آفتابنیوز :
سؤال: مرجع دینی گرانقدر، حضرت آیت الله مصباح یزدی (متن عربی)
سلام علیکم و رحمت الله و برکاته 1- بین امام معصوم (علیه السلام) و کتاب الله (قرآن کریم) کدام افضلند؟
2- حکم خون ائمه معصومین علیهم السلام چیست؟ آیا نجس است یا پاک؟
3- فرقه ای به نام "شیخیه "که در بصره، کویت و سعودی وجود دارد. حکم اقامه نماز پشت سر آنها و ازدواج با آنها چگونه است؟
جواب حضرت آیت الله مصباح یزدی: السلام علیکم و رحمت الله برکاته 1- ظاهر حدیث ثقلین دلالت بر افضل بودن کتاب خدا بر امام (علیه السلام) دارد؛ و البته این زمانی است که حقیقت قرآن با وجود جسمی امام (علیه السلام) مقایسه شود. در حالی که اگر مقایسه بین جسم قرآن (منظور صفحه ای است که بر آن نوشته شده) با امام (علیه السلام) – که همانا قرآن ناطق است – صورت بپذیرد، در این حالت وجود امام، افضل است. در این مورد می توان به حادثه صفین و بلند کردن قرآن ها بر نیزه ها اندیشید! و هکذا می توان قائل شد که حقیقت قرآن همانا یگانه و برابر با حقیقت امام (علیه السلام) می باشد.
2- احکام فقهی شامل حضرت نبی اکرم و ائمه (صلوات الله علیهم اجمعین) هم می شود؛ به استثنای مواردی که خاص باشد، مانند تعداد زنان پیامبر(ص) که در خود قرآن، استثناء شده است.
3- فرقه شیخیه مانند فرقه های صوفیه، خالی از شذوذ و انحراف نیستند.
سؤال: حضرت آیت الله (متن انگلیسی) اینجانب مسلمان دانش آموخته ای هستم با باورهای متصلب و بر زبان های متعددی، تسلط دارم. من یکی از شنوندگان پروپا قرص خطبه های جنابعالی و همچنین بسیار راغب به برنامه های شبکه 4 صدا و سیمای جمهوری اسلامی هستم. اینجانب علاقمندم دو سئوال از حضرتعالی بپرسم:
1- بعضی وقت ها اینجانب برنامه هایی را در تلویزیون شاهد هستم که منشاء انسان روی کره زمین را نتیجه تکامل سلول های حیاتی اولیه معرفی می کند. این برخلاف عقاید اینجانب است و نمی خواهم تحت تاثیر اینگونه افکار قرار بگیرم. لطفا مرا راهنمایی فرمایید.
حضرت آیت الله، اینجانب باقی به تقلید از حضرتعالی خواهم ماند.
پاسخ حضرت آیت الله مصباح یزدی: سلام علیکم
1- فیلم های دوبله شده، به طور معمول، بازتاب دهنده روحیه فیلمساز اصلی هستند. مرجح آن است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در هنگام ترجمه و آماده سازی فیلم برای پخش، آموزه های اسلامی را در آن ملحوظ بدارد. ضمنا تئوری تکامل داروین در حوزه زیست شناسی، هنوز با نقدهای جدی در مجامع علمی، مواجه است و به عنوان یک واقعیت تثبیت شده در نظر گرفته نمی شود. معهذا حتی اگر این تئوری ثابت هم بشود، هیچ قانونی بدون استثناء در طبیعت یافت نمی شود. ضمنا معجزات، استثنائاتی بر فرایندهای معمول، می باشند: تولد حضرت مسیح(ع) و خلقت او – با اجازه خداوند تبارک و تعالی – مثال های آشکاری از جنس معجزات و استثنائاتی از فرایندهای طبیعی می باشد. بنابراین ما مسلمانان، روایت قرآنی از خلقت حضرت آدم و حوا از گل را بدون اینکه دچار تناقض بشویم، می پذیریم.
سؤال – جناب آقای مصباح، استاد گرامی (متن فارسی – نوشتار لاتین) من، دانشجو هستم. در حال حاضر گرگان ایمان، در دانشگاه و در کشور، زیاد شده اند؛ و کسانی مثل شما نقش مهمی در روشن شدن شبهات دارید. با این جوی که درست کرده اند، شما راهی را به ما پیشنهاد دهید که ما بتوانیم در راه ولایت، حرکت کرده و قلب مقدس امام زمان(عج) از ما راضی و خشنود باشد.منتظر جواب شما هستم.
جواب حضرت آیت الله مصباح یزدی: سلام علیکم و رحمت الله
1- خوب و جدی، درس بخوانید. عبادات وظایف دینی (اعم از فردی و اجتماعی) را با اخلاص و جدیت انجام دهید. با مطالعه مطالب اصیل اسلامی، و تماس حضوری با اسلام شناسان حقیقی، پایه های اعتقادی خود را محکم کنید. جلسات مذهبی را تقویت کنید و برای خود یک برنامه منظم و سیر مطالعاتی در کتاب های اسلامی معتبر از قبیل کتاب های شهید مطهری، قرار دهید.
