در ادوار گذشته بارها گفته شده علت بالا رفتن میانگین سنی تیم ملی فوتبال کشورمان این است که باشگاههای ما در امر پدیده و بهره وری از استعدادهای جوان ناموفق بوده اند، برخی دیگر پا را فراتر گذشته و میگویند فوتبال ایران در سالهای اخیر کم استعداد و کم توان شده است.
بی تردید بخش اول روایت را بیشتر قبول داشته و میپسندیم، بازی پرسپولیس برابر تیم فوتبال شمس آذر این مساله را به وضوح آشکار ساخت. درست است که پرسپولیس از روی قاعده اجبار به خاطر بیماری و مصدومیت یارانش از وجود امیررضا رفیعی و سهیل صحرایی بهره برد، اما عملکرد خوب این ۲ بازیکن نشان داد که در فوتبال ما، به خصوص در تیمهای درجه اول، اگر به تدریج بهره گیری از جوانان عملی شود، میتوان روی تکامل نسل آینده تیم ملی فوتبال کشورمان حساب کرد.
مربی خارجی تیم پرسپولیس وقتی فرشاد فرجی مصدوم شد میتوانست از بازیکنان با تجریه روی نیمکت برای حضور در دفاع راست بهره ببرد، اما چنین نکرد و در کمتر از ۱۵۰ دقیقه بازیکنی به نام سهیل صحرایی را به فوتبال ایران تقدیم کرد. هر چند برخی درباره سهیل صحرایی در حال رویکرد هیجانی هستند و با تنها ۱۵۰ دقیقه بازی این جوان را تا سرحد یک فوق ستاره تبلیغ میکنند، اما به واقع در تیمهای درجه اول فوتبال ما اگر بازیکنی جوان خودنمایی کند، به طور طبیعی این بازیکن شرایط حضور در سطح اول تیم ملی را پیدا خواهد کرد.
حضور جوانانی مثل محمد محبی، مهدی قائدی، محمد جواد حسین نژاد، امید نورافکن، آریا یوسفی و محمدامین حزباوی از جمع جوانهای سه چهار سال گذشته در ترکیب اصلی تیم هایشان منجر به ظهور نسلی تازه در فوتبال ایران شده است و از این به بعد هم میتوان با عبور منطقی و آرام از نسل گذشته به سوی نسلی تازه پل زد. احسان حاج صفی، کریم انصاری فرد، روزبه چشمی و رامین رضاییان به سادگی از تیم ملی کنار رفتند.
با کمی کار در باشگاههای درجه اول روی پرورش جوانترها میتوان خیلی زود تیم ملی جوانی داشته باشیم که روی بهره گیری از جوانترهایش و تبدیل تیم ملی فوتبال کشورمان به یکی از تیمهای جوان حاضر در کنفدراسیون فوتبال قاره آسیا امید داشته باشیم.