آفتابنیوز :
آفتاب- فروزان آصف نخعی: در حالی که تحریمها منجر به کاهش فروش نفت ایران به منابع خارجی شده تا جایی که چین تا 50 درصد خرید نفت خود از ایران را کاهش داده است، اکنون دولت تلاش دارد تا با پیشنهاد وزیر نفت و 9 برابر کردن قیمت گاز با کاهش فروش نفت مقابله کرده موضوعی که میتواند معیشت مردم را با سختی مضاعفی روبرو سازد.
بر اساس گزارشی که خبرآنلاین منتشر کرد از ابتدای سال میلادی تا کنون صادرات نفت خام ایران روزانه حدود 378 هزار بشکه کاهش یافته است که با احتساب نفت 70 دلار از ابتدای سال 2010 تا کنون می توان گفت درآمد ایران از محل کاهش صادرات روزانه حدود 26 میلیون و 460 هزار دلارکاهش یافته است .
در عین حال این کاهش تولید در طول یک سال 9 میلیارد و 525 میلیون و 600 هزار دلار از درآمد نفت ایران در سال 2010 خواهد کاست که به گفته کارشناسان نفتی این امر می تواند بر اقتصاد کشور بالاخص روند اجرایی پروژه های عمرانی کشور تاثیر نامطلوبی بگذارد.
این کاهش فروش منجر به آن شده که به گزارش رویترز ذخیرههای نفتی ایران بر روی آبهای آزاد روزبه روز افزایش یابد. در ابتداییترین گمانه زنیها به نظر میرسد ذخیره سازی به این نحو به آن دلیل صورت میگیرد که با نرمش چین و روسیه در برابر شرایط جدید به طور طبیعی نگرانیهای جمهوری اسلامی ایران، ایجاب میکند تا با آینده نگری بیشتری نسبت به تحولات آینده حساس بوده و تا آن جا که میتواند منابع نفتی قابل استخراج خود را در شرایطی ایمن برای فروش در آبهای آزاد قرار دهد.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود گزارش داده که ایران، میلیونها بشکه نفت خود را در نفتکشها ذخیره کرده است. برپایه این گزارش، ذخیرهسازی نفت از سوی ایران در حالی صورت گرفته است که از یک سو میزان تقاضا برای نفت خام با کاهش روبرو شده و از سوی دیگر غرب ایران را به خاطر برنامه هستهایاش زیر فشار قرار داده است.
یک منبع مطلع به رویترز گفته که هنوز مشخص نیست ایران چه اندازه از نفت خام خود را انبار کرده است اما، از شواهد پیداست که این میزان در حال افزایش است به نحوی که تعداد کشتیهای نفتکش که به ذخیره سازی نفت ایران پرداختهاند از 12 نفتکش در ماه گذشته میلادی اکنون به 19 نفتکش غولپیکر و یک نفتکش کوچکتر نفت افزایش یافته است.
یک نفتکش غولپیکر دومیلیون بشکه ظرفیت دارد و نفتکشهای کوچکتر که به " سوئزماکس" مشهور است، ظرفیتشان تا یک میلیون بشکه است.
خبرگزاری رویترز در ادامه گزارش داده که مقامهای ایران حاضر نشدهاند میزان نفت ذخیره شده در نفتکشها را اعلام کنند اما تایید کردهاند که در این نفتکشها نفت وجود دارد.البته رویترز در یک گمانهزنی منفی نیز به نقل از یک منبع آگاه در امور کشتیرانی مینویسد یکی از نظریهها این است که تقاضا برای نفت سنگین ایران کم شده است و این مقدار نفت در نفتکشها معطل ماندهاند.دو کارشناس بازار نفت نیز به این خبرگزاری گفتهاند ممکن است نبودن مشتری برای نفت ایران، دلایل سیاسی داشته باشد چرا که قدرتهای بزرگ درصدد هستند ایران را تحریم کنند.
این فشارها در حالی بر کشور وارد میشود که نمایندگان گروه 1+5 روز پنجشنبه در نیویورک در باره تحریم ایران اقدام به تشکیل جلسه سه ساعته کردند .پس از نشست روز پنج شنبه ، مارک لیال گرانت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل، این گفتوگوها را "بسیار سازنده" توصیف کرد در این میان چین، روسیه و فرانسه نیز روز چهارشنبه نظر مشابهی را درباره این گفتوگوها مطرح کرده بودند.
هر چند دیپلماتها از پیش خاطرنشان کردهاند که برای رفع اختلافهای پکن و مسکو با قدرتهای غربی، همچنان مذاکرات سختی در پیش خواهد بود .