کد خبر: ۹۳۶۲۴
تاریخ انتشار : ۲۱ دی ۱۳۸۸ - ۱۵:۵۹
رييس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد

ترجيح ما تأمين سوخت از خارج است

موضوع تبادل سوخت به قوت خود باقی است
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: علي اكبر صالحي با اشاره به پيشنهاد مبادله سوخت براي تأمين سوخت رآكتور تهران گفت: كشورهای طرف مذاكره در بحث سوخت از ما خواستند پيشنهاد غيررسمي مبادله سوخت براي رآكتور تهران را اعلام نكنيم، در صورتي كه اگر ما همان موقع آن را اعلام مي‌كرديم مي‌توانستيم از اين مساله بهره‌برداري سياسي كنيم. 

وی گفت: همين‌كه آمريكا به روسیه پيشنهاد كرد سوخت رآكتور تهران را تامين كنند، ضمن اين‌كه آنها پذيرفته بودند رآكتور تهران در بخش اتاق فرمان را نيز نوسازي ‌كنند قابل توجه است. وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا پيشنهاد مبادله سوخت يعني تحويل ‌١٢٠٠ كيلوگرم سوخت با غناي ‌٥/٣ درصد و تحويل حدود ‌١٢٠ كيلو سوخت با غناي ‌٢٠ درصد را پذيرفتيم؟ 

با بیان اینکه يكي از دلايل پذيرش اين پيشنهاد ترجيح ايران براي گرفتن سوخت از خارج بود افزود: قبلا به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اعلام كرده بوديم نصب و چيدمان سانتريفيوژ‌هايمان به گونه‌اي است كه بيش از ‌٥ درصد غني سازي نمي‌كنيم، هر چند حق داريم تا ‌١٠٠ درصد غني‌سازي كنيم و اين حق براي ما محفوظ است و غني‌سازي نيز ‌٢٠درصد حق ماست، اما ترجيح‌مان تامين سوخت از خارج است. 

رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه بهتر نبود براي گرفتن يك طرفه سوخت بدون هرگونه معامله‌اي بر اساس قوانين آژانس پافشاري مي‌كرديم؟ اظهار كرد: در آژانس قوانيني نداريم كه يك كشور را مجبور كند تا آژانس سوخت مورد نياز آن كشور را تامين كند، هم‌چنين كه اجباري براي تامين سوخت از طريق مبادله سوخت هم نداريم، اما وقتي ما درباره تامين سوخت وارد گفت‌وگو شويم كشورهاي تامين كننده سوخت كه چند كشوري بيشتر نيستند خواهند گفت پرونده شما در سازمان ملل و يا آژانس است. 

بنا به گفته صالحی موضوع تبادل سوخت به قوت خود باقی است. ما فقط يك ضمانت عيني مي‌خواهيم كه وقتي اورانيوم خود را مي‌دهيم، اورانيوم با غناي ‌٢٠ درصد مي‌گيريم و ضمانت هم مبادله سوخت به طور همزمان در خاك ايران است. رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه ايران امكان غني‌سازي تا ‌٢٠ درصد را دارد؟ اظهار كرد: ما توانايي توليد غني‌سازي تا ‌٢٠ درصد را به طور بالقوه داريم و براي اين كار به تغييرات كمي نياز داريم؛‌ ابتدا بايد به آژانس اعلام كنيم، سپس تغييرات لازم را در خط توليد دهيم و بعد غني‌سازي كنيم، اما ترجيح ما خريد سوخت است.
 
صالحی درباره مهلت تعيين شده از سوي منوچهر متكي وزير امور خارجه مبني بر اين‌كه غرب تا پايان ژانويه براي تامين سوخت رآكتور تهران وقت دارد؟ گفت: برداشت من اين است كه اين مهلت‌ها سياسي است. خانم كلينتون و سخنگوي كاخ سفيد مهلتي را اعلام كردند، وزير امور خارجه ايران هم متقابلا مهلتي را اعلام كردند؛ بنده به عنوان رييس سازمان انرژي اتمي اعلام مي‌كنم، ترجيح‌ ما تامين سوخت از خارج است. 


وی درباره اصرار ايران براي خريد سوخت از خارج گفت: مسايل متعددي دخيل است؛‌ ما به دنبال تعامل با دنيا هستيم، در عين حال كه ما امكان بالقوه توليد سوخت را داريم، اما ترجيح مي‌دهيم اين امكان بالقوه زماني استفاده شود كه به افكار عمومي ايران و دنيا ثابت شود نيت غرب چيست؟ آيا نيتش خيرخواهي است يا ايجاد اشكال و مصيبت.
رييس سازمان انرژي اتمي درباره سايت فردو با بيان اين‌كه تلاش داريم در اين سايت از سانتريفيوژ‌هاي نوع جديد استفاده كنيم، افزود: اما هنوز در اين سايت نصب سانتريفيوژ‌ نداريم و تأسيسات زيرزميني در حال ساخت است. 

صالحي درباره رآكتور تهران و عمر طولانی آن گفت: اين رآكتور به سادگي فرسوده نمی‌شود و ما الان به دنبال سوخت جديد برا‌ي آن هستيم، البته بالابرنده‌ها و اتاق فرمان به بازسازی نياز دارد كه اين كار از عهده خودمان هم برمي‌آ‌يد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین