«یوری اوشاکوف» دستیار کرملین به کانال ۱ روسیه گفت: «به عقیده من، مذاکرات بین مقامهای روسی و آمریکایی بد نبود.»
به نقل از خبرگزاری ریانووستی، وی افزود، طرفهای شرکتکننده گفتوگویی جدی درباره همه مسائل داشتند و پیش از نشست بین ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، روسای جمهور روسیه و آمریکا، تلاشهای جدی ضرورت دارد.
او اشاره کرد که نخستین دور مذاکرات که صبح و ظهر برگزار شد، تکمیل شده است.
به گفته اوشاکوف، دیدار روسای جمهور روسیه و ایالات متحده در روزهای آینده بعید است. او گفت که فعلا تعیین تاریخ دقیق این دیدار دشوار است.
پیشتر وبسایت خبری بلومبرگ بدون ارائه جزئیات بیشتر گزارش داده بود که مذاکرات در حال انجام روسیه و آمریکا میتواند راه را برای دیدار ترامپ و پوتین در عربستان سعودی «در هفته آینده» هموار کند.
معاون کرملین در ادامه صحبتهایش گفت، مذاکرات بلند پایه مقامهای آمریکایی و روسیه در ریاض پایان یافت و حدود ۴ ساعت و نیم به طول انجامید. این مذاکرات ساعت ۷:۳۰ به وقت گرینویچ آغاز شده بود.
اوشاکوف همچنین گفت: «تیمهای جداگانه مذاکرات از دو کشور قرار است برای بررسی مساله اوکراین تماس برقرار کنند. ما رویکردهای اصولی خود را مورد بحث و تشریح قرار دادهایم و توافق کردهایم که تیمهای مذاکرهکننده جداگانه درباره موضوع اوکراین در زمان مناسب با یکدیگر تماس خواهند گرفت.»
این دیپلمات روس در ادامه گفت، روسیه و آمریکا توافق کردند تا منافع یکدیگر را در جریان مذاکرات ریاض به حساب بیاورند. دو طرف همچنین پذیرفتند تا روابط دو جانبه را پیش ببرند و هر دو طرف مایل به این کار هستند.
اوشاکوف همچنین گفت: «سخت است که بگوییم مواضع روسیه و آمریکا به هم نزدیکتر شده، اما مکالماتی در این باره در ریاض انجام شد. به سختی میتوان گفت که آنها در حال نزدیکتر شدن هستند، اما ما در مورد آن صحبت کردهایم. ما منافع دیگران را در نظر خواهیم گرفت و روابط دوجانبه را ارتقا خواهیم داد.»
دستیار کرملین خاطرنشان کرد، دیدار بین روسای جمهور آمریکا و روسیه بعید است که در روزهای آتی برگزار شود و افزود: «هیاتهای دو کشور باید همکاری نزدیکی داشته باشند. ما برای این کار آماده هستیم، اما هنوز زود است که در مورد یک دوره خاص، تاریخهای مشخص برای دیدار رهبران صحبت کنیم. دو کشور برای ایجاد شرایطی برای نشست بین روسای جمهور همکاری میکنند.»
یوری اوشاکوف همچنین گفت، پوتین درباره اینکه چه کسی به تیم مذاکرهکننده روسی ملحق میشود، تصمیم خواهد گرفت. هنوز مشخص نیست، اما وقتی فهرست اسامی شرکتکنندگان در نشست بین روسای جمهور آمریکا و روسیه ارائه شود، پوتین این تصمیم را میگیرد.
معاون کرملین در ادامه با اشاره به اتمام مذاکرات بین روسیه و آمریکا در ریاض گفت، هیات روسی در ریاض همچنین تمرکز بر موضوعات مرتبط با عربستان را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
از سوی دیگر «کریل دیمیتریف» مدیر عامل صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه که در مذاکرات امروز ریاض حضور داشت، گفت مذاکرات روسیه و ایالات متحده در پایتخت عربستان سعودی بسیار مثبت بوده است.
دیمیتریف گفت: «البته یک گفتوگوی بسیار سازنده بود. ما یک راه بسیار بسیار طولانی و جدی در پیش داریم، اما این شروع بسیار مثبتی برای گفتوگوهای سازنده است؛ نقاط تماس زیادی و درک زیادی از این وجود دارد که پروژههای اقتصادی مثبتی هست که میتواند ما را به هم متصل کند... همه چیز بسیار مثبت است. علاوه بر این، روسیه و ایالات متحده در مورد این واقعیت بحث کردهاند که این دو کشور بزرگ نمیتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار نکنند.»
زاخارووا: مذاکرات آمریکا و روسیه باعث نگرانی اروپاییها شده است
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در یک نشست خبری گفت: «تماسهای انجام شده امروز بین مقامهای روسیه و آمریکایی باعث ایجاد یک نگرانی جدی در میان روسهراسان اروپایی و آمریکایی شده است. ما شاهد یک اتفاق بیسابقه در روابط بینالملل هستیم که در آن یک طرف دخالت خود را در روند مذاکرات تحمیل میکند.»
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه این کشور بعد از نشست با مقامهای عالیرتبه آمریکایی در ریاض، کنفرانس خبری خواهد داشت. دور دوم رایزنیها در ریاض، پس از یک وقفه کوتاه، ازسرگرفته شده است.
کرملین: اوکراین حق دارد به «اتحادیه اروپا» بپیوندد، اما «ناتو» فرق دارد
سخنگوی کرملین گفت که مهمترین چیز برای روسیه دستیابی به اهداف خود در مورد وضعیت اوکراین و ترجیحا از راههای مسالمتآمیز است. او همچنین ارزیابی مذاکرات ریاض را زودهنگام دانست.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین امروز (سهشنبه) همزمان با دیدار تیمهای آمریکا و روسیه در ریاض گفت، تمرکز روسیه بر حل و فصل مسالمتآمیز مناقشه در اوکراین، برخلاف اروپا و دولت قبلی ایالات متحده است.
او گفت: «بر خلاف اروپاییها که همیشه از جنگ صحبت میکنند و در مورد لزوم ادامه جنگ به هر قیمتی حرف میزنند، و همچنین برخلاف دولت قبلی در واشنگتن که تا آخر هم حامی جنگ بود و این جهتگیری از همان ابتدا هم وجود داشته، برای ما مهم دستیابی به اهدافمان است، البته ما برای رسیدن به این اهداف، راههای مسالمتآمیز را ترجیح میدهیم. در مورد معماری امنیتی در اروپا، البته، یک حل و فصل جامع، یک حل و فصل بلندمدت، یک حل و فصل قابل دوام، بدون مطالعه جامع مسائل امنیتی در این قاره غیرممکن است. مهمترین چیز برای روسیه دستیابی به اهداف خود در مورد وضعیت اوکراین و ترجیحا از راههای مسالمتآمیز است. ثبت توافقهای احتمالی در مورد اوکراین باید با در نظر گرفتن احتمال به چالش کشیدن مشروعیت «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین مورد بحث قرار گیرد. دوره قانونی ریاست زلنسکی ماهها پیش به پایان رسیده، اما او به بهانه جنگ از برگزاری انتخابات جدید امتناع کرده است.
پسکوف همچنین درباره زمان احتمالی دیدار رهبران روسیه و آمریکا گفت، برخی برآوردها در مورد تاریخ احتمالی دیدار پوتین و ترامپ ممکن است در نشست هیاتهای روسیه و آمریکا در ریاض ظاهر شود. به گفته او، هنوز هیچ تفاهمی در مورد تاریخهای احتمالی برای ملاقات پوتین و ترامپ وجود ندارد.
به گفته سخنگوی کرملین، پوتین بارها گفته است که در صورت لزوم آماده مذاکره با زلنسکی است.
او همچنین به مذاکرات ریاض اشاره کرد و گفت که مذاکرات روسیه و آمریکا در ریاض به تازگی آغاز شده و برای ارزیابی زود است.
سخنگوی کرملین امروز به خبرنگاران گفت: «علاقه جهانی به مذاکرات روسیه و آمریکا در ریاض قابل درک است. مذاکرات بین روسیه و ایالات متحده در ریاض به تازگی آغاز شده و هنوز برای ارزیابی زود است. چگونه میتوان چیزی را که تازه شروع شده است، ارزیابی کرد؟... مذاکرات در حال انجام است.»
