به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی ریابکوف روز چهارشنبه در سخنانی در جمع اعضای هیأت علمی مؤسسه مطالعات آمریکا و کانادا آکادمی ملی علوم روسیه افزود: ما امروز نمیتوانیم درباره میزان مذاکرهپذیری دولت جدید آمریکا مطلبی بگوییم، اما با این حال، در مقایسه با ناامیدی از جو بایدن رئیسجمهور سابق آمریکا در همه جنبهها، فرصت کوچکی برای امروز وجود دارد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه افزود: بنا بر این، درک این موضوع اهمیت زیادی دارد که باید با چه چیزی و با چه کسی معامله کنید، بهترین راه برای ایجاد روابط با واشنگتن، به حداکثر رساندن فرصتها و به حداقل رساندن خطرات چیست.
وی خاطرنشان کرد: احتمالاً شاهد افزایش تنشهای داخلی آمریکا و حتی رویاروییها در داخل این کشور خواهیم بود.
ریابکوف تأکید کرد: این سؤال که این وضعیت چگونه بر خطوط سیاست خارجی ایالات متحده تأثیر میگذارد، مستلزم توجه دقیق است.
دوران ترامپ، غیرقابل پیشبینی
معاون وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت: دوره آتی ریاستجمهوری ترامپ نه تنها شامل تعداد قابل توجهی از چالشها، بلکه با افزایش سرعت تغییرات و درجه بالایی از غیرقابل پیش بینی بودن و پیشبینی پذیری ضعیف به معنای گسترده در روابط بینالملل به ویژه در ارتباط با گفتوگوی روسیه و آمریکا همراه است.
وی با بیان اینکه در این شرایط، تحقیق، تحلیل و پیشبینی و هرآنچه که بافت پژوهشها را تشکیل میدهد، نیاز است و از مؤسسه مطالعات آمریکا و کانادا آکادمی علوم روسیه و سایر مراکز تحقیقاتی، انتظار چنین پژوهشهایی را داریم، پژوهشهایی که ما به آنها تکیه و با ارائه توصیههایی به مدیران کشور، به آنها توجه خواهیم کرد.
ترامپ و «دکترین دونرو»
معاون وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: برخلاف پیشبینیها، ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، با ادعای «دکترین دونرو» رویکرد پوپولیسم ملی و توسعهطلبی کلاسیک را در پیش گرفته است.
وی ادامه داد: این دکترین همخوان با دکترین مونرو است که در سال ۱۸۲۳ میلادی توسط جیمز مونرو رئیسجمهور وقت آمریکا مطرح شد.
ریابکوف گفت: تصادفی نیست که ترامپ در سخنرانی آغاز ریاستجمهوری خود اعلام کرد که خداوند او را نجات داده تا کشورش را دوباره بزرگ کند، این یک واقعیت است.
ریابکوف: برقراری تماس پوتین و ترامپ هنوز به توافق نرسیده است؛ با این حال روسیه در حال انجام مقدمات داخلی برای این تماس است، زمانی که مطلبی واضحتر از واشنگتن بشنویم، برنامههای تماس را هماهنگ میکنیم
هنوز تماس بین پوتین و ترامپ به توافق نرسیده است
معاون وزیر امور خارجه روسیه همچنین در گفت و گویی با خبرگزاری تاس گفت: با وجود آنکه برقراری تماس بین ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ روسای جمهور فدراسیون روسیه و ایالات متحده، هنوز به توافق نرسیده است، اما روسیه در حال انجام مقدمات مورد نیاز در داخل این کشور برای این تماس است.
ریابکوف اظهار داشت: آماده سازی داخلی برای این تماس در روسیه ادامه دارد؛ زمانی که احتمالاً مطلبی واضحتر و مشخصتر از واشنگتن بشنویم، برنامههای تماس را هماهنگ میکنیم.
آیین سوگند دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا در دومین دوره ریاستجمهوری وی ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با اول بهمن ۱۴۰۳ برگزار شد. ترامپ پیشتر ابراز امیدواری کرده بود که تماس با پوتین «بسیار زود» برقرار شود.
دکترین دونرو اشاره به دکترین مونرو، اما با استفاده از نام دونالد ترامپ است.
اصول دوگانه سیاست خارجه آمریکا در پیام مونرو، رئیسجمهور وقت آمریکا در سال ۱۸۲۳ به کنگره اعلام شد. این دو اصل بر تشکیل مستعمرات جدید و دخالت سیاسی دولتهای اروپایی در قاره آمریکا تاکید دارد.
اعلام دکترین به سبب دو مسأله بود، یکی آنکه دولت روسیه کشتیهای غیر روسی را از رفت وآمد در کرانههای شمال غربی آمریکای شمالی باز داشته بود (در آن زمان روسیه آلاسکا را در دست داشت) و دیگری ترس از اتحاد دولتهای اروپایی (پروس، اتریش و روسیه) که ممکن بود به کمک اسپانیا بشتابند و کشورهای تازه آزاد شده آمریکای لاتین را بار دیگر زیر فرمان خود درآورند.
زمانی که اروپاییان در رقابتهای استعماری خود در حال جنگهای خونین بودند و انقلابهای درونی آنها برای برقراری حکومتهای مدرنتر و دموکراتتر به اوج خود میرسید، ایالاتمتحده آمریکا فضا را به خوبی درک کرد و خود را از مخاصمات اروپایی دور نگه داشت و همچنین مناطق نفوذ خود را در قاره آمریکا (آمریکای لاتین) مشخص نمود که این امر باعث شد انرژی خود را متمرکزتر برای افزایش قدرت و ثروت در اختیار داشته و کمترین صدمه را دریافت کند.
آمریکا در توجیه اقدامات خود در دریای کارائیب (از جمله در مسأله کوبا)، از این دکترین (مونرو) یاد کرده است.
ادعای ترامپ: پوتین با عدم توافق صلح با اوکراین، روسیه را ویران خواهد کرد
رئیس جمهوری آمریکا ساعاتی پس از مراسم تحلیف و در جریان امضای فرمانهای اجرایی در کاخ سفید مدعی شد که همتای روس وی با عدم توافق صلح با اوکراین، روسیه را ویران میسازد.
دونالد ترامپ ساعاتی پیش در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد زمان دیدار با ولادیمیر پوتین گفت که ممکن است "به زودی" این دیدار انجام شود.
خبرنگار از وی پرسید که به نظر شما پایان دادن به مناقشه اوکراین و روسیه چقدر زمان میبرد؟
رئیس جمهوری جدید آمریکا پاسخ داد: باید با رئیس جمهور پوتین صحبت کنم و ببینیم چقدر طول میکشد. کارش خوب پیش نمیرود. بسیاری فکر میکردند که این جنگ یک هفتهای تمام میشود ولی اکنون وارد سال سوم شده است.
وی با ادعای آنکه که حدود یک میلیون سرباز روس و ۷۰۰ هزار سرباز اوکراینی در جنگ جاری کشته شدهاند، گفت: این نحوه اداره یک کشور نیست.
ترامپ ادامه داد: زلنسکی به دنبال توافق است، نمیدانم پوتین هم به دنبال توافق است یا خیر. او باید با توافق (آتش بس) موافقت کند. به نظر من او با عدم توافق در حال ویرانی روسیه است. روسیه با دردسر بزرگی روبهرو خواهد شد. به اوضاع اقتصادی و تورم در روسیه توجه کنید. من خیلی خوب با او کنار میآیم و امیدوارم که به دنبال توافق باشد.
خبرنگاری در مورد احتمال وضع تحریم علیه روسیه برای وادار ساختن این کشور به انجام توافق پرسید.
ترامپ پاسخ داد: به نظر من وضع تعرفه بیشتر بهتر است چرا که تعرفه دلار را تقویت کرده و موثرتر است.
ترامپ ساعاتی پس از آغاز به کارش به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا در کاخ سفید، دهها فرمان اجرایی را در حوزههای سیاست خارجی، داخلی، اجتماعی، اقتصادی و قضایی امضا کرد.
رئیس جمهور روسیه ساعاتی قبل از مراسم تحلیف ترامپ در واشنگتن انتخاب او به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا را تبریک گفت و از آمادگی کشورش برای گفتوگو با آمریکا در موضوعاتی مثل اوکراین و تسلیحات هستهای خبر داد.