آفتابنیوز :
آفتاب: احمد خرم وزیر راه و ترابری دولت خاتمی و عضو بنیاد باران در گفتگو با "خبرآنلاین" با تصریح بر اینکه مخالفان باید به رسمیت شناخته شوند، عدم به رسمیت شناختن حق منتقدان را زمینه ایجاد آسیب به منافع ملی میداند زیرا در این صورت بیگانگان و مخالفان خارجی در مورد منافع ملی کشور به طمع میافتند و از سوی دیگر فضای گفتگو برای کشور در عرصه بینالملل را محدود میکند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد عدم تحقق وحدت در کشور گفت: برای پاسخ به این سوال میتوان به آیه 157 سوره آل عمران اشاره داشت که حضرت حق در آن آیه خطاب به پیامبر تصریح میکند که این رحمت خدا بر تو ای پیغمبر بود که نرمی در برخورد را به تو عطا کرد که با مردم با نرمی برخورد کنی زیرا اگر تندخو و سنگین دل بودی همه از پیرامونت پراکنده می شدند. توجه به معنی عمیق این آیه ابهامات موجود را برطرف میکند. زیرا مهترین عاملی که پس از حوادث به انشقاق در جامعه دامن زد، برخورد تندی بود که صورت گرفت و این برخورد عاملی شد که نه تنها اصلاحطلب از اصولگر بلکه اصولگرا از اصولگر جداشد در حالیکه اگر این مسأله مدنظر قرار میگرفت که باید برخورد با نرمی و بدور از تندخوئی باشد تاهمه دور یک محور جمع میشوند.
آقای خرم در مورد لزم بهرسمیت شناختن مخالف، اظهار داشت: برخورد تند و به رسمیت نشناختن مخالف و نشنیده گرفتن صدای احزاب و تشکلهای منتقد وضع موجود، عامل اصلی ایجاد این فضا است، باید در برخورد نرمدلی پیشه میشد و حاکمیت در برخورد با مخالفان آستانه تحمل خود را افزایش میداد.
وزیر راه و ترابری دولت خاتمی با اشاره به اینکه زمانی که برخورد سرسختانه و درشت جایگزین برخورد نرم میشود فرصتهای طلائی که پیشروی کشور است از دست میرود، گفت: اگر آستانه تحمل حکومت در برخورد با مخالفان زیاد بود از فرصت طلائی که در انتخابات پیشروی ایران قرار داد میشد بیشترین استفاده را برای تأمین منافع ملی و بهتبع آن امنیت ملی کشور محقق میشد. بهخصوص اینکه امنیت ملی فرصتی طلائی برای گام برداشتن در مسیر توسعه و استیفای منافع ملی است که فضای مورد نیاز برای تحقق این مهم فضائی آرام و بدور از تشنج است.
وی در مورد تبعات فقدان فضای مطلوب در برخورد با مخالفان افزود: ایجاد فضای نامناسب در برخورد با مخالفان فضای نامناسبی را برای کشور ایجاد میکند به ترتیبی که مخالفان خارجی و بیگانگان ودار به طمع میشوند و این افراد سعی میکنند تا از این فضا به نفع خود سود ببرند. بنابراین از فضای متشنج نهایت بهره را میبرند و فضای لازم برای ایجاد تعامل با ایران بستهتر میشود.
عضو بنیاد باران در پاسخ به سوال دیگری گفت: مدتی پیش شنیدم که یکی از مسئولان تصریح کرد که تحریم هزینهای را برای کشور در برنداشته است؛ اگر قرار باشد قضاوتی صورت بگیرد این قضاوت باید واقع بیننانه باشد و با استناد با آمار و ارقام در مورد آن صحبت شود. در حال حاضر برای بسیاری از کالاهائی که LC ما را نمیپذیرند باید LC را back to back کرد که هزینه آن 7 تا 8 درصد است و هزینه در رقابت بودن حداقل 10 درصد است من فکر میکنم که 17 یا حتی 15 درصد هزینه بوجود میآید که حتی اگر بخواهیم آن را 10 درصد حساب کنیم و این رقم در کل واردات 60 تا 70 ملیارد دلار حدود 6 تا 7 ملیارد دلار بالغ میشود. البته من تصور میکنم که این رقم در شرایطی که تحریم علیه کشور وجود دارد به 14 تا 15 ملیارد دلار بالغ میشود. بهطور مثال هزینه خرید قطعه هواپیما 5/2 برابر هزینه واقعی از بازار آزاد است.
آقای خرم ضمن ارائه راهکارهایی برای مساعدتر شدن شرایط کشور و امکان بهبود روابط به منظور تعامل با کشورهای جهان اظهار داشت: متاسفانه در سال 88 برخورد تندی با معترضان به نتایج انتخابات صوت گرفت که فضای تند موجود را غیراخلاقی کرد و در این فضا تهمت و افترا و فحاشی بسیار رشد کرد برای حل این معضلات بایستی موارد ذیل را محقق کرد.
1). رعایت اخلاق، متأسفانه اخلاق رعایت نشد و تهمت و افترا به فرهنگ غالب تبدیل شد. بنابراین بایستی پرهیز از بیادبی و تهمت و بیانصافی را در دستور کار قرار داد.
2). بهرسمیت شناختن جریانات مخالف، زیرا در جامعه امکان ندارد که تکصدائی حاکم شود.
3). توزیع قدرت. در جوامع دو دیدگاه دیدگاه تمرکز و دیدگاه توزیع قدرت وجود دارد؛ همچنانکه بسیاری علت سقوط شاه را تمرکز قدرت میدانستند. بنابراین در قانون اساسی این مسأله مدنظر قرار گرفته به گونهای که میتوان گفت سرتاسر قانون اساسی کشور ما فریاد توزیع قدرت است و از هرطریقی تلاش شده تا تمرکز قدرت منتفی شود.
4 ). تقویت تحزب و تشکلها. در این زمینه تلاش برای تقویت ngo ها میتواند در بهبود فضا ما را یاریگر باشد.
5). رعایت حقوق مردم و اینکه نگاه حکومت به مردم شهروند درجه دو نباشد به گونهای که برخورد حکومت با مردم علی السویه باشد و حقوق شهروندی مردم رعایت شود.
6). تلطیف فضا. این مسأله از طریق آزادی زندانیان و دلجوئی از آسیبدیدگان محقق میشود. البته این موضوع بارها از سوی دلسوزان نظام مورد تأکید قرار گرفته است. همچنانکه آقای هاشمی در اولین نماز جمعه بعد از انتخابات خواستار حل این مشکلات شدند و راهکارهایی را ارائه دادند.
7). اصلاح قانون انتخابات.
8). پافشاری بر اجرای اصول تعطیل شده قانون اساسی.
و در پایان گفت: فضای کشور باید با شتاب تلطیف شود و از کسانی که بدون توجیهات قانونی با آنها برخورد صورت گرفته باید دلجوئی شود و اگر این توصیهها جدی گرفته شود بهطور قطع فرصتهای فراوانی را در عرصه بینالملل برای کشور ایجاد میکند در غیر اینصورت هزینههای زیادی بر کشور تحمیل میشود.