دیمیتری پسکوف همچنین درباره بیانیههای مربوط به ایجاد ارتش مستقل اتحادیه اروپا گفت که چنین طرحهایی باید به دقت رصد شوند و بعد باید به دقت از آنها نتیجهگیری شود. او گفت: «ما از نزدیک احتمال ظهور طرحهای دفاعی مشترک برای اتحادیه اروپا را رصد خواهیم کرد.»
پسکوف همچنین اضافه کرد که عضویت بالقوه اوکراین در اتحادیه اروپا «حق حاکمیتی» آنهاست و اشاره کرد که این موضوع به فرآیندهای یکپارچگی اقتصادی مربوط میشود. او گفت: «اینجا (در این مورد) هیچکس نمیتواند به هیچ کشوری چیزی دیکته کند... (اما) ما در مورد مسائل مربوط به امنیت، دفاع یا اتحاد نظامی (ناتو) موضع کاملا متفاوتی داریم. در اینجا، ما یک رویکرد متفاوت و شناختهشده داریم.»
شاهد نگرش جدی آمریکا در رسیدگی به مسائل هستیم/عضویت اوکراین در ناتو پذیرفتنی نیست
وزارت خارجه روسیه نیز با انتشار بیانیهای تاکید کرد که مسکو نگرش جدی دولت آمریکا برای رسیدگی به طیفی از مسائل را میبیند و اظهارات آن را در مورد مسئله اوکراین از نزدیک زیر نظر دارد.
انتظار میرود علاوه بر مسائل دوجانبه، مساله حل و فصل جنگ اوکراین و رسیدگی به «علل ریشهای» آن هم در نشست امروز ریاض مورد بررسی قرار گیرد. در این رابطه، در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است که عضویت اوکراین در ناتو برای روسیه غیر قابل قبول است و صرفا امتناع از پذیرش اوکراین در این اتحاد نظامی کافی نیست.
تمرکز اتحادیه اروپا، روی راهحل نظامی است
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد: «مسکو شاهد این است که دولت جدید ایالات متحده نگرش جدی در مورد بحث در مورد بسیاری از موضوعات از جمله وضعیت اوکراین دارد. ما نگرش دولت ایالات متحده را برای بحث جدی در مورد بسیاری از مشکلاتی که در روابط دوجانبه و در دستور کار بین المللی ایجاد شده است، از جمله وضعیت اوکراین میبینیم. مسکو از نزدیک در حال رصد گفتههای واشنگتن درباره حل و فصل بحران اوکراین است و پیشنهادهای ویژه آن را در این باره مورد رسیدگی قرار میدهد.»
این دیپلمات روسی ادامه داد، مسکو همواره از تلاشهای چین و سایر کشورهایی که در تمام این مدت ایدههایی را برای حل و فصل سیاسی در اوکراین ارائه کردهاند قدردانی کرده است. او گفت: «ما پیوسته از تلاشهای چین و سایر کشورهایی که اشکال، راهها و ایدههای سیاسی و دیپلماتیک را برای حل و فصل وضعیت اوکراین پیشنهاد دادهاند، بسیار قدردانی کردهایم.»
او ادامه داد، مسکو معتقد است که اتحادیه اروپا به دنبال حفظ تمرکز بر یک راهحل نظامی برای درگیری اوکراین است. مشخص است که بروکسل مایل به این کار است حتی اگر چنین سیاستی برخلاف منافع تمامی قاره اروپا باشد.
زاخارووا در ادامه به این مساله اشاره کرد که هیاتهای آمریکایی و روسی در حال بررسی طیفی از مسائل هستند و جزئیات مذاکرات بین دو طرف به زودی اعلام میشود. او در ادامه گفت: «کار آغاز شده است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفتوگو با مطبوعات پس از این رویداد، درباره آنچه که آنها صحبت کردند، چگونه صحبت کردند و چگونه این گفتوگو پیش رفت، صحبت خواهد کرد.»
