کد خبر: ۹۵۸۲۵
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۹:۲۰
در واکنش به تصویب قطعنامه "نسل کشی ارامنه" در کمیته روابط خارجی کنگره؛

سایه ابر سیاه بر روابط ترکیه و امریکا

کلینتون: نمی‏گذاریم این قطعنامه به صحن اصلی کنگره برود
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: در پی تصویب قطعنامه‏ای در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا، برای شناسایی این که در سال 1915 دولت عثمانی علیه ارامنه نسل کشی انجام داده است، ترکیه به شدت به این موضوع اعتراض کرد. 

كمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریكا روز پنجشنبه قطعنامه‌ای غیرالزام‌آور را با 23 رای موافق در مقابل 22 رای مخالف تصویب كرد كه در آن كشتار ارامنه توسط حكومت عثمانی طی جنگ جهانی اول به‌عنوان نسل كشی شناسایی شده است. 

در عین حال، با توجه به این که این قطعنامه تنها در کمیته مربوط مصوب شده و برای طرح در صحن اصلی باید نظر رئیس مجلس جلب شود، بعید است که این موضوع اساسا در وضعیت نهایی مورد بحث قرار گیرد. 

در این قطعنامه، از رئیس جمهور امریکا خواسته شده است که اطمینان حاصل کند، سیاست خارجی ایالات متحده مبین درک و حساسیت مناسب در برابر موضوعات مربوط به حقوق بشر، پاکسازی قومی و نسل کشی‏هایی که در آمریکا از نسل کشی ارامنه مستند شده است، باشد. 

علیرغم آن که اوباما در مبارزات انتخاباتی‏اش قول داده بود که نسل کشی ارامنه را به رسمیت بشناسد، اما در شرایط کنونی و با توجه به نقش حساسی که ترکیه در منطقه، هم در موضوع عراق و هم بحث هسته‏ای ایران در شورای امنیت، به عهده دارد و همچنین نقش رهبری جهان اسلام و منطقه، به طور توامان در پی آن است و این موضوع برای امریکا بسیار مهم می‏باشد، به نظر می‏رسد اجازه این ریسک را به اوباما برای طرح این موضوع ندهد، لذا به شدت تلاش می‏کند که چنین قطعنامه‏ای به صحن اصلی مجلس نمایندگان هم نرسد. 

وزیر خارجه ایالات متحده، هیلاری کلینتون، نیز دیروز به صراحت با این قطعنامه مخالفت کرد و گفت که دولت اوباما به شدت تلاش خواهد کرد که این قطعنامه به صحن مجلس نمایندگان فرستاده نشود. 

در حالی که امریکایی‏های ارمنی تبار و حامیانشان از تصویب این قطعنامه استقبال کردند و ارمنستان این اقدام را مثبت و عالی ارزیابی کرد، ولی دولت ترکیه نسبت به آن واکنش شدیدی نشان داد؛ عبدلله گل، رئیس جمهور ترکیه، تصویب این قطعنامه را بی‏عدالتی درباره تاریخ دانست و تصویب این قطعنامه را ناشی از ملاحظات سیاسی خواند. وی در عین حال تهدید کرد که ترکیه مسئول نتایج منفی ناشی از این اقدام مجلس نمایندگان امریکا نیست. بود. 

رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر تركیه نیز با اشاره به احضار سفیر این كشور در واشنگتن، هشدار داد كه این اقدام می‌تواند به روابط تركیه و آمریكا لطمه بزند. 

همچنین دولت تركیه در بیانیه‏ای رسمی، اعلام کرد که تركیه به ارتكاب جنایاتی كه هرگز مرتكب نشده، متهم شده است. 

احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز در یک نشست خبری از تصمیم ترکیه برای ادامه تلاش برای بهبود روابط با ارمنستان خبر داد اما در عین حال تهدید کرد که تصویب چنین قطعنامه‏هایی این تلاش‏ها را عقیم خواهد گذاشت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین