آفتابنیوز : آفتاب: یک دیپلمات اروپایی فاش ساخت هدف از دیدار نمایندگان 6 کشور، تشکیل اجلاسی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در هفته دوم ماه ژوئن خواهد بود.
وی افزود: برقراری مجازاتها علیه ایران تاکنون با مخالفت چین روبرو بوده، اما حال پکن نیز حاضر به همکاری با جامعه بینالمللی است.
5 قدرت اتمی جهان و آلمان در هفته آینده پیشنویس قطعنامهجدیدی را علیه ایران ارائه خواهند کرد. این پیشنویس حاوی تحریمهای شدیدتری علیه تهران خواهد بود.
رادیو آلمان،دویچه وله، با انتشار خبر بالا نوشت: یک دیپلماتاروپایی در گفتوگو با خبرگزاری"رویترز" فاش ساخت، که هدف از دیدار نمایندگان 6 کشور، تشکیل اجلاسی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در هفته دوم ماه ژوئن خواهد بود.
وی افزود، برقراری مجازاتها علیه ایران تاکنون با مخالفت چین روبرو بوده، اما حال پکن نیز حاضر به همکاری با جامعه بینالمللی است. هنوز اطلاعات بیشتری از جزییات پیشنویس جدید منتشر نشده است.
ظاهراً بر سر تحریم بانکها و موسسات مالی ایران اتفاق نظر وجود داشته، اما هنوز پیرامون تحریم بخش انرژی ایران اختلافاتی میان گروه 6 کشور حاکم است.
این پایگاه خبری در ادامه افزود: منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران، روز جمعه، ۱۷ اردیبهشت، پس از دیدار با داود اوغلو، همتای ترک خود، در استانبول در یک نشست مطبوعاتی اعلام کرد، که جمهوری اسلامی از پیشنهادهای برزیل و ترکیه برای گفتگو با اتحادیه اروپا استقبال میکند و احتمالاً این گفتوگوها در تاریخ نزدیکی انجام خواهد شد.
وزیرامورخارجه ترکیه نیز خواهان از سر گرفتن مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ شد.
داود اوغلو گفت: سیاست آنکارا پیرامون برنامه هستهای ایران روشن است و خواهان حل مشکلات از طریق دیپلماسی است، ما پیشنهاد برگزاری نشستی را در ترکیه میان گروه ۱+۵ و ایران مطرح کردهایم، و تهران به این پیشنهاد پاسخ مثبت داده است و هماکنون منتظر پاسخ اعضای این گروه هستیم.
در پی انتشار خبر میانجیگری برزیل در مناقشه اتمی از سوی دفتر رسانهای احمدینژاد، مقامات رسمی برزیل اعلام کردند، که هیچگونه پیشنهاد مشخصی را در این زمینه مطرح نساختهاند. در روزهای آینده رئیسجمهور برزیل به ایران سفر خواهد داشت و با مسئولان جمهور اسلامی درباره برنامه هستهای گفتوگو خواهد کرد.
اما در همین باره "ودریگو"، سردبیر بخش برزیلی "دویچه وله" مدعی شد، "به نظر من نمیشود گفت که برزیل موضع صریحی نمیگیرد. موضوع به این سادگی نیست. پرزیدنت لولا بارها آمادگی خود برای میانجیگری در مناقشه هستهای ایران را اعلام کرده است. تنها چیزی که در این میان روشن نیست این است که آیا برزیل مایل است خود مسئولیت غنیسازی اورانیوم را برعهده گیرد یا کشورهای دیگری هستند که از نظر جغرافیایی به ایران نزدیکترند و به همین دلیل هم مناسبتر.
وی در ادامه و درباره نقش برزیل در مناقشه هستهای ایران گفت: برزیل در حال حاضر یکی از ۱۵ عضو شورای امنیت است که البته حق وتو ندارد. برزیل به همراه ترکیه و لبنان که آنها هم اعضای غیردائم هستند، در مقابل آمریکا قرار دارند که میخواهد تحریمهای شدیدتری علیه ایران به کرسی نشاند.
پرزیدنت لولا تحریمهای شدیدتر را غیرسازنده میداند. آقای سلسو آموریم، وزیر خارجه برزیل در نشست کشورهای BRIC (برزیل، روسیه،هند و چین) در ماه آوریل هم تاکید کرد که تاثیر تحریمها به شدت زیر سوال است.
مردم برزیل از خود میپرسند کشورشان از نزدیکی با ایران چه سودی میبرد. خیلیها میترسند که مناسبات برزیل با واشینگتن مخدوش شود. البته نظرهایی هم وجود دارد مبنی بر اینکه ایران با پیش کشیدن پای برزیل تنها قصد دارد وقتبیشتری برای خود دست و پا کند.
این گزارش افزود: متکی نیز ابراز امیدواری کرد، که اگر آمریکا به پیشنهاد مبادله سوخت به طور سازنده بنگرد، امکان دستیابی به یک توافق وجود دارد. به گفته متکی، ایران نیاز به ۱۰۰ کیلوگرم سوخت برای راکتور پژوهشی تهران دارد، و آماده مبادله اورانیوم
۵ / ۳ درصدی خود با سوخت اتمی است. وی افزود در صورت تمایل همه طرفها میتوانیم، مکانیزم آن را با اعتمادسازی درباره یک فرمول پیشنهاد کنیم.
"دویچه وله" در پایان نوشت: این سخنان در حالی ابراز میشوند، که زمینههای عملی و فنی چنین مبادلهای در مذاکرات وین و ژنو در سال گذشته، با پیشنهاد البرادعی، سرپرست پیشین آژانس انرژی اتمی، فراهم شده بود. متکی نیز در ترکیه اذعان کرد، که بسیاری کشورها طرح البرادعی برای معاوضه سوخت را تدبیری در جهت اعتمادسازی ارزیابی کردند.
تهران پیش از این، مذاکره و تبادلنظر با گروه 6 کشور را مختومه دانسته بود و ادامه گفتوگوها را تنها با آژانس انرژی اتمی مطرح میساخت.
تحلیل روندهای موجود نشان می دهد پس از دورهای چند ماه که موضوع هسته ای ایران در محافل بین المللی با سکوت دنبال میشد اکنون بار دیگر این موضوع با حساسیت بیشتری دنبال میشود. البته نباید فراموش کرد که تلاش ایران برای جلوگیری از اعمال تحریمهای بیشتر و همچنین جدیتر شدن گزینه مبادله سوخت، نوعی فضای امیدوار کننده را تداعی میکند و امید میرود که علیرغم فضاسازی غرب، شرایط بهسوی جلوگیری از تحریمهای بیشتر، پیش رود.
با این اوصاف مشخص نیست که آیا چنین افشاگریهایی ـ تحریم قریبالوقوع ایران ـ که در ماههای گذشته بارها تکرار شده است، واقعیت داشته و یا اینکه تنها حفظ نوعی وضعیت اعمال فشار روانی بر ایران است.