آفتاب: رئیس دفتر پرستاری وزارت بهداشت گفت: قطعاً امکان استخدام یکباره ۲۳ هزار پرستار طی یکسال وجود ندارد، وزارت بهداشت حداکثر میتواند سالی ۶هزار نیروی جدید استخدام کند که اگر همه این ظرفیت به پرستاران داده شود، استخدام ۲۳ هزار پرستار حداقل ۴ سال طول میکشد.
اعظم گیوری افزود: اجرای قانون کاهش ساعت کاری و ارتقای بهرهوری خدمات پرستاری بعد از ابلاغ رئیس دولت آغاز میشود، اما این مسلم است که در یک سال نمیشود ۲۳ هزار پرستار که برای اجرای کامل این قانون لازم است را در وزارت بهداشت استخدام کنیم.
وی ادامه داد: بر اساس این قانون قرار بر این است که ۲۳ هزار نیروی مورد نیاز برای اجرای این قانون در وزارت بهداشت استخدام شوند، مطابق قانون برنامه توسعه، وزارت بهداشت میتواند سالانه ۶ هزار نیروی جدید استخدام کند که با توجه به دستور رئیس دولت و وزیر بهداشت اگر همه این ظرفیت به استخدام پرستاران اختصاص داده شود، باز هم حداقل ۴ سال طول میکشد تا نیروی مورد نیاز برای اجرای کامل قانون کاهش ساعت کاری پرستاران یا همان قانون ارتقای بهرهوری خدمات پرسنل بالینی برای پرستاران اجرا شود.
گیوری ادامه داد: درست است که استخدام کل نیروهای مورد نیاز اجرای این قانون به یکباره امکانپذیر نیست و حدود ۴ سال طول میکشد اما مهم شروع اجرایی شدن این قانون است که گام بزرگی برای بهبود شرایط کاری و حرفهای پرستاران محسوب میشود.
گیوری در پاسخ به این پرسش که آیا هم اکنون ۲۳ هزار پرستار بیکار در کشور داریم نیز گفت: نه، الان ۲۳ هزار پرستار بیکار در کشور نداریم اما چون اجرای این قانون به تدریج طی چند سال انجام میشود و هر سال تعدادی پرستار جدید از دانشگاهها فارغ التحصیل میشوند، پرستار لازم برای استخدام در وزارت بهداشت در هر سال وجود خواهد داشت.
پیش از این در مراسم روز پرستار که در تالار وزارت کشور برگزار شد، وزیر بهداشت اعلام کرد که برای اجرای کامل قانون ارتقای بهرهوری خدمات پرستاری به جذب ۲۳ هزار پرستار جدید نیاز است که رئیس دولت حاضر در همان مراسم دستور استخدام این تعداد پرستار را صادر کرد.
بعد از آن برخی از نمایندگان مجلس اعلام کردند که استخدام یکباره ۲۳ 1000 پرستار در وزارت بهداشت بر خلاف قانون برنامه توسعه چهارم است زیرا مطابق آن وزارت بهداشت میتواند سالانه ۶ هزار نیروی جدید استخدام کند.