کد خبر: ۹۷۷۴۸
تاریخ انتشار : ۲۸ فروردين ۱۳۸۹ - ۱۳:۴۱

وحشت غرب از اهرم نفتی ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: همزمان با اقدامات غرب براي اعمال دور جديد تحريم ها عليه جمهوري اسلامي ايران، اهرم نفتی ایران مورد توجه تحلیلگران قرار گرفته است.

به گزارش رويترز، ایران به عنوان پنجمین صادرکننده نفت خام در جهان، به راحتی می تواند در مقابل فشار غرب مقاومت کند و از نفت خود به عنوان اهرم فشار متقابل استفاده کند.
 
اطلاعات ذيل جزئياتي از برخی شرکاي اصلي امور انرژي و پروندهاي مشترک ايران با ديگر کشورها است:

1. چين: ايران سومين تامين کننده نفت خام به چين محسوب مي شود. در کل سال 2009، چين حدود 460 هزار بشکه در روز از ايران نفت خام وارد کرد ( حدود 15 درصد بيشتر از مقدار تعيين شده در قرارداد.)

* در سال 2010، شرکت "ZHUHAI ZHENRONG" تنها و بزرگترين شرکت انتقال دهنده نفت خام ايران، موافقت کرد تا 240 هزار بشکه نفت از اين عضو اُپک ( ايران) خريداري کند. اين مقدار مشابه توافق نامه سال 2009 بود.

* سينوپک( ديگر شرکت مهم چيني) توافق خريد نفت جداگانه را از شرکت ZHUHAI ZHENRONG با ايران براي سال 2010 از شرکت ملي نفت ايران تمديد کرد که مقدار آن بيشتر از 16 هزار بشکه در سال 2009 بوده است. چين پيشتر اکثر واردات نفت از ايران را کاهش داده بود. بازرگانان مي گويند که چين به اين دليل از خريدهاي خود از ايران در اين حوزه کاست چون شاهد بهاي غيررقابتي از ايران بود. در سال 2009، واردات نفت چين از ايران 64 درصد کاهش يافت و به 434 هزار تن رسيد.

- سرمايه گذاري هاي چين
شرکت نفت ملي چين ( CNPC) در سال جاري طي قراردادي 4.7 ميليارد دلاري موظف شد تا فاز 11 پروژه پارس جنوبي را توسعه ببخشد. اين شرکت جايگزين شرکت توتال فرانسه در اين عمليات شد. اين شرکت چيني سال گذشته پرسنل خود را به 60 نفر افزايش داد اين در حالي بود که شرکت هاي نفتي غرب پرسنل فعال خود در ايران را کاهش دادند.

* شرکت CNPC چين در سال 2009 براي توسعه ميدان نفتي آزادگان شمالي با هدف تقويت ظرفيت اين ميدان نفتي به 120 هزار بشکه در روز قراردادي دو ميليارد دلاري ( 12 ساله) با شرکت ملي نفت ايران منعقد کرد.

* شرکت ملي نفت چين در ژوئيه 2009 نيز يادداشت تفاهمي براي توسعه ميدان آزادگان جنوبي با ايران منعقد کرد. تحت اين توافق نامه اين شرکت 90 درصد از هزينه هاي اين پروژه 2.5 ميلياردي را پرداخت خواهد کرد.

* شرکت ملي نفت چين در روند مذاکره با ايران براي حصول توافق در خريد گاز مايع طبيعي از فاز چهاردهم پروژه پارس جنوبي قرار دارد. اين شرکت چيني همچنين با ايران براي کشف و توسعه ذخاير انرژي در درياي خزر در حال مذاکره است.

* شرکت SINOPEC چين نيز قرارداد دو ميليارد دلاري براي توسعه ميدان يادآوران در دسامبر 2007 را نهايي کرد.

* شرکت CNOON چين نيز در روند مذاکرات با ايران براي نهايي کردن قرارداد 16 ميليارد دلاري با هدف توسعه ميدان گازي پارس شمالي و ساخت يک نيروگاه گاز طبيعي مايع است.

2. هند: هند 426.360 بشکه نفت خام در روز در جدول زماني 2009- 2008 از ايران وارد کرده است.

* ايران دومين تامين کننده نفت هند مي باشد. هند نيز به ايران گازوئيل صادر مي کند.

* در سال مالي جديد واردات اقلام مختلف هند از ايران کاهش خواهد يافت. همچنين شرکت Mangalore Refinery And Petrochemicalsهند نيز تا 8.5 درصد از وارداتش را از ايران مي کاهد که اين رقم 120 هزار بشکه در سال 2011- 2010 خواهد رسيد.

