محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در آغاز جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی گفت: صبح امروز درباره مسائل اقتصادی کشور و بحثهای مربوط به fatf جلسه غیرعلنی در صحن مجلس جلسهای غیر علنی داشتیم و از این لحظه جلسه رسمی را آغاز میکنیم.
عباس گودرزی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی صبح یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ در جمع خبرنگاران به ارائه توضیحاتی درباره جزئیات مباحث مطرح شده در جلسه غیرعلنی امروز نمایندگان در صحن مجلس پرداخت و گفت: دو کنوانسیون پالرمو و CFT در مجلس دهم مورد تصویب نمایندگان وقت قرار گرفت و با توجه به اینکه شورای نگهبان آن را رد کرد با اصرار مجلس وقت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد و با توجه به پایان مهلت رسیدگی یک بار دیگر در دستور کار این نهاد قرار گرفته است ما به عنوان مجلس شورای اسلامی شأنی برای تصمیمگیری مجدد در این خصوص نداریم.
وی افزود: با توجه به اینکه مجلس خانه ملت است و باید در حوزههای مختلف و تصمیمات کشور اظهارنظر کند و تاثیرگذار باشد، امروز نشستی با حضور کارشناسانی از مرکز پژوهشها و سایر نمایندگان محترم برگزار شد؛ در این جلسه کارشناسان مرکز پژوهشها، روسای کمیسیونهای ذیربط و برخی از نمایندگان اظهاراتی داشتند و ابعاد و ماهیت FATF مورد بررسی قرار گرفت.
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس گفت: از ۴۱ اقدام در سنوات گذشته، دولتهای وقت ۳۹ اقدام را پذیرفتند که البته دو اقدام به خاطر اینکه ما قانون داخلی داشتیم و حق تحفظ برای خودمان قائل بودیم مورد توافق آنها قرار نگرفت و آنها اعلام کردند که مجدد باید مصوبه بدهید و این آنچه شد که مسئله امروز کشور در خصوص FATF مطرح است. نکته مورد اهمیتی که در جلسه غیرعلنی مجلس مورد تاکید نمایندگان محترم بود این است که عمده عدم مبادلات پولی بانکی متاثر از تحریمهای ثانویه ایالات متحده آمریکا و FATF گرهای از گرههای اقتصادی کشور باز نخواهد کرد و آنچه که دارد این است که دولتمردان ما نباید اقتصاد و معیشت را به این مباحث گره بزنند چراکه از ۴۱ اقدام ۳۹ اقدام را دولت وقت پذیرفته که ۳۷ اقدام را طرف مقابل قبول دارند، اما آیا تا این حد توانسته است گرهای باز کنند؟ خیر چراکه آنها به دنبال این هستند که در واقع به جهت اینکه یک نهاد سیاسی و امنیتی هستند، میخواهند اراده استراتژیک جمهوری اسلامی ایران را مخدوش بکنند، استقلال ملت ایران را هدف قرار دادند و آنها میخواهند علاوه بر تحمیل تحریمهای فلجکننده، راههای دور زدن تحریم را هم از این طریق دست پیدا بکنند.
گودرزی عنوان کرد: مجلس شورای اسلامی تاکید دارد که دولت محترم با نگاه به ظرفیتهای داخل کشور، با نگاه به درون و اتکای به نقاط قوتی که در درون کشور وجود دارد و تجربههایی که پیشروی ما قرار دارد، مناسبات اقتصادی را به زلف اراده دشمنان گره نزنند و محکم در مسیر حل مسائل قدم بردارند؛ البته ما در کنار تلاش برای لغو تحریمها از طریق مذاکره، حتما باید در جهت خنثیسازی و بی اثر کردن تحریمها هم قدم برداریم و این موضوع در واقع استراتژی و راهبرد نظام است.
نادری: در جلسه غیرعلنی مجلس درباره FATF هیچ تصمیمی گرفته نشد
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس شورای اسلامی مقام تصمیمگیری در مورد درباره FATF نیست و مجمع تشخیص مصلحت نظام باید تصمیم بگیرد.
احمد نادری در توضیح جلسه غیرعلنی صبح امروز در بررسی موضوع FATF و لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در این جلسه درباره FATF و موضوعات مرتبط با آن و سرنوشتش در کشور بحث شد. مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی ارائه کرد که در آن توضیحاتی درباره کلیت FATF، سازوکارهای آن و مسائل مرتبط با آن در حوزه ایران و کشورهای دیگر بود. همچنین روسای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی، حقوقی و قضایی و اقتصادی مجلس نظرات هر کمیسیون را مطرح کردند. همچنین چند نفر از نمایندگان مجلس نیز به طرح دیدگاههای خود در موافقت و مخالفت با پیوستن به FATF پرداختند.
این عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی مقام تصمیمگیری در مورد درباره FATF نیست و مجمع تشخیص مصلحت نظام باید تصمیمگیری کند.
وی یادآور شد: لایحه پیوستن به FATF و کنوانسیونهای مرتبط با آن یعنی پالرمو و CFT در مجلس دهم بحث و تصویب شد که بعد از ایرادات شورای نگهبان و اصرار مجلس دهم، برای اعلام نظر به مجمع تشخیص ارجاع شد. آن زمان به دلیل طولانیشدن فرایند رسیدگی و اتمام زمان بررسی در مجمع، پرونده آن مختومه شد. اکنون نیز مجدد پرونده با اجازه اخذ شده از مقام معظم رهبری در مجمع تشخیص در حال رسیدگی است.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: جلسه غیرعلنی امروز در راستای همفکری و رسیدن به وحدت نظر و نظرات مشترک و کسب اطلاعات بیشتر و جلسهای برای بحث و تبادل نظر بود و در آن هیچ تصمیمگیری صورت نگرفت، چون اساسا در این مرحله مجلس در مقام تصمیمگیری نیست و رسیدگی به آن از اختیار مجلس خارج است.
وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام، قالیباف رییس مجلس از جایگاه حقوقی حضور دارد، در ابتدای جلسه به بیان توضیحات کوتاهی پرداخت.