دو نشریه امریکایی "وُکس" و "فارن افرز" در دو مطلب جداگانه به طرح این پرسش پرداختهاند که پیروزی ترامپ چگونه باعث تغییر شکل جهان خواهد شد؟
وُکس در این باره مینویسد: ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود سیاست خارجی "نخست امریکا" را دنبال کرد که به موجب آن از توافق نامههای مهم بین المللی خارج شد، جنگ تجاری با چین را آغاز کرد، با متحدان به دشمنی لفظی پرداخت و مذاکرات پیچیدهای را با چندین تن از دشمنان ایالات متحده انجام داد. او در کارزار انتخاباتی اخیرش وعده داده بود که به تلاشهایش برای تغییر چشمگیر یا مانعتراشی در توافقهای بین المللی از جمله ائتلاف امنیتی ناتو ادامه دهد؛ به گونهای که میتواند اساسا جایگاه ایالات متحده را در نظم جهانی تضعیف کند.
از میان مواضع اعلام شده ترامپ در سیاست خارجی سیاست تجاری حمایت از صنایع داخلی او احتمالا سریعترین آسیب را برای آمریکاییها به همراه خواهد داشت. افزایش تعرفههای پیشنهادی او جرقه جنگ تجاری جهانی را میزند و قیمت اقلام مصرفی را برای مصرف کنندگان آمریکایی افزایش میدهد.
ایدههای او درباره نقش ایالات متحده در امور بین الملل در بلندمدت میتواند دیپلماسی ایالات متحده را از بین ببرد و نهادهایی مانند ناتو و سازمان ملل را تضعیف کند. این امر میتواند تاثیرات ماندگاری بر چشم انداز ژئوپولیتیکی داشته باشد؛ درست مانند تصمیمات دوره اول او در حوزه سیاست خارجی. ترامپ متعهد شده که دوباره امریکا را از توافقات و سازمانهای بین المللی خارج خواهد کرد.
خطرات جهانی ناشی از ریاست جمهوری ترامپ این بار بسیار بیشتر خواهد بود. ترامپ میتواند تصمیم بگیرد موضع آمریکا را در قبال هر کشوری چه در آسیا و چه در اروپا تغییر دهد؛ از جمله نیروهای امریکایی را از کشورها خارج کند، پایگاههای امریکایی را در دیگر کشورها تعطیل کند و سرمایهگذاری در زیرساختهای مشترک و لجستیکی که اتحادها را حفظ میکنند متوقف سازد.
در غیاب یک دستگاه دیپلماسی قوی ترامپ ممکن است مانند گذشته سعی کند تا حد زیادی به تنهایی درباره سیاست خارجی عمل کند. این اقدامات نتایج ضعیفی داشتند، مانند زمانی که تلاش او برای مذاکره با "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی در سال ۲۰۱۹ بدون هیچ تضمینی از طرف کره شمالی برای توقف توسعه سلاحهای هستهای و بدون تغییر اساسی در روابط به پایان رسید.
گفتگوهای ترامپ با طالبان نیز منجر به خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان و فروپاشی دولت در کابل شد.
"پیتر دی فیور" استاد علوم سیاسی در دانشگاه دوک در مقالهای تحت عنوان "ترامپ چگونه جهان را تغییر خواهد داد" در نشریه "فارن افرز" اشاره میکند جوهر رویکرد ترامپ به سیاست خارجی "معامله گرایی عریان" خواهد بود.
او مینویسد:"با این وجود، جهان امروز جای بسیار خطرناکتری در مقایسه با جهان دوره قبلی ریاست جمهوری اوست. اینکه آیا ترامپ در واقع میتواند از منافع آمریکا در این محیط پیچیده محافظت کند یا خیر بستگی به این دارد که او و تیماش تا چه اندازه میتوانند خودستایی و توهمات دوره کارزار انتخاباتی را کنار گذاشته و در عوض با جهان آن طور که واقعا هست مواجه شوند.
رویکرد معامله گرایانه و کوتاه مدت ترامپ احتمالا این تصویر را به متحدان امریکا ارائه میدهد که او به دنبال به دست آوردن و اجتناب از امتیاز دادن است؛ نوعی دیپلماسی که در بهترین حالت باعث همکاری ساختگی میشود و در بدترین حالت باعث تشدید مشکلات خواهد شد.