کد خبر: ۹۷۱۱۸۹
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۱

چه کسی فریادِ نجاتِ «فسیل‌های زنده ایران» را می‌شنود؟

شناسایی و ردگیری سه مورد قاچاق چوب آنهم در روز گذشته -دوشنبه- تنها بخشی از بی پروایی و گستاخی قاچاقچیان در دست اندازی و تجاوز به فسیل زنده ۴۰ میلیون ساله کشور یعنی جنگل‌های هیرکانی به شمار می رود که شنیدن این دست اخبار دل هر علاقمند به منابع طبیعی را می لرزاند.
چه کسی فریادِ نجاتِ «فسیل‌های زنده ایران» را می‌شنود؟
آفتاب‌‌نیوز :

در ماه های اخیر خبرهای ناگواری از قطع درختان جنگل های هیرکانی به گوش می رسد که دل هر دوستدار طبیعت و شهروند فهیم را به درد می آورد و هنوز زخم وارده بر جنگل های هیرکانی در پی قطع درختان در منطقه گردشگری الیمالات واقع در مسیر جاده چمستان - نور در غرب مازندران، هیرکانی تراشی در بابل برای تهیه دسته کلنگ، قطع این درختان در بزجفت قائم شهر برای تعریض جاده التیام نیافته بود که خبر شوک آور قطع درختان این بار در منطقه جنگلی آمل و کشف سه مورد قاچاق چوب آنهم در مدت یک روز بر اندوهناک بودن این مساله می افزاید.

این زخم ها که از سوی سوداگران چوب و اراضی در جنگلهای هیرکانی ایجاد می شود در ماه های اخیر در یک اقدامی فراگیر به بسیاری از شهرهای مازندران سرایت کرد.

استان مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی دارد که اداره کل منابع طبیعی منطقه نوشهر، بیش از ۶۶۰ هزار هکتار جنگل، مرتع و سواحل معادل ۲۸ درصد از مساحت مازندران را زیر پوشش دارد.

حوزه منابع طبیعی مازندران منطقه ساری هم حدود ۷۰ درصد از اراضی ملی و جنگل های استان را زیر پوشش مدیریتی خود دارد. استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲ میلیون هکتار از این مقدار را منابع طبیعی شامل جنگل ها و مراتع تشکیل می دهد.

مجموع مساحت مازندران ۲۴ هزار و ۴۰۰ کیلومتر است و طبق آمار موجود ۷۰ درصد وسعت این استان جزو عرصه های طبیعی ملی در قالب سواحل دریای خزر، جنگل و مرتع است.

جنگل های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگل های شمال نامیده می شود و این جنگل ها متراکم ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می دهند. این جنگل ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته اند بین کشورهای ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل های هیرکانی از سال های بسیار دور به جا مانده اند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسورها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می دانند.

البته این جنگل ها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز می شناسند.

ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز می شود و تا ۲ هزار و ۸۰۰ متری ادامه می یابد. این پوشش گیاهی زمانی ۵۵ هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون ۵۱ درصد آن منقرض شده و تنها از ۱۰ درصد آن حفاظت صورت می گیرد.

همچنین در زمان حاضر جنگل های هیرکانی از غنی ترین اکوسیستم های جهان محسوب می شوند به طوری که بیش از ۲۹۶ گونه پرنده و در حدود ۶۰۰ گونه پستاندار، ۶۷ گونه ماهی، ۲۹ گونه خزنده و ۱۵۰ گونه درختی و بوته ای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگل ها زندگی می کنند.

یک‌هزار و ۱۴۱ نفر از جنگل‌بانان در بخش حفاظت و ۱۴۶ نفر از جنگل‌بانان در بخش صیانت بحث حفظ و حراست از عرصه‌های جنگلی و مرتعی استان مشغول فعالیت هستند بنا به گفته مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران-منطقه ساری باتوجه به حجم بالای جنگل‌ها یکی از مشکلات در کنار تعداد پایین نیروها، پراکنش نیروها در سطح استان است که به درستی انجام نشده است؛ به‌طوری‌که با تراکم و در برخی مناطق با کمبود نیرو مواجه هستیم.

در همین پیوند اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل از برگزاری گشت مشترک روز گذشته، ‌دوشنبه این اداره و پلیس آگاهی و اعزام اکیپ‌های گشت یگان حفاظت و سرجنگلبانی سرخرود به مناطق جنگلی و کشف سه محموله چوب قاچاق خبر داد.

براساس این گزارش، ‌ یک دستگاه وانت نیسان حامل چوب جنگلی قاچاق توسط یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل و پلیس آگاهی توقیف و به پارکینگ منتقل شد.

ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی آمل و پلیس آگاهی در راستای گشت مشترک بمنظور پیشگیری از تخلف و مقابله با قاچاق چوب، موفق شدند یک دستگاه خودروی وانت نیسان حامل چوب جنگلی قاچاق را شناسایی کنند.

خودروی فوق به همراه محموله قاچاق مکشوفه به استناد ماده ۴۸ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع توقیف و به پارکینگ منتقل شد.

همچنین در ردگیری دیگر قاچاقچیان چوب در این منطقه جنگلی، ‌ یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل موفق به کشف چوب راش قاچاق از یک واحد کارگاه چوب‌بری شد.

ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی آمل در جریان گشت و سرکشی از یک واحد کارگاه چوب‌بری، موفق به کشف چوب جنگلی قاچاق از جنس راش شدند. محموله قاچاق مکشوفه توقیف و پس از تنظیم و تکمیل پرونده، متخلف به مراجع قانونی معرفی خواهد شد.

همچنین روز گذشته یک دستگاه کامیون حامل چوب قاچاق توسط یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل شناسایی و توقیف شد.

ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی آمل و سرجنگلبانی سرخرود در جریان رصد حفاظتی، یک دستگاه کامیون حامل چوب قاچاق را شناسایی کردند و کامیون فوق به همراه محموله قاچاق مکشوفه به استناد ماده ۴۸ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع توقیف و به پارکینگ منتقل شد.

بنا به اعلام منابع طبیعی مازندران، ‌ یگان حفاظت منابع طبیعی با شماره‌های تماس ۱۵۰۴ و ۱۳۹ به صورت شبانه‌روزی آماده دریافت گزارشات مردمی است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین