«مایک والتز» مشاور امنیت ملی ایران روز سهشنبه(دیروز) در گفتوگویی درباره موضوع برنامه هستهای ایران و تلاشهای دیپلماتیک اخیر از سوی تهران و واشنگتن برای رسیدگی به آن گفت: همه گزینهها روی میز است. ایران نمیتواند یک سلاح اتمی داشته باشد و رئیسجمهور بارها این موضع را تکرار کرده و مطلقا در این باره جدی است.
والتز پیشتر نیز بارها از «گزینههای روی میز» درباره ایران گفته بود.
در آستانه برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره برنامه هستهای ایران و اعلام آمادگی کشورهای اروپایی برای دیدار با ایران در این زمینه انجام شده است.
تاکنون، ایران و آمریکا با میانجیگری عمان سه دوره گفتوگوی غیرمستقیم و یک دوره نشست فنی-کارشناسی درباره برنامه هستهای ایران و نحوه برداشته شدن تحریمهای آمریکا برگزار کردهاند.
طبق اعلام وزارت خارجه عمان، چهارمین دور از گفتوگوها شنبه آینده برگزار خواهد شد.
منابع رسانهای آمریکایی نیز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش کردند که احتمالا نشست آتی، در کشوری اروپایی برگزار شود.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره این مذاکرات گفته «بسیار به خوبی پیش میرود و بدون این که جایی بمباران شود به نتیجهای دست پیدا میکنیم.»
ادعای وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران در حالی از سوی والتس تکرار شده که مقامهای ایران تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد.
علاوه بر این، آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برنامه هستهای ایران تحت یکی از سختگیرانهترین برنامههای نظارتی و راستیآزمایی آن قرار دارد، تا کنون این ادعا را در گزارشهای فنی متعدد خود اثبات یا تایید نکرده است.
حملات آمریکا به یمن
والتز درباره حملات متجاوزانه آمریکا به یمن به بهانه تضعیف انصارالله یمن و متوقف شدن حملات تلافیجویانه آن در دریای سرخ علیه کشتیهای رژیم صهیونیستی در پاسخ به جنایات جنگی آن در غزه، گفت: آنها را در هم میکوبیم. در تلاشیم ایران را غیرهستهای کنیم. در تلاشیم گذرگاههای آبی در دریای سرخ را باز کنیم. به دنبال حلوفصل جنگ غزه هستیم و مهمتر از همه، در حال برقراری امنیت در مرزهایمان هستیم.
هزینههای دفاعی اروپا
نیویورک پست در ادامه نوشت: مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که آمریکا دیگر نمیتواند به متحدان ناتو کمکهزینه بدهد و افزود که دفاع اوکراین باید به رهبری اروپا انجام شود.
والتس با گذشت ۱۰۰ روز از ریاستجمهوری ترامپ، در میان تردیدها درباره همکاریهای واشنگتن و اتحادیه اروپا که بهویژه پس از مذاکرات جداگانه واشنگتن با اوکراین و مسکو درباره صلح اوکراین بدون مشارکت پایتختهای اروپایی شدت گرفت، تاکید کرد که دولت آمریکا به حمایت نظامی و دیپلماتیک از اروپا ادامه خواهد داد اما خواستههای خود را نیز در تمامی سطوح مطرح خواهد کرد.
او با انتقاد از کم بودن میران هزینههای دفاعی متحدان اروپایی ناتو، گفت: باید به گذشته نگاهی بیاندازیم و به یاد بیاوریم که ۱۱ سال پیش، هزینه دفاعی ناتو با تمام اعضای آن به عنوان یک گروه ۲د درصد بود. این حداقل ممکن در سال ۲۰۱۴ بود. اما در سال ۲۰۱۴ چه اتفاقی رخ داد؟ اولین حمله به اوکراین، تصرف کریمه. این باید زنگ خطری برای همه میبود.
والتز بیان کرد: ما هنوز مسیر زیادی پیش رو داریم. همچنان از متحدانمان میخواهیم منصفانه سهمشان را پرداخت کنند و در به دوش کشیدن این بار با ما سهیم باشند. آمریکا با بدهی ۳۳ تریلیون دلاری دیگر نمیتواند کمک هزینه امنیت اروپا را بپردازد و ما باید میان متحدان شرقیمان مانند لهستان، استونی، لاتیوا، لتونی و بقیه تمایز قائل شویم.