آفتاب: در حالی که دیروز، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان بر ساخت دو مرکز جدید غنی سازی در دل کوه و بهره گیری از سانتریفیوژهای جدید خبر داد و همچنین بر اساس بیان مقامات وزارت امور خارجه، پیشنهاد مشترک روسیه، امریکا و فرانسه با این استدلال که پذیرش این پیشنهاد به منزله تعطیلی کامل راکتور تهران خواهد بود، رد شده است، واکنشهای متفاوتی از سوی امریکاییها نسبت به این موضوع همچنان وجود دارد.
در حالی که امریکاییها همچنان از باز بودن پرونده پیشنهاد اخیر خود به همراه روسیه و فرانسه خبر میدهند، در عین حال سخنگوی وزرات خارجه امریکا، دیروز در سخنانی، در یک کنفرانس خبری، درباره سخنان اخیر رئیس یازمان انرژی اتمی کشورمان موضع گیری نمود؛ اما این موضع گیری چیزی بیش از آنچه که تا کنون امریکاییها از خود نشان داده بودند را در بر نداشت.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، اقدام ایران در ساخت مراکز جدید غنی سازی را حساسیت بیشتر جامعه بینالمللی و برملا شدن ماهیت واقعی برنامه اتمی ایران خواند. وی همچنین این اقدام را نشانه عدم همکاری سازنده ایران با آژانس انرژی اتمی خواند.
به نظر میرسد که این واکنش سخنگوی وزارت خارجه امریکا، بیشتر با هدف تاثیر گذاری بر چین بود که همواره مخالف هرگونه اقدام غیردیپلماتیک، جهت تاثیرگذاری بر پرونده اتمی کشورمان، اعم از نظامی و یا تحریم بیشتر است.
این مقام امریکایی، همچنین، بر اصرار امریکا بر تحریم آنچه که وی نهادهای وابسته به سپاه پاسداران خواند، تاکید کرد.
در عین حال همسو با مواضع اخذ شده توسط هیلاری کلینتون، وزیر خارجه امریکا در سفر به کشورهای منطقه، در این که همه گزینهها برای مهار برنامه اتمی ایران، همچنان روی میز تصمیم گیری امریکا باز است، مشاور ارشد رئیس جمهوری امریکا، دریاسالار مولن، نیز دیروز در یک کنفرانس خبری، ضمن تاکید مجدد بر این ادعای امریکا که ایران به دنبال اهداف نظامی در برنامه اتمیاش است، و بالطبع این اقدام ایران، بیثباتی منطقه را به همراه خواهد داشت، تلویحا ایران را به حمله نظامی تهدید کرد.
تهدید این مقام ارشد امریکایی، با ذکر این جمله که امریکاییها توان حمله به مراکز اتمی ایران را دارند، صورت گرفت.
در عین حال وی با ذکر جملهای، نگرانی برخی از مقامات امریکایی از این اقدام را نشان داد. وی در جملهای گفت که بسیار نگران پیامدهای ناخواسته چنین حملهای است.
این جمله نشان داد که این مقام امریکایی نیز هنوز از واکنشهای سایر کشورها و هم از واکنش ایران و هم از تاثیرات این حمله آگاه نیست و لذا وی نیز مانند سخنگوی وزارت خارجه امریکا همچنان سردرگم است.
امریکاییها که هنوز نتوانستهاند به استراتژی واحدی در قبال برنامه هستهای ایران دست یابند، در تلاشند تا در کنار تهدید، گزینههای دیگر را نیز رها نسازند اما پروژه ایران هراسی را همچنان برای تشکیل اجماع جهانی علیه کشورمان به وِیژه روسیه و چین به کار گیرند. به نظر میرسد آنها در همراهی برخی کشورها مانند روسیه و هند در این زمینه موفق بودهاند اما معلوم نیست آیا در بازی با چین با این روند، موفق خواهند بود یا خیر. بیانات مقامهای امریکایی در چند روز اخیر، از سفر هیلاری کلینتون به منطقه تا کنون، با بیمها و امیدهایی برای آنها همراه بوده است که نشانههایی از سردرگمی آنان را در قبال ایران نیز نشان میدهد. البته برخی تحلیلگران نیز این وضعیت را بازی همه جانبه امریکا میخوانند به شرطی که این بیم و امیدها منجر به اخذ استراتژی واحد و در عین حال موفقیت آنان در جلب همکاری سایرین گردد. امری که هنوز امریکاییها موفق به انجام آن نشدهاند.