جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در حالیکه در هفتههای پایانی دوره ریاستجمهوری خود تلاش میکند تا پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب این کشور، کمکها به کییف را افزایش دهد، ۲.۵ میلیارد دلار کمک امنیتی اضافی برای اوکراین را اعلام کرد.
جنت یلن وزیر خزانهداری آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن ۳.۴ میلیارد دلار در قالب کمک بودجهای اضافی برای کییف تامین کرده است. بدین ترتیب، مجموع آخرین بسته کمکی دولت بایدن برای اوکراین ۵.۹ میلیارد دلار میشود.
بایدن در بیانیهای اظهار داشت: به دستور من، آمریکا به تلاش بیوقفه برای تقویت موضع اوکراین در این جنگ [میان روسیه و اوکراین]تا پایان دوره ریاستجمهوری من ادامه خواهد داد.
اعلامیه بایدن شامل ۱.۲۵ میلیارد دلار کمک نظامی از ذخایر آمریکا و یک بسته ۱.۲۲ میلیارد دلاری در قالب «طرح کمک امنیتی به اوکراین» (USAI) است که آخرین بسته این طرح در دوره ریاستجمهوری بایدن محسوب میشود.
بر اساس این گزارش، تحت «طرح کمک امنیتی به اوکراین»، تجهیزات نظامی از صنایع دفاعی یا شرکا تامین میشود نه از ذخایر آمریکا؛ این به این معناست که تحویل آن به میدان نبرد ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد.
بایدن همچنین گفت که کمک جدید آمریکا، اوکراین را با «ورود فوری قابلیتهایی که همچنان از آنها به طور موثر در میدان نبرد استفاده میکند و تدارکات بلندمدت سامانههای دفاع هوایی، توپخانه و دیگر سامانههای تسلیحاتی حیاتی» تامین خواهد کرد.
رئیسجمهور آمریکا اظهار داشت که وزارت دفاع این کشور در حال تحویل صدها هزار گلوله توپخانه، هزاران موشک و صدها خودروی زرهی است که توان نظامی اوکراین را «در آستانه زمستان تقویت خواهد کرد».
وزیر خزانهداری آمریکا نیز گفت که تداوم ارائه کمکهای اقتصادی به اوکراین برای حفظ خدمات دولتی و ادامه «دفاع از حاکمیت خود» بسیار مهم است و در عین حال نسبت به اقداماتی برای کاهش بودجه هشدار داد.
وی با بیان اینکه «موفقیت اوکراین در راستای منافع اصلی ملی آمریکا است»، تاکید کرد که به اعمال فشار بر مسکو با تحریمها ادامه خواهد داد.
با گذشت نزدیک به سه سال از این جنگ، واشنگتن میلیاردها کمک به اوکراین متعهد شده است، اما مشخص نیست که ارائه این کمکها تحت رهبری ترامپ که از ۲۰ ژانویه جایگزین بایدن میشود، با همین سرعت ادامه خواهد یافت یا خیر. ترامپ گفته است که میخواهد جنگ را به سرعت به پایان برساند.
در طول مبارزات انتخاباتی آمریکا، ترامپ سطح مشارکت ایالات متحده در درگیری میان روسیه و اوکراین را زیر سوال برد و پیشنهاد کرد که متحدان اروپایی باید بار مالی بیشتری را تحمل کنند.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.