیشهای آن خواهد بود. علاوهبر این تمیز کردن این سقفهای کاذب نیز آسانتر است. همچنین بهدلیل وزن زیاد، احتمال شکستگی سقف کاذب شیشهای نیز زیاد است و برای اجرای آنها باید هزینه بیشتری را در نظر بگیرید.
سقف کناف نوعی سقف کاذب است که به شکل پنلهای گچی صاف یکپارچه و مشبک به سقف متصل میشود. این سقفها از زیرسازی فولادی با وزن کم برخوردار هستند که پنلهای گچی روکشدار را روی آن نصب میکنند. وزن سبک، عدم نیاز به رنگآمیزی، تعمیر آسان و قیمت مناسب از ویژگیهای مثبت این نوع سقف بهشمار میروند. سقف کاذب کناف دارای دو نوع ثابت و مشبک است که در نوع ثابت امکان اجرای طرحهای دکوراتیو وجود دارد و نوع مشبک یا همان متحرک را نیز میتوان بهصورت جداگانه به حرکت درآورد.
در ساخت سقف کاذب آلومینیوم از تایلهایی با ابعاد ۶۰ در ۶۰ استفاده میکنند. این سقفها برای محیطهایی که باید امکان دسترسی به سقف فراهم باشد مانند بیمارستانها، آزمایشگاهها، سالن فرودگاه و دیگر مکانهای عموگی مناسب هستند. هنگام نصب سقف کاذب آلومینیومی به بتونهکاری نیاز نخواهد بود. همچنین در صورت خرابی میتوان آنها را تعمیر کرد. از ویژگیهای برجسته این نوع سقف کاذب میتوان به عدم تغییر رنگ، سرعت اجرای بالا، تنوع سقف، تعمیر ساده و... اشاره کرد.
همانطور که از نام سقف کاذب آکوستیک پیداست برای فضاهای پرسروصدا و شلوغ مناسب است. این نوع سقف عبور اصوات مزاحم را در محیطهایی مانند سینماها و سالنهای سخنرانی که لازم است صدای بلند به بیرون منتقل نشود، کاهش میدهد. این نوع سقف توسط موادی مانند ورقههای مقوایی و پلاکهای گچی ساخته میشود. در استودیو ضبط صدا نیز ممکن است به این نوع سقف کاذب همراه با ورقه آلومینیوم یا پشم شیشه نیاز باشد.
سقف کاذب گریلیوم از آلومینیوم یا آلیاژ ساخته میشود و جنبه تزئینی دارد. به این نوع سقف کاذبها، سقف باز نیز گفته میشود. در مورد ظاهر آن میتوان گفت که پس از نصب این نوع سقف، حفرههای مربعی که کنار یکدیگر قرار دارند را مشاهده خواهید کرد. وجود یک کانال در پشت این نوع سقف کاذب سبب میگردد تا سیمهای اضافی لامپ و لوستر دیده نشوند. نصب این سقف کاذب با کمک آویز، زنجیر و سیم مفتول انجام میگیرد.
سقف کاذب آی گلس نوعی دیگر از سقف کاذب است که برای ساخت آن از تایلهای شفاف آکریلیک استفاده میشود. این سقفها نیز مانند نوع شیشهای نور را عبور داده و محیط را روشن نگه میدارند. از سقف کاذب آیگلس برای ایجاد جلوهای زیبا و شیک همراه با سقف ام دی اف نیز استفاده میکنند. این نوع سقفهای کاذب بسیار سبک وزن بوده و با طرحهای متنوعی موجود هستند.
رابیتس را میتوان نوعی ورق مشبک از جنس گالوانیزه معرفی کرد. این ورق را توسط سیم آرماتوربندی به شبکه فرعی متصل میکنند. سقف کاذب رابیتس دارای دو نوع برجسته و صاف بوده که نوع برجسته برای دهانههای بزرگ و نوع صاف برای دهانهای کوچک مناسب است. طرحپذیری متنوع، سرعت اجرای بالا و دسترسی ساده از مزایای سقف کاذب رابیتس بهحساب میآیند. در مورد معایب این نوع سقف نیز میتوان مواردی مانند مصرف بالای گچ، وزن بالا و محدودیت آبوهوایی را ذکر کرد.
از آنجایی که امروزه سقف کاذب در ساختمانسازی مورد توجه قرار گرفته، بهتر است پس از شناخت انواع آن و مزایایی که هر کدام دارند، بهترین نوع سقف کاذب را برای محیط خود انتخاب نمایید. سقف کاذب کناف یکی نوعی از این سقفها است که از پنلهای گچی ساخته میشود و ظاهری بسیار زیبا دارد. سقف کاذب آکوستیک، آلومینیوم و گریلیوم نیز از مدلهای دیگر هستند. برخی از این سقفهای کاذب وزن بیشتری داشته و برخی سبک وزن هستند. بدین ترتیب باتوجه به محیطی که قرار است سقف کاذب در آن نصب شود، باید نوع مناسب را انتخاب کنید.