بهروز محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، در رابطه با ضرورت اجرای کالابرگ الکترونیکی از سوی دولت گفت: انتظار داریم دولت قبل از آغاز سال نو، علاوه بر اینکه یارانه معیشتی مردم را تقویت میکند، حتماً باید کالابرگ الکترونیکی را نیز فعال کرده و این موضوع را در دستور کار خود قرار دهد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ساز و کار اجرای کالابرگ الکترونیکی در دولت سیزدهم ایجاد شده، گفت: میتوان اجرای کالابرگ الکترونیکی را عملیاتی کرد و امیدواریم این مسیر هرچه سریعتر از سوی دولت ادامه پیدا کند. ابتدا باید به یک نکته اشاره کنم که سیاستهای اخیر دولت در رابطه با مباحث ارزی تاثیرات منفی بر سفره مردم خواهد داشت.
او با اشاره به افزایش مکرر قیمت لبنیات در ماههای اخیر بیان کرد: این موضوع به خوبی گویای عدم مدیریت صحیح در بازار کالاهای اساسی مردم است.
دلیل توقف طرح کالابرگ
کالابرگ الکترونیکی نوعی حمایت دولت برای بهبود معیشت اقشار ضعیف و متوسط است که با واریز اعتبار به حساب سرپرستان خانوار، امکان خرید ۱۱ کالای اساسی را فراهم میکند. این طرح، نسخه مدرن کوپنهای کاغذی گذشته است که با فناوری امروز تطبیق یافته و برای دهکهای اول تا هفتم جامعه طراحی شده است.
این طرح که با نام «فجرانه» نیز شناخته میشد، از بهمن ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ اجرا شد. در این مدت، دولت مبلغ ۲۲۰ هزار تومان بهعنوان اعتبار برای یارانهبگیران دهکهای ۱ تا ۹ واریز کرد که صرف خرید کالاهای اساسی میشد. با وجود وعدههای اولیه برای ادامه طرح در سال ۱۴۰۳، اجرای آن متوقف شد و بودجهای برای آن در قانون بودجه ۱۴۰۳ تخصیص نیافت.
یکی از مهمترین موانع تداوم این طرح، تأمین منابع مالی بود. دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ پیشنهاد افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی از ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۵۰۰ تومان را مطرح کرد. اما این پیشنهاد به دلیل نگرانی از تشدید کسری بودجه و افزایش تورم، با مخالفت مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد.