کد خبر: ۹۳۲۵۰
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۸۸ - ۲۱:۰۵

پیشنهاد ایران برای مبادله 400 کیلوگرم اورانیوم در کیش

آفتاب‌‌نیوز :  آفتاب: وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به جوسازی های کشورهای غربی مبنی بر پاسخ ندادن ایران به پیشنهادها درباره رآکتور تهران گفت: «ایران پاسخ خود را داده است و از جمله اعلام کرده ایم حاضریم 400 کیلوگرم اورانیوم در کیش مبادله کنیم».
 
منوچهر متکی که برای شرکت در ششمین نشست امنیتی منطقه موسوم به نشست منامه به بحرین سفر کرده است، بعد از سخنرانی در مراسم افتتاحیه این اجلاس به سوالات حاضران پاسخ گفت. 

وی در پاسخ به یکی از حضار که مدعی شد موضوع هسته‌ای ایران به سمت بحران می‌رود و در این شرایط ایران در صدد گسترش سایت‌های هسته‌ای است و هنوز به پیشنهادهای 1+5 جواب نداده است، تصریح کرد: «موضوع هسته‌ای ایران صورت روشنی دارد و در سال 1957 قرارداد همکاری ایران و آمریکا در خصوص رآکتور تهران امضا و این رآکتور راه اندازی شد و متعاقباً ایران با آلمان و فرانسه راه‌اندازی نیروگاه بوشهر را آغاز کرد؛ چگونه است آنها آن موقع فعالیت هسته‌ای را حق ایران می‌دانستند و الان نمی‌دانند»؟ 

متکی با بیان اینکه آلمانی‌ها درباره نیروگاه بوشهر زیر تعهدات خود زدند، گفت: «در 200 سال گذشته ایران قراردادهای زیادی با غرب داشته است که غربی ها پیمان شکنی کرده‌اند و در همه این قراردادها ما به تعهدات خود عمل کرده‌ایم». 

وی اضافه کرد: «مجلس شورای اسلامی دولت را ملزم کرده است20 هزار مگاوات برق هسته‌ای تولید کند و من الان اعلام می‌کنم حداقل 10 تا 15 نیروگاه هسته‌ای برای تولید برق احتیاج داریم و در این خصوص آماده مذاکره هستیم، اما اکنون ملت ایران تحت فشار است چون می‌خواهد در تامین نیروگاه خودکفا باشد». 

وزیر امور خارجه گفت: «تاریخ مناسبات ما با برخی کشورها تاریخ خوبی نبوده است و عده‌ای فکر می‌کنند که انرژی برتر صرفاً باید در اختیار آنان باشد اما چه کسی این اختیار را به آنان داده است؟ این خلاف مقررات بین‌المللی است و ایران مثل هر کشوری حق دارد به هر میزان به صورت صلح آمیز غنی سازی کند». 

متکی با بیان اینکه در گذشته علت مخالفت با برنامه هسته‌ای ایران دست نیافتن جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته‌ای اعلام می‌شد ادامه داد: «همواره اعلام کرده ایم که اعتقادی به سلاح هسته‌ای نداریم و در دکترین دفاعی ما سلاح هسته‌ای جایی ندارد و علاوه بر این معتقدیم دوران سلاح هسته‌ای نیز به سر رسیده است». 

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به اعتمادسازی‌های ایران در گذشته خاطرنشان کرد: «چند سال اعتمادسازی کردیم و در این خصوص حتی دو سال و نیم کل فعالیت‌های خود را تعلیق کردیم در حالی که آنان اول می‌گفتند می‌خواهیم شما سلاح هسته‌ای نداشته باشید اما بعد مشخص شد نمی‌خواهند ما غنی‌سازی داشته باشیم». 

وی با بیان اینکه ایران مذاکراتی با 1+5 درباره مسائل گوناگون داشته است، اظهار داشت: «در اوت 2005 غربی‌ها بسته‌ای به ایران ارائه کردند که در آن همه چیز وجود داشت جز حقوق هسته‌ای ایران و اگر آمریکا حق ما را قبول دارد چرا درخصوص این حق و راهکارهای حقوقی آن نمی‌نشیند و صحبت نمی‌کند؟ مبادله سوخت سه و نیم درصد با 20 درصد، پیشنهاد طرف مقابل بود». 

متکی در خصوص مذاکرات اخیر درباره رآکتور تهران تصریح کرد: «سوخت رآکتور تهران را ابتدا آمریکا به ما داد و بعد ما این سوخت را از طریق آرژانتین تامین کردیم».
 
وی افزود: «اخیراً نیز ابتدا به ما گفتند سوخت سه و نیم درصد بدهید تا سوخت 20 درصد بگیرید؛ ما که می‌دانستیم پشت صحنه این پیشنهادها چیست اما برای برون رفت از بحرانی که خود آنها ایجاد کرده بودند پاسخ خود را دادیم و گفتیم با کلیات پیشنهاد موافقیم اما یکدفعه دیدیم در رسانه‌های غربی اعلام شد 1200 کیلوگرم اورانیوم از ایران خارج می‌شود تا ایران از تولید بمب اتم فاصله بگیرد؛ آیا این است پاسخ اعتمادسازی ایران؟ ما که می‌خواستیم به شما کمک کنیم». 

وزیر خارجه در ادامه سخنان خود در نشست پرسش و پاسخ منامه، اضافه کرد: «رآکتور تهران برای داروست نه سلاح؛ چرا در خصوص این موضوع انسانی گروکشی می‌کنند و این اقدام چه معنی می‌تواند داشته باشد»؟ 

وی با بیان اینکه درباره پیشنهاد غرب یا باید کل آن را رد می‌کردیم یا راه میانه‌ای می‌رفتیم، افزود: «ما راه دوم را رفتیم و گفتیم معاوضه در طول چند سال صورت بگیرد و علاوه بر این به 1+5 اعلام کردیم 400 کیلوگرم اورانیوم سه و نیم درصد را در کیش تحویل می‌دهیم و معادل 20 درصد آن را در کیش می‌گیریم؛ آیا این پاسخ و ابتکار نیست؟ چرا برخی کشورها عوام فریبی می‌کنند؟ ما حق داریم بدانیم که طرف مقابل به دنبال کار سیاسی نیست». 

متکی اضافه کرد: «اگر با این پیشنهاد ایران موافقت شود بلافاصله ما 400 کیلوگرم اورانیوم را به کیش خواهیم برد و این روند را آغاز خواهیم کرد». 

یکی دیگر از حاضران از متکی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مسئله فلسطین سوال کرد و گفت: «برخی درباره مسئله فلسطین راه حل دو کشوری را مطرح می‌کنند آیا خواست ملت فلسطین برای شما مهم است»؟ 

وزیر خارجه در پاسخ گفت: «ما درباره مسئله فلسطین مواضع اصولی داریم؛ کشورهای عربی در گذشته طرحی را به عنوان طرح ابتکار عربی ارائه کردند که سه محور داشت؛ یکی بازگشت آوارگان، دیگری بازگشت به مرزهای 1967 و سوم پایتختی بیت المقدس بود». 

وی افزود: «اکنون دیوار حائل مرزهای 1967 را نقض کرده است، آوارگان را که گفته‌اند حرفش را نزنید و پایتختی بیت‌المقدس نیز کاملاً رد شده است بنابراین ما درباره چه چیزی باید صحبت کنیم»؟
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین