آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه جمهوری اسلامی ایران در سرمقاله روز شنبه خود نسبت به سیاست دولت در قبال وضعیت مسلمانان چینی انتقاد کرد.
به گزارش گروه سیاسی آفتاب، جمهوری اسلامی با اشاره به اصول متعدد قانون اساسی و با یادآوری اصل «دفاع از حقوق همه مسلمانان» تاکید کرده است: «علاوه بر این قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سعادت همه انسانها اعم از مسلمان و غیرمسلمان احساس مسئولیت میكند و برخورداری از حق و عدالت را از حقوق همه مردم جهان میداند و خود را به حمایت از مبارزات حق طلبانه مستضعفان در برابر مستكبران در همه نقاط جهان موظف میداند».
جمهوری اسلامی ادامه میدهد: «این دو اصل مهم قانون اساسی وظیفه مسئولان نظام جمهوری اسلامی و مجریان سیاست خارجی این نظام را سنگین میكند بطوری كه نه فقط در برابر مسلمانان جهان بلكه نسبت به حقوق همه مستضعفان باید احساس وظیفه و مسئولیت كنند و در انجام آن كوتاهی ننمایند».
این روزنامه صبح تهران با اشاره به اینکه "حمایت از مردم فلسطین لبنان عراق افغانستان و بعضی ملتهای دیگر از مصادیق عمل به همین مسئولیت میباشد" افزوده است: «رویدادهای اخیر ایالت مسلمان نشین "سین كیانگ" چین كه طبق آمارهای رسمی دولتی 156 كشته و 800 زخمی برجای گذاشته و در این وقایع هزاران نفر نیز دستگیر شده اند از مواردی است كه جمهوری اسلامی ایران نمیتواند نسبت به آن بی تفاوت باشد ولی متاسفانه تاكنون واكنش قابل ملاحظه ای در این زمینه از خود نشان نداده است. این موضوع مهم حتی در رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران نیز انعكاس چندانی نداشته و چنین به نظر میرسد كه مشمول ملاحظات سیاسی گردیده و به صورت جدی در دستور كار قرار ندارد».
جمهوری اسلامی میافزاید: «تنزل دادن سطح ماجرای تظاهرات اعتراض آمیز ارومچی مركز ایالت مسلمان نشین «سین كیانگ» چین به یک اختلاف و درگیری قومی میان «اویغور»های مسلمان و «هان»های چینی و اصرار بر اینكه این واقعه مربوط به كشته شدن دو نفر از مسلمانان «اویغور» توسط چینیهای متعلق به قوم «هان» است و ربطی به مسائل اسلامی و اعتقادی ندارد نمی تواند واقعیتهای عریان این ماجرای عمیق را پنهان نماید».
در بخش دیگری از سرمقاله جمهوری اسلامی آمده است: «در كشورهای اسلامی فقط تركیه نسبت به وقایع سین كیانگ عكس العمل نشان داده است. مطبوعات تركیه حجم زیادی از مطالب خود را به جزئیات این وقایع اختصاص داده اند و دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی نیز كه اهل تركیه است موضعگیری كرده است. این واكنشها از تركیه به دلیل همبستگی خاصی كه نسبت به تركستان شرقی احساس میكند امری طبیعی است ولی آنچه مایه تعجب است بی تفاوتی سایر كشورهای اسلامی به ویژه جمهوری اسلامی ایران است كه به عنوان یک كشور انقلابی انتظار بیشتری از آن میرود و قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز بر همین نكته تاكید دارد. هر چند گمانه زنیها حكایت از مانع شدن ملاحظات سیاسی میان تهران و پكن از موضعگیری صریح و شفاف متولیان سیاست خارجی نسبت به وقایع «سین كیانگ» دارند لكن با توجه به اینكه مصالح امت اسلامی و رعایت جایگاه نظام جمهوری اسلامی از اهمیت بیشتری برخوردارند بی تفاوتی در قبال وقایع «سین كیانگ» قابل توجیه نیست».