آفتابنیوز : آفتاب: رئیسجمهور سابق کشورمان با تاکید بر اینکه یک جنگ روانی و ایجاد فضای امنیتی به عنوان دشمن و منحرف معرفی میشوند، تاکید کرد: «با هدایت این اعتراض آرام و مدنی در مسیر صحیح بسیاری از امور اصلاح خواهد شد و ای کاش حاکمیت خود از آقای موسوی برای هدایت این جنبش در مسیرصحیح دعوت میکرد».
به گزارش گروه سیاسی آفتاب، حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاههای تهران، صنعتی شریف،علامه طباطبایی و امیرکبیر گفت: «از دیدار شما عزیزان خیلی خوشحالم؛معتقدم دیگران هم که در این نظام مسئولیت دارند چه خوب است حرفهای همه را بشنوند».
سید محمد خاتمی تصریح کرد: «اگر ما بخواهیم جامعه را اداره کنیم باید رابطه را گستردهتر و وسیعتر کنیم نه اینکه از کانالهای خاص این ارتباط وجود داشته باشد و مسئولان نباید انتظار داشته باشند که فقط آنچه مورد تایید آنهاست بیان شود؛چون اگر آنها همه حرفها را بشنوند شاید اصلاحات بزرگی در کار ایجاد شود».
رئیس دولت اصلاحات با بیان اینکه «این جلسات میتواند گره گشا و راه گشا باشد»، اظهار داشت:« با این حال متاسفانه برگزاری این جلسات محدودیت دارد که امیدوارم شاهد گشایش در این زمینه باشیم».
رئیس بنیاد باران یادآور شد: «متاسفانه این محدود کردنها سبب شده است که احیاناً عکسالعملهایی که ما و شما نمیپسندیم در دانشجویان و دیگر بخشهای جامعه پیدا شود.»
خاتمی ادامه داد: «وقتی دانشجویان میبینند کسانیکه آنها میخواهند به دانشگاه بیایند، نمیتوانند بیایند و حق ندارند صحبت کنند و دیگرانی میآیند و حرفهایی میزنند که مطابق برداشت اکثریت دانشجویان نیست با آنها برخوردهایی میشود که مورد قبول ما نیست».
رئیسجمهور سابق کشورمان با طرح این سوال که «منشا این مسائل چه بوده و چرا این چنین شده است؟»، گفت: «اگر شعاری در متن جامعه مطرح میشود که اکثریت جامعه نمیپسندند فوری نگوییم بیگانگان و دشمنان دخالت کردهاند. البته در فضای ناسالم دشمن هم سوء استفاده خواهد کرد ولی بعضی رفتارها عکس العملی است نسبت به رفتارها و سیاستهایی که اعمال شده است و اگر این سیاستها نبود مطمئناً چنین عکسالعملهایینبود».
رئیس موسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها در ادامه اظهار داشت: «اگر افراط و تفریط در جامعه پیش میآید معقول این است ما علل و عوامل پیش آمدن اینها را ببینیم و اگر واقعا دلسوز هستیم، در صدد حل آنها برآییم.با معلول برخورد کردن سبب میشود مشکل بسط پیدا کند و گسترش یابد».
سیدمحمد خاتمی ادامه داد: «اگر حرکت و اعتراض آرام و مدنی، حق مسلم و قانونی مردم است، اگر در مسیر خود هدایت بشود میتواند اصلاحکننده بسیاری از امور باشد».
وی هشدار داد: «اگر با این حرکت و اعتراض مدنی برخورد شود، ممکن است اعتراض مدنی به آن گستردگی وجود نداشته باشد ولی چون اصل تقاضا و طلب در جامعه وجود دارد و مورد سرکوب قرار گرفته است بصورتهای دیگری بروز و ظهور پیدا میکند که آن وقت همه در این زمینه زیان میکنند».
رئیس دولت اصلاحات یادآور شد: «در همین انتخابات اخیر اشتیاق همه اقشار بهخصوص جوانان سبب شد انتخابات با شکوهی صورت بگیرد که اگر این امر نبود انتخابات شکوه نداشت و فراگیری حضور مردم در صحنه انتخابات نبود».
خاتمی با یادآوری این نکته که «نتیجه انتخابات مورد سوال بسیاری از افراد جامعه بود»،افزود: «این سوال با انکار آن از بین نمیرود یا امر باطل با فریاد کردن آن درست نمیشود، با برچسب زدن خائن، با برانداز و سرکوب کردن او، سوالی در جامعه از بین نمیبرد».
