کد خبر: ۹۲۱۲۹
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۵:۰۰
با تاکید بر ضرورت حمایت از حقوق شهروندی

صادق لاریجانی: خاطیان را به دستگاه عدالت خواهم سپرد

اولین سخنرانی رییس جدید قوه قضاییه
آفتاب‌‌نیوز :  آفتاب: صادق لاریجانی در اولین سخنرانی رسمی‌ بعد از نشستن بر کرسی ریاست قوه قضاییه اعلام كرد:« هیچ‌كس نباید جرات كند به خود حق دهد كه خلاف قانون حكم داده و حقوق شهروندان را ضایع نماید؛ چنین كسانی باید بدانند كه دیر یا زود به محكمه عدل فرا خوانده می‌شوند».

حجت‌الاسلام والمسلمین صادق لاریجانی در مراسم معارفه‌اش به عنوان رییس قوه قضاییه با قدردانی از حضور روسای قوا، رییس مجلس خبرگان رهبری، دبیر شورای نگهبان، رییس دفتر مقام معظم رهبری و مسئولان محترم لشكری و كشوری در این مراسم گفت:« از مقام معظم رهبری كمال تشكر را دارم. اعتماد ایشان به اینجانب در چنین مسئولیت خطیری، عین عنایت و لطف ایشان است. خداوند سایه پربركت ایشان را مستدام دارد».

او عنوان کرد:« حضرت آیت‌الله شاهرودی در طول ریاست 10 ساله خویش بر دستگاه قضایی، تلاش‌های فراوانی در بهبود وضعیت قضایی ‌كشور نموده‌اند و گام‌های موثری در این جهت برداشته‌اند. ایشان كه از ذخایر حوزه‌های علمیه و از علما روشن‌بین جهان اسلام‌اند با تیزبینی قابل ستایش به تاسیس اموری در دستگاه قضاء كشور پرداخته‌اند كه انجام آنها چندان سهل نبوده است. خصوصا احیاء دادسراها كه در فرآیند دادرسی و احقاق حقوق نقش به سزایی دارد».

لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت جایگاه قوه قضاییه اشاره و تصریح کرد:« اهمیت جایگاه قوه قضاییه و نقش آن در اصلاح جامعه و سلامت دستگاه‌های اجرایی كشور، نیاز به بیان و تاكید ندارد. اگر بگوییم قوه قضاییه چهره نظام و وجه آن است، گزافه نگفته‌ایم. حكم عادلانه و اجرای عدالت توقع اصلی از این نهاد است. اما شهامت حكم عادلانه و اجرای عدالت در همه حال، فقط در عالم سخن آسان است؛ مرد می‌خواهد و صبر».

رییس قوه قضاییه با بیان این‌كه حقیقت عدالت، امری پیچیده و دیریاب است، متذکر شد: «تبیین فلسفی عدالت، بزرگانی را به عجز آورده است. با همه این احوال، نمی‌توان انكار كرد كه مصادیقی از مفهوم عدالت واضح است؛ همه می‌دانند كه لااقل تساوی در مقابل قانون، عدالت است و قانون‌گریزی خلاف عدالت. قانون‌مداری باید شعار اصلی همه باشد و مدار عمل برای همه. عمل به قانونی كه دارای نقص است، بهتر از فقدان قانون و عمل خودسرانه است».

او گفت:« از بدو تاسیس قوه قضاییه به ریاست شهید آیت‌الله دكتر بهشتی تا دوران حاضر، تلاش‌های گسترده‌ای در بهبود و تكامل دستگاه قضایی كشور، صورت گرفته است. ولی تردیدی نیست كه این دستگاه عظیم، هنوز نیازمند فعالیت‌های فكری و عملی بسیاری است».

لاریجانی تاکید كرد:« اینجانب كه مدت مدیدی است در این راستا رایزنی و مطالعه و اندیشه و تعمق داشته‌ام و مطالب گران‌بهایی تحصیل نموده‌ام، گمان می‌كنم خلاهای فراوانی وجود دارد كه بایستی با حفظ اولویت بدانها پرداخت. از جمله این خلاها، نیروی انسانی آزموده و سالم است. گرچه قضات فاضل، آگاه و صالح و نیز كاركنان شریف در دستگاه قضایی كشور بسیارند و در حد خود گوهری ارزشمند، ولی نباید فراموش كرد كه حجم عظیم پرونده‌ها، قضات محترم را فرسوده می‌كند. باید چاره‌ای برای تربیت قاضی و استفاده بهینه از قضات مشغول به كار اندیشید. در این زمینه طرح‌هایی فراهم آورده‌ایم كه امید است ولو در درازمدت، به نتایج خوبی منجر شود».

عضو فقهای شورای نگهبان به بعد نظارتی قوه قضاییه اشاره كرد و افزود:« بعد نظارتی در دستگاه قضایی كشور، امر بسیار مهمی است كه همه بدان اذعان دارند. این نظارت هم به نظارت درونی دستگاه مربوط می‌شود و هم نظارت بیرونی نسبت به قوه مجریه و سایر قوا. اگر تخلف یا فسادی از قاضی یا مسئولی دیده شود، چهره كل دستگاه ذی‌ربط مخدوش می‌گردد».

او خاطرنشان کرد: «همه مسئولیم در بهبود این وضع تلاش كنیم. هیچ‌كس نباید جرات كند و به خود حق بدهد كه برخلاف قانون حكم كند و حقوق شهروندان را ضایع نماید؛ آرامش و امنیت آنان را سلب كند. چنین كسانی باید بدانند كه دیر یا زود به محكمه عدل فرا خوانده می‌شوند و حق مظلومان از آنان ستانده می‌شود. بنده در همین‌جا اعلام می‌دارم كه در این راستا نسبت به احدی گذشت نخواهم كرد و خاطیان را به دستگاه عدالت خواهم سپرد».

لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود، ارتقاء دستگاه قضایی كشور در جهات مختلف را یك ضرورت دانست و عنوان کرد که«ارتقاء از حیث اتقان احكام، كارآمدی نیروهای انسانی، تسریع در احقاق حق و پرهیز از اطاله دادرسی و نظایر آن است؛ نیل به این هدف، بدون دارا بودن برنامه جامع و دقیق میسر نیست. در چه مدت زمانی و به چه اهدافی نظر داریم؟ داشتن برنامه جامع و دقیق، هم در تسریع نیل به هدف موثر است و هم در ارزیابی كار گذشته».

رییس قوه قضاییه به استقلال قضات اشاره و تصریح کرد:« استقلال قاضی حافظ سلامت و امنیت قضایی است. باید به تمام معنی در تحكیم این استقلال بكوشیم. البته این معنا لوازمی دارد، از جمله بها دادن به شخصیت قاضی و تلاش برای تربیت قضاتی كه در مقام داوری چیزی جز حق و عدالت را معیار قرار ندهند و طبیعی است كه چنین مقصودی فقط با نخبه‌گزینی میسر است».

او گفت: «در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های ما كم نیستند كسانی كه چنین استعدادهایی در وجودشان یافت می‌شود. مهم آن است كه آنها را بیابیم و در شكوفایی استعدادهای نهفته آنان تلاش كنیم».

صادق لاریجانی به تعامل قوا با یكدیگر اشاره و اظهار کرد:« از جمله مهم‌ترین امور، تعامل قوه قضاییه با سایر قواست. استقلال قوا از یكدیگر كه از آموزه‌های مهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است، نباید به معنای جدایی كلی قوا و نگاه جزیره‌ای به هر یك باشد. قوای جمهوری اسلامی، جزائر از هم بیگانه نیستند و ناگزیر باید با یكدیگر تعامل معقول و منطقی و در چارچوب قوانین داشته باشند. بسیاری از اهداف مقدس جمهوری اسلامی و حتی برخی از وظایف دستگاه قضایی، بدون این تعامل فراقوه‌ای میسر نمی‌شود».

او تلاش برای پیشگیری از جرم را از جمله راهبردهای اساسی قوه قضاییه دانست و بیان کرد:«سلامت جامعه و بهبود وضع قضایی كشور در گرو اموری است كه از مهم‌ترین آنها پیشگیری از وقوع جرم است. در غیر این صورت ورود فزاینده پرونده‌های قضایی، دستگاه قضایی كشور را فلج می‌كند و سلامت جامعه را نیز به خطر می‌اندازد».

وی تاكید كرد: «روابط صحیح و دوستانه قوا در چارچوب قوانین واحتراز از فضاسازی‌های بی‌مورد و دشمن‌تراشی‌های خیالی، به آرامش جامعه و ثبات نظام كمك می‌كند و این باید از جمله اهداف همه قوا باشد».

رییس قوه قضاییه به بیانات رهبر انقلاب در خصوص سلامت دستگاه قضایی اشاره كرد و گفت: «رهبر فرزانه انقلاب در مواضع مختلف و مواطن عدیده، رهنمودهایی در باب سلامت و ارتقای دستگاه قضایی داشته‌اند كه بسیار حساب شده و دقیق‌اند. امیدواریم بتوانیم در طول دوره آتی این رهنمودها را عملی سازیم؛ از جمله این رهنمودها كه به صورت اولویت‌های دستگاه قضایی مورد تاكید ایشان بوده است، رفع مشكل اطاله دادرسی به ویژه نسبت به پرونده‌های ملی و پرونده‌های مهم اقتصادی است. هم‌چنین علاج نقض‌های مكرر احكام در دادگاه‌های تجدیدنظر و دیوان عالی و تاكید بر اتقان احكام صادره در دادرسی‌هاست».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۸۸/۰۵/۳۰
0
0
داستان برادران [...] ادامه دارد، وقتی با یکی از روزنامه نگاران اینجا صحبت میکردم حرف خوبی زد گفت فلانی این [...] هر کاری که بگوئی انجام میدهند تا در هرم قدرت باقی بمانند که مغر متفکر شان هم [...] است و چه کتابهائی خواهند نوشت که چه کارهائی در پشت پرده با خارجی ها کرده اند.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین