آفتابنیوز : 
صنعت انرژي هستهاي روسيه در دهه نود ميلادي دچار بحران شديد مالي شد و راه مقابله با اين بحران، ورود به بازارهاي جهاني فناوري هستهاي و بازاريابي براي فناوري روسيه بود كه اين بازار در آن زمان تنها در انحصار كشورهاي غربي و بهطور مشخص آمريكا، انگليس، فرانسه و آلمان بود.
ايران به دليل تحريم غرب براي روسيه فرصتي طلايي براي ورود به اين بازار به شمار ميرفت و عملا توافقي بين تهران و مسكو براي تكميل نيروگاه بوشهر و ساخت نيروگاههاي ديگر ايجاد شد. تلاشهاي زيادي براي متقاعد كردن روسيه با هدف عدم همكاري اين كشور با ايران در اين زمينه صورت گرفت و اسحاق رابين، شمعون پرز، بنيامين نتانياهو و آريل شارون، نخستوزيران رژيم اسرائيل چندين بار براي متقاعدكردن روسيه جهت چشمپوشي از همكاري هستهاي خود با تهران بهطور متوالي به مسكو سفر كردند اما روسيه به درخواست آنان و فشارهاي آمريكا پاسخ نداد و به همكاري با ايران ادامه داد.
موضع روسيه، منطقي و قابل درك است زيرا اگر مسكو از همكاري خود با ايران دست بكشد نهتنها بازار ايران، بلكه بازارهاي جهاني فناوري هستهاي را از دست خواهد داد و در صورت دستكشيدن از همكاري خود، قراردادهاي بينالمللي خود را هم از دست ميدهد.
بنابراين با چشمپوشي از اتهامهاي وارده درباره قصد ايران در دستيابي به سلاح هستهاي، يك بعد اقتصادي و حياتي را نيز براي اين بحران ميتوان متصور شد و اين اتهاماتي است كه شك و ترديدهاي زيادي درباره آن وجود دارد زيرا برنامه هستهاي ايران تحت نظارت دقيق و مداوم آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار دارد.
از سوي ديگر، ايران نيز بارها بر صلحآميز بودن برنامه هستهاي خود و عدم قصد خود در دستيابي يا ساخت سلاح هستهاي تاكيد كرده و ميكند ولي با اين حال، باز هم بحرانها بشدت افزايش مييابد، واشينگتن تهديد ميكند و تروئيكاي اروپايي هم به فشارهاي خود ادامه ميدهد.
رسانههاي گروهي جهان بحران را به تصوير ميكشند اما هيچكس به روسيه بهعنوان مسئول اصلي برنامه هستهاي ايران اشاره نميكند و يا درباره آن سخن نميگويد و مسكو بدون مداخله مستقيم، از دور، وضعيت را زير نظر دارد.
ولاديمير پوتين، رئيسجمهوري روسيه، در سپتامبر سال 2004 ميلادي و در حضور ژاك شيراك و گرهارد شرودر، درباره بحران هستهاي ايران تنها اظهار داشت: سوءنيت و رقابت ناسالمي در بازار فناوري هستهاي وجود دارد.
این بحران تا چه ميزان ممكن است افزايش يابد؟ آيا مسكو خروج از اين بازار را بهآرامي ميپذيرد يا براي ابقاء در آن ميماند و ميجنگد، از ايران با قدرت حمايت ميكند و به همراه تهران با همه چالشها رويارويي ميكند؟ و آيا روسيه، نقشي مخفي در لحن چالشبرانگيز قوي ايران در مقابله با فشارهاي غربي دارد؟