رئیسجمهور سابق کشورمان تصریح کرد: «باید بررسی کرد و دید که آیا این سوال درست است یا خیر»؟
رئیس بنیاد باران سپس گفت: «مردم سالمترین و نجیبانهترین حرکت را از خود نشان دادند که نشانه بلوغ در رشد این ملّت است،صدها هزار نفر از مردم بسیار آرام و بدون ساماندهی آمدند و اعتراض سادهای کردند ولی متأسفانه حوادثی که بدنبال آن پیش آمد سبب افزایش بی اعتمادی شد و نیز منشاء پیدایش یک نوع رگههایی از حرکتهایی که سرانجامش معلوم نیست چگونه شود. هنوز هم راه برای درمان خدشهدار شدن اعتماد بخشهای مهمی از جامعه بسته نیست».
رئیسجمهور سابق کشورمان تاکید کرد: «همه تلاش من در این مدت چه در زمان مسئولیت و بعد از آن این بوده که به این موضوع بپردازم که جنبش ایرانی یک حرکت خلقالساعه نیست، یک التهاب عاطفی نیست که با یک انگیزه روانی به وجود بیاید و مثلا با ترس از بین برود، بلکه بسیار عمیق و گسترده است اگر این را درک کنیم و بفهمیم کجا هستیم میتوانیم به سوی آینده روشن حرکت مطمئن داشته باشیم».
وی تصریح کرد: «مردم ما زندگی میخواهند، میخواهند تأمین مالی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی داشته باشند، همه این خواستها را همه جوامع دارند، ولی در ورای این؛ یک نوع وجدان عمومی وجود دارد؛ واقعا مردم ما آزادی میخواهند منظورم از آزادی ولنگاری نیست، بلکه به خاطر رنجی که از استبداد کشیدهاند میخواهند حاکم بر سرنوشت خود باشند و انقلاب اسلامی را که گشاینده این راه است بزرگ میدارند».
رئیس بنیاد باران با یادآوری این نکته که «نقش روشنفکر، گسترش گفتمان آزادی به صورت آگاهانه در جامعه است»، گفت: «خواسته دیگر ملت ما استقلال است، چون از استعمار و وابستگی به بیگانه لطمه دیدهاند».
خاتمی خواسته دیگر مردم ایران را پیشرفت ایران عنوان کرد و افزود:« کشور ما به دلیل مسائل تاریخی و استبدادزدگی به هر حال کشوری جهان سومی است و ایران و ایرانی نمیخواهد عقب افتاده باشد چرا که ایرانی شایسته پیشرفت است».
رئیس دولت اصلاحات با تاکید بر اینکه «ما آزادی، استقلال و پیشرفت میخواهیم»، اظهار داشت: «البته در عمق وجدان همه ما عدالت خواهی وجود دارد، عدالت هم به معنی عام کلمه است، گرچه از همه اینها سوء استفاده شده است».
وی یادآور شد: «عدالت برای مدتی به خاطر غلبه تفکر سوسیالیستی در جامعه ما فقط بصورت اقتصادی و آن هم اقتصاد مصرفی به حساب آمده و در این اواخر هم که از اقتصاد مصرفی فراتر رفته بصورت اقتصاد صدقهای در آمده است، در حالیکه عدالت خیلی وسیع تر از اینهاست».
خاتمی جنبههای مختلف عدالت را علاوه بر عدالت اقتصادی،عدالت سیاسی، عدالت قضایی، عدالت اجتماعی و عدالت حقوقی عنوان کرد.
رئیس موسسه بینالمللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها در بخش دیگری از سخنانش گفت:«ما ملتی دارای سابقه، فرهنگ و سنت هستیم و ریشه ما در آن سنت است. ریشه سنت ما به شدت تحت تاثیر اسلام است و اسلام بر آن اثر گذاشته است».
وی افزود:«در عمق وجدان ما فرهنگ اسلامی سازنده هویت تاریخی ما بوده حتی غیر مسلمانان، چرا که در تمدن اسلامی غیر مسلمانها هم نقش مهمی داشتهاند».
رئیس بنیاد باران تصریح کرد: «ما یک هویت تاریخی داریم که اسلامی است».
وی ادامه داد: «وقتی این هویت با خواست تاریخی همسو شد، آن وقت میتواند معجزه بیافریند؛ همچنانکه در انقلاب اسلامی معجزه آفرید یعنی خواست تاریخی با هویت تاریخی آزادیخواهی، استقلالطلبی پیشرفتخواهی، عدالت خواهی با گرایش اسلامی که در جامعه وجود داشت مومنان و دیگران را به صحنه آورد».
خاتمی در بخش پایانی سخنانش باردیگر به مسائل روز اشاره کرد و گفت: «امروز همان آدمهایی که برای انقلاب زحمت کشیدهاند، مورد جفا قرار میگیرند و با یک جنگ روانی و ایجاد فضای امنیتی به عنوان دشمن و منحرف معرفی میشوند و با آنها برخورد میشود البته هر نظامی با کسانی که قصد براندازی دارند باید برخورد کند ولی با خود افراد که درون نظام هستند نباید چنین برخوردی کرد».