رایزنیهای ریاض، مقدماتی است
علاوه بر این، «الکساندر گروشکو» معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که اگر منافع امنیتی روسیه در نظر گرفته نشود، مسکو اقدامات مستقلی را برای تضمین آنها انجام خواهد داد.
به گفته گروشکو، روسیه هیچ نشانهای از آمادگی برای خروج نیروهای آمریکایی از کشورهای بالتیک نمیبیند.
در اوایل ماه فوریه، روزنامه فایننشال تایمز به نقل از مقامات گزارش داد که ایالات متحده ممکن است در بحبوحه مذاکرات با روسیه، نیروهای خود را از کشورهای بالتیک خارج کند. به نوشته این روزنامه، مقامات اروپایی بر این باورند که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا احتمالا با خروج نیروهای آمریکایی از بالتیک و احتمالا بیشتر غرب موافقت خواهد کرد.
گروشکو به خبرنگاران گفت: «ما فقط برعکس را میبینیم. ما شاهد بحثهایی در ناتو در مورد این واقعیت هستیم که پیکربندی فعلی نیروهای ناتو که در بالتیک و لهستان و در سراسر حاشیه شرقی ائتلاف مستقر هستند، نیاز به تقویت دارند.»
این مقام روس همچنین تاکید کرد که روسیه چشمانداز حضور نیروهای اروپایی در اوکراین را در هر نقشی که در آنجا داشته باشند، قاطعانه رد میکند.
الکساندر گروشکو همچنین با اشاره به رایزنیهای مسکو - واشنگتن در ریاض اشاره کرد که این مذاکرات، رایزنیهای مقدماتی است و هدف آن مشخص کردن مواضع اساسی طرفین است.
نقشی برای اتحادیه اروپا وجود ندارد
معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز همچنین گفت که نقش اتحادیه اروپا در مذاکرات آتی درباره اوکراین کاملا منتفی است.
گروشکو به خبرنگاران گفت: «این هرگونه نقش اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی را در مذاکرات آتی، در مورد حل و فصل مناقشه در اوکراین و پیرامون آن، حذف میکند. هدف کل سیاست اروپا این بود که نگذارند درگیری با استفاده از ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک پایان یابد، بلکه به اعتقاد آنها، باید آن را تا پیروزی کامل بر روسیه ادامه داد.»
این مقام گفت که کشورهای اروپایی میتوانند در حل و فصل اوکراین کمک کنند، اما آنها باید از ارائه تسلیحات به کییف خودداری کنند و افزود که هیچ مدرکی مبنی بر امکان پیشرفت در روابط روسیه و اتحادیه اروپا وجود ندارد. گروشکو گفت که روسیه قاطعانه چشمانداز استقرار نیروهای اروپایی در اوکراین را، در هر نقشی که در آنجا حضور دارند، رد میکند.
اقداماتی برای تضمین منافع روسیه
الکساندر گروشکو با اشاره به اینکه مذاکرات امروز روسیه و آمریکا در ریاض، رایزنی اولیه با هدف تشریح مواضع اساسی طرفین است، افزود: «چنین مذاکراتی تاکنون انجام نشده و این رایزنیهای اولیه با هدف تشریح مولفهها و موزاین اساسی دو طرف است. مسکو احتمال میدهد که موضع دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در جریان این مذاکرات به تفصیل به هیات روسی اعلام خواهد شد.»
معاون وزیر خارجه روسیه همچنین گفت، اگر منافع امنیتی روسیه به حساب نیایند، روسیه اقداماتی مستقل برای تضمین آنها انجام میدهد. روسیه بارها گفته است که تصمیم نشست ناتو در بخارست در سال ۲۰۰۸ که به گرجستان و اوکراین اجازه میدهد تا به ناتو ملحق شوند، یک بمب ساعتی است که درست زیر نهادهای امنیتی اروپایی کار گذاشته میشود.
او افزود: «اگر این بمب خنثی نشود، دیر یا زود منفجر میشود. اگر این موضع روسیه مورد توجه قرار نگیرد، برای تضمین امنیت خود به اقدامات مستقل متوسل خواهیم شد. اما پس از آن بسیار دیر خواهد بود که از ما سوال بپرسیم که چرا به این یا آن روش عمل کردهایم.»