با منطق و استدلال، شبهات مخالفان را پاسخ دهید و اگر جواب شبهه ای را نمی دانید، حتما سؤال کنید. ما آنان پاسخگویی به سوالات شما و دیگران هستيم . موفق باشید.
سؤال: با سلام(متن فارسي -نوشتار فارسي):
می خواستم بدانم نظر اسلام راجع به عشق های زمینی که حتما منظور عشق بین دو نفر از جنس مخالف است، چیست؟ آیا باید این عشق را سرکوب کرد؟ یا در اسلام، این نوع عشق که ممکن است در سنین 16-17 سالگی وارد زندگی یک نفر شود مباح شمرده شده است؟ در رادیو و تلویزیون گاه گاه سخنانی می شنویم که گویا این نوع عشق را باید سرکوب کرد و از پیش آمدن نشان جلوگیری کرد و یا فرد عاشق گناه کرده؟
به نظر اسلام آیا دست خود آدم است عاشق شود یا نشود؟ شخصی که عاشق شده البته بهتر است که زودتر ازدواج کند تا خود را از گرفتاری نجات دهد. (البته اگر عشق در اسلام مجاز شمرده شده باشد)؛ حال اگر در موقعیتی بود که نمی توانست ازدواج کند آیا باید این مورد را به فراموشی بسپارد؟ نظر حضرتعالی در این باره و برخوردهای فیزیکی که با این مسأله می شود چیست؟ اصولا ازدواج را با عشق بهتر می دانید و خود شخص همسرش را انتخاب کند یا این که ندیده ازدواج صورت گیرد؟
با تشکر!
جواب حضرت آیت الله مصباح یزدی برادر یا خواهر گرامی،
سلام علیکم و رحمت الله
1- عواطف یکی از نعمت های بزرگ الهی است که هم برای شیرین شدن زندگی این جهان نقش مهمی ایفا می کند و هم زمینه تعالی روح و عشق به محبوب حقیقی را فراهم می سازد.
2- افراط در مهرورزی (مانند افراط در هر کار دیگری) تعادل زندگی را به هم می زند و طبعا تلاش برای کسب چنین امر افراط آمیزی مطلوب نخواهد بود؛ مخصوصا اگر انسان را در معرض گناه قرار دهد. چنین افراطی ممکن است به یک بعدی شدن شخصیت و عقب ماندگی در سایر ابعاد منجر گردد، و حتی گاه موجب ناکامی های خطرناکی شود. از این جهت، رعایت اعتدال در این عرصه نیز مطلوب است.
3- عشق های زمینی هم تا حدی که انسان را به گناه نکشاند حرام نیست ولی خردورزی، دور اندیشی، و تقوی اقتضا می کند که انسان به سراشیب سقوط نزدیک نشود و همیشه مرزی را بین خود و گناه قرار دهد. بنابراین کسی که مبتلا به عشق انسانی شده (چه جنس مخالف یا موافق) سزاوار است به خصوص از تماس بدنی خودداری کند.
4- ازدواج به عنوان یک نهاد مقدس اجتماعی که طبق آنچه از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: «ما بنی بناء فی الاسلام احب الی الله عزوجل من التزویج» (وسائل الشیعه، ج 20، ص 14)، محبوب ترین بنیان نزد خداوند می باشد، باید بر پایه های معقول و سنجیده ای استوار گردد. از همین رو است که نگاه کردن به اندام کسی که شخص قصد ازدواج با او را دارد در شرع مقدس اسلام، با رعایت شرایطش مجاز شمرده شده است، و همدلی ها و همنوایی هایی که موجب استحکام این بنیان شود طبعا مطلوب خواهد بود. ولی باید توجه داشت که زیبایی های ظاهری موجب فریفتگی و غفلت از عیب ها و نقاط ضعف پنهان نشود.
5- همانطور که متذکر شده اید، یکی از بهترین راه ها برای ایمنی از خطرهای عشق های زمینی ازدواج یا همسری شایسته است، اما در صورتی که میسر نباشد باید از افراط در مهرورزی خودداری کرد و در این راه از توصیه های روانشناسان و علمای! خلاق (که محور آنها را عدم تمرکز و سعی در فراموشی تشکیل می دهد) کمک گرفت.
بدیهی است پرداختن به عبادات عاشقانه هم بهترین درمان است و هم بهترین استفاده از حالات لطیفی است که معمولا برای مهرورزان حاصل می شود. به ویژه خواندن با تدبیر مناجات محبین از صحیفه سجادیه که در ضمن مناجات خمس عشر در مفاتیح الجنان نیز آمده است توصیه می شود.
موفق باشید.