وی تاکید کرد: «دور افراد خط کشیدن و دایره خودی را محدود کردن و بخشهای مهمی از جامعه را خارج از دایره خودی معرفی کردن بیانصافی است. این رفتارها باعث میشود اصل مساله زیر سئوال برود».
رئیس دولت اصلاحات ادامه داد: «جمهوری اسلامی که مردم میخواستند جمهوری بود که خواستهای تاریخی مردم را برآورده سازد، آزادی، استقلال، پیشرفت و انتقاد و آزاد بودن انتخابات جزء مشخصات آن جمهوری بود».
سیدمحمد خاتمی با تاکید بر اینکه «ما باید روی اصول و معیارهای خودمان بایستیم»، گفت: «البته نمیخواهیم خشونت باشد، میخواهیم طوری باشد که مردم به نظام اعتماد داشته باشند، حکومت به مردم اعتماد داشته باشد که متاسفانه این امر لطمه دیده است و این برای ما مشکل است و بیشتر هم دست حاکمیت است که آنرا تغییر بدهد».
وی تصریح کرد: «نمیشود فضای دانشگاه را بست، دانشگاه باید نقد کند انتقاد کند و آزاد باشد، دخالت نیروهای خارج از دانشگاه در دانشگاه غلط است».
رئیس بنیاد باران یادآور شد: «چیزهایی مورد غفلت قرار گرفته است؛ شعار ما در انتخابات تغییر بود، هم تغییر فضای جامعه و هم تغییر نحوه مدیریتی که در جامعه است چرا که ما معتقدیم این نحوه مدیریت منابع مادی ملی دینی و اجتماعی جامعه لطمه میزند. این تغییر دقیقاً در جهت آرمانهای انقلاب و مصالح ملّت و تقویت نظام است».
وی افزود: «با این روش مدیریت نتیجه کار هم معلوم است، این نتیجه باید تغییر کند، آنوقت این همه هزینه بپردازیم برای تداوم همین روش و اگر کسی گفت این کارهایی که میشود بر خلاف مصالح انقلاب و کشور و خلاف موازین قانون اساسی و مصلحت تک تک افراد است باید تغییر بکند، او را برانداز معرفی کنیم»؟
رئیسجمهور سابق کشورمان یادآور شد: «امروز در جامعه مشکلات فراوانی وجود دارد، روزبهروز عرصه بر طبقات محروم تنگ میشود، اتفاقا یکی از راههایی که ما معتقد بودیم این بود که وضع مملکت به صورتی در بیاید که جامعه ما از نظر اقتصادی، حیثیت بینالمللی،موقعیت بالاتری پیدا بکند».
خاتمی تاکید کرد: «همه باید تلاش کنیم جامعه از این وضعیت امنیتی-نظامی بیرون بیاید. صحبت کردن نباید هزینه داشته باشد».
وی افزود: «اگر ما بخواهیم در عرصه حضور داشته باشیم باید انتخابات هم از نظر ضوابط و هم از نظر اجرا طوری باشد که اطمینانبخش باشد و اگر نباشد دیگر حضور ما معنا ندارد، بر فرض که، مردم را دعوت کنم به حضور در انتخابات؛ چه کسی پای صندوقها میآید؟ اگر دلشان میسوزد و ما هم میخواهیم مردم بیایند باید وضعیت سیاسی و نحوه برگزاری انتخابات تغییر کند و این تغییر دقیقاً در چارچوب قانون اساسی و نیز معیارهای اصیل انقلاب اسلامی مردم است، ما مردمسالاری به معنای واقعیاش را میخواهیم که انقلاب نوید آن را داد».
سیدمحمد خاتمی با بیان اینکه تغییر فضا به نفع همه است، خاطر نشان کرد: «کاش حاکمیت میگفت آقای موسوی بیا به صحنه و این جنبش را مدیریت کن که جنبش از مسیر خودش منحرف نشود نه اینکه این همه محدودیت ایجاد شود و این حجم ناسزا گفته شود».
بر اساس این گزارش در این دیدار، از سوی دانشجویان بر ضرورت حفظ وحدت و تعامل هرچه بیشتر رهبران جنبش سبز تاکید شد.
سپس دانشجویان خواستار تبیین هرچه بیشتر اصول و مطالبات این جنبش از سوی رهبران جنبش و علی الخصوص سید محمد خاتمی شدند.
در این دیدار همچنین چگونگی مقاومت و مبارزه در مقابل جریان ضد اصلاحات در شرایط کنونی و نحوه اگاهی بخشی و ارتباط با توده مردم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.