- سرمايه گذاري هند در ايران

* در ماه دسامبر شرکت هندي ONGC پيشنهاد خريد 40 درصد از سهام توسعه فاز 12 پارس جنوبي را مطرح کرد. اين شرکت مهندسي نيز اعلام کرد که در حال بررسي عملي بودن اين پيشنهاد است و از سياست دولت هند در قبال ايران تبعيت مي کند.

* هند بخشي از مذاکرات پروژه گازي " خط لوله صلح" با ايران و پاکستان است. اما سال گذشته از اين مذاکرات کنار کشيد اما ايران اعلام کرده که هند در ماه مه ممکن است به اين مذاکرات بازگردد.

3. ژاپن:
* در سال 2009 ايران حدود 421 هزاربشکه نفت در روز به ژاپن صادر کرد.

* اکثر شرکتهاي مهم نفتي- استخراجي ژاپن از جمله Showa Shell Sekiyu ، NIPPON oil، Cosmo Oil و چند شرکت ديگر قراردادهايي با ايران براي خريد نفت اين کشور منعقد کردند.

* اين شرکتهاي ژاپني نيز واردات خود از ايران را کاهش دادند. اين شرکتها به دليل سود اندک اين واردات را کاهش دادند.

- سرمايه گذاري ژاپن در ايران

سهام 75 درصدي شرکت INPEX در ميدان نفتي عظيم آزادگان در سال 2006 به 10 درصد کاهش يافت.

4. کره جنوبي: 


* شاخص ترين شرکتهاي مالي کره اي که از ايران نفت خريداري مي کنند، شرکت Energy SK و Hyundai oil Bank هستند.

5. مالزي:
شرکت SKS مالزي در دسامبر 2008 با شرکت ملي نفت ايران توافق نامه گازي به ارزش 14 ميليارد دلار منعقد کرد. اين توافق نامه شامل پروژه اي براي توليد گاز طبيعي مايع و توسعه دو ميدان گازي گلشن و فردوس بود. همچنين صادرات نفت خام و 120 هزار بشکه گاز فشرده بخشي از اين توافق نامه بود. همچنين شرکت دولتي پتروناس مالزي يکي از مهمترين تامين کنندگان گازوئيل ايران بوده است.


6. اندونزي:
شرکت دولتي پرتامينا اندونزي در مارس 2009 اعلام کرد که پروژه مشترک استخراج با همکاري ايران ممکن است تا سال 2016 به تعويق بيفتد.

7. روسيه:
روسيه هم اکنون در حال ساخت اولين نيروگاه هسته اي ايران و تامين کننده سوخت به کار رفته در اين عمليات است.

- سرمايه گذاري روسيه در ايران
شرکت گازپروم روسيه در فوريه 2009 توافق کرد که مسئوليت پروژه هاي جديد در ايران را بپذيرد. گازپروم روسیه حدود چهار ميليارد دلار در ايران از سال 2007 سرمايه گذاري کرد و در مرحله اوليه پروژه پارس جنوبي نيز شرکت داشته است.

8. فرانسه:
شرکت توتال فرانسه در سال 2009 جاي خود را به شرکت CNPC چين در پروژه پارس جنوبي داد. اين شرکت برجسته فرانسوي همچنين يک تامين کننده مهم گازوئيل ايران به همراه شرکت پتروناس مالزي است.

9. ايتاليا:
سيلويو برلوسکني نخست وزير ايتاليا در ماه فوريه اعلام کرد که شرکت ENISPA توسعه يکي از فازهاي نفتي ايران را لغو کرده اما يک مقام رسمي ايران پس از آن اعلام کرد که اين شرکت ايتاليايي از اين پروژه کنار نرفته است.

10. آلمان:
در سال 2006، شرکت ABB Lummus آلمان با شرکت ملي نفت ايران قرارداد 512 ميليون دلاري منعقد کرد.

11. لهستان:
شرکت گازي PG NIG لهستان با ايران براي همکاري در مديريت ذخاير گازي از پيش کشف شده به توافق رسيده است.

12. اسپانيا:
شرکت رپسول اسپانيا تصميم گرفت که با شرکت شل در توسعه پروژه پارس جنوبي همکاري کند و يک نيروگاه گازي طبيعي در ايران بسازد. اما شل در سال 2008 از اين عمليات کنار کشيد.


13. سوئيس:
شرکت EGL سوئيس سال گذشته قراردادي 13 ميليارد دلاري با ايران براي خريد گاز اين کشور منعقد کرد.

14. ترکيه:
ترکيه در نوامبر 2008 توافق نامه اي را براي صادرات گاز به اروپا از طريق خاک ترکيه امضا کرد. ترکيه همچنین 3.5 ميليارد دلار در امور گازي در پروژه پارس جنوبي سرمايه گذاري کرده است. 



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین