آفتابنیوز : آفتاب: نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از پایان مذاكرات وین درباره انتقال سوخت به راكتور تهران، با اشاره به تهیه متن پیشنویس موافقتنامه در این مذاكرات گفت: «ما اعلام كردهایم این پیشنویس باید بررسی شود و فعلا درخصوص موافقت یا مخالفت با آن صحبتی نمیكنیم».
علیاصغر سلطانیه در گفتوگویی با ایسنا درخصوص اینكه نام فرانسه در متن پیشنویس موافقتنامه مذكور آمده است، درحالی كه ایران در پایان روز اول مذاكرات از خارج كردن نام فرانسه از مجموع كشورهای پیشنهاد دهنده خبر داده بود، گفت: «بعد از آنكه روسیه و آمریكا برای ارایه سوخت به ایران اعلام آمادگی كردند آژانس اعلام كرد فرانسه نیز میخواهد در این خصوص همكاری داشته باشد. فرانسه در مذاكرات وین حضور داشت، اما ما در ابتدای مذاكرات با مروری بر سابقه فعالیتهای هستهیی این كشور در ایران و انتقاداتی كه بنده نسبت به نقض تعهدات فرانسه در30 سال گذشته در قبال ایران مطرح كردم، گفتیم كه تمایلی به حضور فرانسه در این مذاكرات و قرارداد احتمالی نداریم. ما اعلام كردیم كه تمایلمان این است كه همكاریهایمان را در چارچوب یک قرارداد با روسیه داشته باشیم و در متن پیشنویس موافقتنامه ضمن آنكه كشورهای دیگر از جمله آمریكا و فرانسه نامشان ذكر شده است، اما طرف قرارداد اصلی روسیه خواهد بود و فرانسه یا هر كشور دیگری میتواند در ذیل این كشور وارد شود».
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادامه داد: «مذاكرات وین متعاقب درخواست رسمی ایران در دوم ژوئن 2009 مبنی بر تامین سوخت مورد نیاز راكتور تحقیقاتی تهران بوده است. اینجانب در نامهای از طرف ایران از محمد البرادعی درخواست كردم كه این موضوع را به كشورهایی كه علاقهمندند سوخت را برای ایران تامین كنند مطرح كند. پس از آن روسیه و آمریكا ابراز تمایل كردند و بعد از آن نیز فرانسه».
وی با اشاره به روند مذاكرات وین، تصریح كرد: «این مذاكرات تخصصی و درباره ابعاد فنی و حقوقی و در چارچوب فعالیتهای آژانس و همكاریهای دوجانبه است. در این مذاكرات هیاتهایی از روسیه، آمریكا و فرانسه به همراه كارشناسان و متخصصانشان حضور داشتند و از ایران هیاتی از كارشناسان سازمان انرژی اتمی به سرپرستی اینجانب شركت كرد».
سلطانیه با بیان اینكه «در مجموع میتوان گفت این مذاكرات سازنده و موفق بوده است»، اظهار داشت: «ما مطالب و نظرات خود را مطرح كردیم و براساس صحبتهایی كه شد مدیر كل آژانس كه در تمام مدت در مذاكرات حضور داشت و هماهنگكنندهی آن بود، در جمعبندی متنی را به عنوان موافقتنامه همكاری طبق استانداردهایی كه آژانس با كشورهای مختلف دارد، تنظیم كرد و بنا به درخواست ایشان تا پایان روز جمعه كشورهای شركتكننده نظراتشان را به مدیر كل ارایه دهند».
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادامه داد: «این اولین بار است كه آژانس به وظیفه اصلی خود مبنی بر ایجاد تسهیلات میان كشورهای عضو در چند سال گذشته عمل میكند و ما از این رویداد به عنوان یک عضو آژانس حمایت میكنیم».
وی در خصوص مذاكرات ایران و آمریكا در حاشیه این مذاكرات نیز گفت: «جلسه سهجانبهای میان ایران، آمریكا و آژانس در دفتر مدیركل تشكیل شد كه این جلسه درباره همكاریهای فنی كه آمریكا برای انجام آن اعلام آمادگی كرده است، بود. در این نشست در رابطه با كار راكتور و افزایش ایمنی آن است صحبت شد و یك جلسه تخصصی بود».
مذاكرات ایران، آمریكا و روسیه كه با حضور كارشناسان آژانس از روز دوشنبه درباره چگونگی انتقال سوخت راكتور تهران آغاز شده بود، عصر چهارشنبه پایان یافت.
محمد البرادعی مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از پایان مذاكرات درجمع خبرنگاران از ارایه پیش نویس موافقتنامهای بین ایران، آمریكا و روسیه و فرانسه برای ارایه اورانیوم غنی شده به تهران خبر داد و گفت: «این پیش نویس به پایتختهای كشورهای مذاكره كننده فرستاده شده است تا نتیجه و پاسخشان را تا جمعه به آن بدهند».
مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت كه پیش نویس توافقنامهای كه پس از مذاكرات بین ایران، روسیه، آمریكا و فرانسه در زمینهی تامین اورانیوم غنیسازی شده برای تهران تنظیم شده است برای تایید تا روز جمعه به پایتختهای این كشورها فرستاده شده است.
محمد البرادعی، مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: «من پیشنویس قطعنامهای را به گردش درآوردم كه به عقیدهی خودم یك رویكرد متعادل را درباره چگونگی گامهای بعدی ارائه میكند. ضربالاجل اینكه كشورهای دخیل آن را تایید كنند روز جمعه است».
البرادعی در جمع خبرنگاران گفت: «هرگونه توافقی در این زمینه به شورای حكام 35 عضوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه خواهد شد تا به تایید این شورا برسد».
نشست بعدی شورای حكام در اواخر ماه نوامبر انجام خواهد شد.
مدیركل آژانس گفت: «همهی كسانی كه در مذاكرات شركت داشتند در تلاش بودند به آینده نگاه كنند، نه به گذشته و زخمهایی كه سالها وجود داشت درمان كنند. این (توافقنامه در صورتی كه رسما تایید شود) میتواند فضا را برای مذاكرات دربارهی گامهای گستردهتر با هدف حل این مساله باز كند».