کد خبر: ۹۲۲۳۵
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۰:۲۱

سرمقاله اعتماد؛ هم‌اندیشی صبورانه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: روزنامه اعتماد در سرمقاله امروز 31 مرداد 88 آورده است:

غالباً انسان‌ها تمایل دارند با یکدیگر بخندند و آنچه بیش از هر چیز نفرت زاست، خندیدن به دیگری است و انسان‌ها از اینکه بدان‌ها بخندند، بیزارند. خندیدن عده‌ای بر عده‌ای دیگر به رغم ناپسند بودن، می‌تواند فی نفسه گویای نیت شوم‌ایشان باشد لیکن به کار گیری اسبابی که عمومیتی ملی داشته و حرمتی فراگیر برشمرده می‌شود در‌ایجاد خنده عده‌ای بر عده دیگر را به راستی نمی‌توان حتی باور کرد.که یگانه کارکرد سیاست ورزی در عالم هستی است البته هر چند نه مقبول و بلکه حتی مذموم.

امروزه جلسات محاکمات یقیناً ناقض بسیاری از قوانین مصرحه این مرز و بوم است. به نقصان‌ها یک به یک باید پرداخت که اگر جلوه‌ آیین داددهی در منظر عموم به این نحو شکل گیرد و جهانیان را به این نحو با‌ایین دادخواهی خود آشنا کنیم، حقاً به خسرانی عظیم ره پیموده‌ایم و جلب اعتماد بر نظام قضایی خود را به یقین بدین نحو تاکنون بر باد داده‌ایم.لیکن باید امروز باب سخن با ریاست محترم و جدید قوه قضائیه گشود که در تازه ترین سخنان خود در مراسم معارفه شان فرموده‌اند... قوه قضائیه چهره نظام و وجهه آن است. که عدالت منظری خدای گون است در جان پردرد آدمی. نه محدود به زمان و نه هیچ مکانی. جلوه گاهی بس انسانی است در سرتاسر جهان و نگاه بر انجام عدل و عدالت انتظاری شیرین و ستودنی است. لیکن آنچه از اجرای عدالت تاکنون تصویر کرده‌ایم، بسا ناخشنودی‌ها فزوده و بسا نامرادی‌ها به ارمغان خواهد داشت.

اجرای صحیح قوانین در حق متهمان و برقراری و صیانت از این حقوق، آزمونی بزرگ بر سر راه ریاست محترم قوه قضائیه حضرت آیت الله صادق لاریجانی است و نیز بهتر آنکه‌ایشان در همان مراسم معارفه فرموده‌اند؛قانونمداری باید شعار اصلی همه باشد و مدار عمل برای همه.... هیچ کس نباید جرات کند و به خود حق دهد که برخلاف قانون حکم کند و حقوق شهروندان را ضایع کند. اعتقاد‌ایشان به قانونمداری و باور به آن را ستوده لیکن امید به اجرای آن را در حق تمامی‌شهروندان بیش از آرزو، موکداً خواستاریم. پاسداشت اصول 166 ، 171 و 173 قانون اساسی در راستای رعایت اصل 156 قوه قضائیه را قوه یی مستقل و پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسوول تحقق بخشیدن به عدالت برشمرده که ضمن رسیدگی به تظلمات و تعدیات، احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‌های مشروع را در حیطه وظایف مهم خود دارد؛ وظایفی که باید به تبیین و تحقق فصل سوم از قانون اساسی با عنوان «حقوق ملت» یاری رسانده و از انکار و چشم پوشی آن اصول به قاطعیت پرهیز کند. 

حمایت قانون از همه افراد ملت و برخورداری از حقوق انسانی (اصل 20)، مصونیت از تعرض به حیثیت و جان و مال و حقوق و مسکن و شغل اشخاص (اصل 22)، ممنوعیت تفتیش عقاید (اصل 23)، آزادی بیان (اصل 24) آزادی احزاب و جمعیت‌ها (اصل 26)، آزادی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی (اصل 27)، رعایت موضوعات اصل 32 در حق دستگیرشدگان و مجازات متخلفین از آن و نیز رعایت صحیح و کارآمد اصول 35 ، 36 و 37 قانون اساسی و علی ا لخصوص نظارت عالمانه بر ممنوعیت هتک حرمت و حیثیت کسی که به حکم قانون دستگیر، بازداشت، زندانی یا تبعید شده (اصل 39) و نیز ممنوعیت شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع و اجبار اشخاص به شهادت، اقرار یا سوگند (اصل 38). به راستی چگونه می‌توان متوقع اجرای‌ایین دادرسی کیفری بود بدون آنکه اصول انسانی قانون اساسی خود را به کرات نقض کرده و نادیده می‌انگاریم و آنجا که وکلای دادگستری در مقام بیان عدم رعایت قوانین برمی ایند با طرحی، زعامت برایشان را قانونمند می‌سازند و بر هزار توی قوانین می‌افزایند. 

عدم رعایت قوانین یا به دلیل ندانستن آن است یا به دلیل تفوق اراده‌هایی ناپیدا. پس استقلال قوه قضائیه در گرو سوادآموزی و تقابل با اراده‌های ناپیداست. ریاست جدید قوه قضائیه با مطالعه و بررسی به درستی بر این نکته که نیازمند نیروی انسانی آزموده و سالم در پیکره این قوه هستند، گوشه یی از ذکاوت ذاتی خویش را هویدا کرده‌اند. در جایی دیگر فرموده‌اند؛ شهامت حکم عادلانه و اجرای عدالت در همه حال فقط در عالم سخن آسان است. مرد می‌خواهد و صبر. مردان را به پایمردی فرا خواندن و پایمردی فزون لازمه تربیتی صحیح و آموزه‌هایی مدبرانه است که با توجه به شرایط حال حاضر، نیازمند صرف زمانی شایسته است. لیکن دعوت به صبر و بزنگاه ناحقی، شایسته نبوده و نیست. که زمانه دادگری موکول بر هیچ مراسم تودیع و معارفه یی نخواهد بود. انسان مسوول و فاضل و عادل در هر جایگاه و با هر جاه و مقام، در تحقق دادگری و عدل، کوشا و پا برجاست.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین