مدیر عامل انجمن خیریه تولدی دوباره هشدار داد
500 هزار کراکی در ایران
آفتابنیوز : آفتاب-سرویس اجتماعی: مدیرعامل انجمن خیریه «تولدی دوباره» با هشدار نسبت به وجود 500 هزار نفر مصرفكننده کراک در كشور گفت: بر اساس آمار مربوط به 50 مركز اقامتی و 10 کلینیک سرپائی نشاندهنده افزایش میانگین سنین مصرفكنندگان کراک است.
او با بیان اینكه این الگو در مورد سایر مواد نیز صدق میكند، افزود: طی این آمار مشخص شد كه جوانهای قرار گرفته در سنین 25 تا 35 سال به این مواد گرایش دارند همچنین میانگین درآمد مصرفكنندگان کراک به شدت كاهش یافته است.
دیلمیزاده خاطر نشان كرد: میانگین درآمد افراد مراجعهكننده جهت ترك كراك به شدت كاهش داشته و در واقع طی سالهای اشاره شده میانگین درآمدی این افراد از هفت هزار تومان به دو هزار تومان كاهش یافته است.
او یادآور شد: اغلب مصرفكنندگان كراك قشر فقیر هستند و سن بالاتری نیز نسبت به سایر مصرفكنندگان دارند.
دیلمیزاده با اشاره به لزوم طراحی و برنامهریزی برنامههای درمانی مطابق با افراد فقیر مصرفكننده كراك تصریح كرد: طی سالهای گذشته از 70 مورد مرگ و میر در كمپها 63 نفر کراک مصرف میكردند كه 32 نفر از آنها سكته مغزی كردند.
او افزود: در مصرفكنندگان كراك احتمال خطر سكته مغزی بسیار بالا است به همین دلیل درمانهای سمزدایی بدون نظارت پزشك چندان مناسب حال این افراد نیست.
مدیرعامل انجمن خیریه تولدی دوباره با اشاره به انواع درمانهای موجود در كشور خاطر نشان كرد: درمانهای سرپایی، اقامتی و بستری از جمله برنامههای تائید شده است اما باید دانست كه در طول دوره سمزدایی، كراك نسبت به هروئین، شیره و تریاك كوتاهتر است.
او ادامه داد: بیماران مصرفكننده كراك از میانگین وزنی كمتری نسبت به سایر معتادان برخوردارند چرا كه كراك به شدت خاصیت بیاشتهایی دارد و افراد مصرفكننده كراك در زمان مراجعه برای درمان به شدت سوءهاضمه داشته و وزن كمی دارند.
او مهمترین ویژگی مصرفكنندگان كراك را فقر و بیاشتهایی آنها دانست و یادآور شد: این گروه نیازمند برنامههای حمایتی بیشتری نسبت به سایر مصرفكنندگان مواد مخدر هستند و پزشكان باید توجه كنند كه تغذیه مناسب در دوران درمان افراد كراكی فراموش نشود.
مدیرعامل انجمن خیریه تولدی دوباره با اشاره به نیازهای فوری مصرفكنندههای كراك در كشور یادآور شد: سمزدایی متادون و سمزدایی بوپونورسین برای كراكیها مناسب نیست و برای هروئینیها و شیرهایها مناسب است.
او برنامههای نگهدارنده (MMT) را برای بیماران كراكی مناسب دانست و تصریح كرد: برنامههای اقامتی برای گروه هدف با مصرف بالا نیاز به یك دوره درمانی كامل دارد.
او افزود: برنامههای نگهدارنده (MMT) میتواند طراحی شود به طوری كه در این طراحی نیازهای تغزیهای و سرپناهی افراد كراكی نیز در نظر گرفته شود. چرا كه كراكیها قبل از ورود به برنامههای اقامتی باید دوره سمزدایی درمانی را بگذرانند و نیاز آنها به تغذیه آن است كه كراكیها به شدت دچار سوء تغذیه شدهاند.
دیلمیزاده در ارتباط با درمان سرپائی نیز یادآور شد: به دلیل آنكه كراكیها از معضل فقر رنج میبرند این نوع درمان گرانقیمت بوده و مناسب حال كراكیها نیست و حتی در صورتی كه برنامههای بستری با برنامههای پیگیری همراه نباشد، مناسب افراد كراكی نیست.
مدیرعامل انجمن خیریه تولدی دوباره در ادامه خاطر نشان كرد:اگر انتظار داشته باشیم كه یك فرد كراكی كه اغلب معتاد خیابانی است تنها تحت درمان برنامههای MMT باشد و برای این فرد مبتلا به كراك برنامههای تغذیهای منظور نشود نمیتوان به این برنامه امیدوار بود چرا كه این بیمار نیاز به غذا و سرپناه مناسب دارد.
او افزود: باید برنامههای خدمات درمانی را برای افراد كراكی توسعه داد و از سال آینده این برنامهها را تجدیدنظر كرد.
دیلمیزاده با اشاره به وجود یك میلیون و 600 هزار نفر معتاد حرفهای در كشور گفت: از این تعداد 500 هزار نفر كراكی در كشور وجود دارد كه نیاز به برنامههای خدماتی ارزانقیمت دارند كه با توجه به فقر شدید آنها باید اقدامات بازتوانی جسمی و اجتماعی، شبكههای سرپناه و خانههای میانراهی برای آنها منظور شود.
به گفته مدیرعامل انجمن خیریه تولدی دوباره از 500 هزار نفر مصرفكننده كراك 100 هزار نفر از آنها درآمدی زیر دو هزار تومان دارند كه لازم است برای 100 هزار نفر از كراكیها برنامههای ارزانقیمت تعریف و ارائه شود.
مدیرعامل انجمن خیریه تولدی دوباره با اشاره به ظرفیت كم (MMT) نگهداری خاطر نشان كرد: این مراكز تنها 15 هزار نفر ظرفیت دارند در حالی كه این امكان برای 80 هزار معتاد كراكی خلاءهای فراوانی دارد كه اگر این مراكز طی سالهای بعد اضافه نشود میتوان شاهد افزایش معتادان خیابانی یا همان كراكیها در كشور باشیم.
او در ادامه افزود: برنامههای نگهدارنده (MMT)، توانمندسازی و بازتوانی تغذیه همراه با یكدیگر میتواند برنامه مناسبی در راستای كاهش آسیب و ارتقای افراد كراكی به حساب آید اما متاسفانه در حال حاضر برنامههای MMT تنها نگهدارنده بوده و برنامههای تغذیهای و سرپناهی مناسبی ارائه نمیكنند.