درحالی که این مقام آمریکایی که میخواست ناشناس بماند به «رویترز» گفته که ایران در زمان ارسال موشکها به روسیه لانچرهای آنها را تحویل نداده، یک مقام اطلاعاتی اروپایی نیز گفته است انتظار نمیرود این لانچرهای متحرک به زودی به دست روسیه برسد.
به نوشته العربیه، خبر ارسال موشکهای قارهپیمای ساخت ایران به روسیه ماه گذشته علنی شد که با واکنش تند آمریکا و اروپا روبرو شد.
دو کارشناس نظامی به «رویترز» گفتهاند این موضوع میتواند دلایل متعددی داشته باشد؛ از جمله احتمال تغییرات در لانچرها توسط روسیه و دیگری امکان چانهزنی ایران با قدرتهای غربی برای کاهش تنش، با به تاخیر انداختن تحویل لانچرها به روسیه.
مسعود پزشکیان رئیسجمهوری ایران در نخستین نشست خبری خود ارسال موشکهای قارهپیما به روسیه را تکذیب کرد و گفت دوماه اخیر که او در مسند ریاست جمهوری بوده است براساس اعلام مراجع ذیربط، چنین اقدامی صورت نگرفته است.
آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا، دهم سپتامبر گفت موشکهای ایران که به روسیه ارسال شده ظرف چند هفته میتواند در جنگ علیه اوکراین به کار رود.
بلینکن این موشکها را که بردی بیش از ۱۲۰ کیلومتر دارند خطری برای امنیت اروپا دانست و گفت با استفاده از آنها روسیه میتواند مواضعی را دور از خط مقدم جبهه هدف قرار دهد.
درحالی که آمریکا، آلمان، فرانسه و بریتانیا اعلام کردند مجازاتهایی علیه ایران برای دراختیار قراردادن موشکهای قارهپیما به روسیه اعمال میکنند، اتحادیه اروپا نیز درصدد بررسی تحریمهایی علیه حکومت ایران است.
«رویترز» قبلا براساس اطلاعات کشتیرانی انتقال این موشکها از دریای خزر به روسیه را گزارش داده بود.
با این حال فابیان هینز، کارشناس نظامی که در زمینه موشکهای ایران تحقیق میکند، معتقد است که ایران ارسال لانچرها را به تاخیر نینداخته است بلکه درصدد انجام تغییراتی است که امکان استفاده از این لانچرهای متحرک در زمستان سخت اوکراین فراهم شود از همین رو، تحویل این لانچرها با قطعاتی ساخت مرسدس و سایر شرکتها برای تغییرات لازم با تاخیر مواجه شده است.
به گفته این کارشناس نظامی، روسیه نیز ممکن است درصدد انجام تغییراتی در این لانچرهای متحرک باشد.
اما دیوید آلبرایت، بازرس اتمی سابق سازمان ملل میگوید مسعود پزشکیان و سایر مقامات ایران هفته آینده در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با اولین آزمون خود برای گفتگو با مقامات اروپایی برای دست یافتن به راهحلی در زمینه کاهش تنش بین دوطرف بر سر برنامه اتمی، درگیریهای منطقهای و سایر موضوعات مورد مجادله روبرو خواهد شد.
به گفته او، ممکن است دولت ایران با به تاخیر انداختن ارسال این لانچرهاقصد بهرهبرداری از آن برای چانهزنی و دستیابی به امتیازاتی را داشته باشد، زیرا «اگر فرض کنیم همزمان موشکهای ایرانی در اوکراین فرود بیایند، ایران با محکومیت گسترده در مجمع عمومی سازمان ملل روبرو میشود». اما او نسبت به یک توافق قابل ملاحظه بین دو طرف خوشبین نیست.