آفتابنیوز : آفتاب – عماد برقعی: احمد شیرزاد با اشاره به شدیدتر شدن حملات بر علیه برنامه هستهای ایران در روزهای اخیر و در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: بالاتر رفتن غنی سازی از 5٪ مناقشه را به صورت تصاعدی تشدید میکند.
این استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار آفتاب افزود: مبادله سوخت هستهای که در مذاکرات وین پیشنهاد آن مطرح شد دو پایه اصلی دارد. بخش اول تحویل دادن اورانیوم غنی شده ایران و بحث دیگر تحویل گرفتن سوخت راکتور هستهای ایران است. در این میان مساله اصلی بحث تحویل اورانیوم است و تامین سوخت راکتور تهران مساله مهمی نیست.
شیرزاد تصریج کرد: تامین سوخت یک راکتور تحقیقاتی برای کشوری مثل ایران مشکلی ندارد. این کار میتواند در چارچوب نظارتهای معمولی آژانس و با نصب چند دوربین ساده انجام شود. این کار سالها پیش در تهران انجام شده و بنابراین مشکل خاصی در زمینه تامین سوخت راکتور تهران وجود ندارد.
وی اضافه کرد: با توجه به این موضوع اگر هدف در داخل تنها تامین سوخت مورد نیاز راکتور تهران باشد راههای دیگری هم وجود دارد که از جمله آنها میتوان به پیشنهاد آقای روحانی برای خرید سوخت از کشورهای دیگر اشاره کرد.
این نماینده سابق مجلس در ادامه گفت: اما آن چیزی که امروز محل مناقشه است این است که کشورهای قدرتمند و صاحب کرسی در شورای امنیت نمیخواهند اورانیوم غنی شده در دست ایران باشد. پیشنهاد مبادله هم به همین جهت ارائه شده است.
وی در تشریح علل نگرانی غرب از برنامه هستهای کشورمان گفت: ایران در طول تمامی سالةا اعلام کرده که هدف از غنی سازی تامین سوخت نیروگاه بوشهر است. اما غرب معتقد است که ایران به اندازه کافی اورانیوم برای اینکار در اختیار ندارد تا بتواند نیروگاه بوشهر را به راه بیندازد.
نماینده دور ششم مجلس شورای اسلامی افزود: ما پیش از این نگفته بودیم که قصد دست زدن به غنی سازی بالای 20 درصد را داریم. اما رئیس دولت دهم طی همین هفتههای اخیر اعلام کرد که ایران غنی سازی بالای 20 درصد را آغاز کرده است. همین موضوع امکان شک و تردید غرب نسبت به غیر صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران را افزایش داده است.
احمد شیرزاد ادامه داد: غرب نمیخواهد ایران این حجم اورانیوم 5 درصد را در اختیار داشته باشد. پیشنهاد تامین سوخت راکتور تهران در برابر تحویل اورانیوم غنی شده نیز برای ایجاد انگیزه در ایران برای تحویل دادن اورانیوم بود. کشور نیز میتوانست در این شرابط برای بر پا نگهداستن راکتور تهران همکاری کند و این بهترین علامت همکاری بود.
وی افزود: علاوه بر این، این کار میتوانست محمل آبرومندی را در افکار عمومی جهانی برای ایران در مورد پرونده هستهای ایجاد کند. ولی این که ابتدا اعلام شد این کار انجام میشود و سپس منتفی شد کاملا فضا را بر علیه ایران تغییر داد.
شیرزاد در پایان در تحلیل خود از نتایج اجلاس پیش روی شورای حکام گفت: من شخصا خیلی در انتظار این که نتیجه خوشایند و ملایمی در انتظار ایران از این جلسه باشد نیستم. ولی امیدوارم تلاشهای دیپلماتیک در این مدت فشارها را از روی ایران بردارد.
نظرات اقایان دکتر روحانی وشیرزادبسیار کارشناسی و دلسوزانه برای نظام است.امید است که گوش شنوایی هم در این خصوص وجود داشته باشد و مسائل ملی میهنی را دست خوش حناح بازی و سیاسی کاری نکنند.
دوست همیشگی شما
ایشان فرمودند :
انشاالله نتایج اجلاس شورای حکام خوشایند و ملایم نخواهد بود
که شما انشااللهش را حذف کردید چون تو دلش گفته بود