آفتابنیوز : آفتاب: کاخ سفید در بیانیهای از دستیابی کشورهای آمریکا، روسیه، انگلیس، چین، فرانسه و آلمان به پیشرفتهای جدیدی در زمینه تصویب دور چهارم تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران خبر داد.
خبرگزاری "رویترز" مدعی شد که، در این بیانیه آمده است: روسای این کشورها متعهد شدهاند که به تلاشهایشان برای دستیابی هر چه سریعتر به یک قطعنامه جدید علیه ایران شدت بخشند.
غرب از اهداف ایران برای دستیابی به بمب اتم ابراز نگرانی میکنند این در حالی است که تهران بر صلح آمیز بودن برنامه هستهایش با هدف تولید برق پافشاری میورزد.
این گزارش میافزاید، روسیه به مانند چین دارای روابط تجاری نزدیک با ایران است و تاکنون نسبت به حمایت از اقدامات تنبیهی تازه علیه تهران سرباز زده است و در مقابل از تلاش پکن در تضعیف تحریمهای پیشنهادی در پیشنویس قطعنامه آمریکا حمایت میکند.
در همین حال و در گرماگرم تکاپوی 6 قدرت برتر جهان برای دستیابی به پیش نویس یک قطعنامه جدید، "لوئيس ايناسيو لولا داسيلوا "، رییس جمهوری برزیل، عازم تهران شده است تا بتواند به حل مناقشات هستهای ايران كمک كند.
این خبرگزاری اضافه میکند، "سوزان رايس"، نماينده آمريكا در سازمان ملل متحد، در پاسخ به این سوال خبرنگاران در نيويورک، که آیا میانجیگری برزیل قطعنامه تحریمهای تازه علیه ایران را با شکست روبه رو خواهد کرد، با بیان این مطلب که سفر لولا به تهران مانع از ادامه گفتوگوها براي اعمال تحريمها عليه ايران نخواهد شد، تاکید کرد: «گروه 1+5 به شدت در این زمینه در تلاش است و پيشرفتهای مثبتی نيز حاصل آمده است.»
رایس در ادامه افزود: «این میانجی گری بخشی از استراتژی دوسویه 6 قدرت بزرگ جهان در قبال ایران است- تلفیقی از مذاکرات همراه با تهدید به تحریمهای بیشتر- و پیشرفتهای حاصل در قطعنامه تحریم ها، نفوذ لولا را در تهران بیشتر خواهد کرد.»
نماینده آمریکا در سازمان ملل ابراز امیدواری کرد که پیام لولا به تهران این باشد که فشارها روبه افزایش است و ایران کماکان دارای حق انتخاب است و اگر در انتخاب خود اشتباه کند بر شدت فشارها افزوده خواهد شد.
برزیل و ترکیه که از اعضای غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل هستند، برای از سرگیری مذاکرات پیرامون طرح تبادل سوخت با ایران به بحث و تبادل نظر پرداختهاند.
رایس در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «ما سفر لولا به تهران را آخرین شانس ایران میدانیم.»
به نوشته "رویترز"، مقامات آمریکایی در حالی که به طور علنی از تلاش برزیل و ترکیه حمایت میکنند در پشت پرده از آمادگی کشورها برای دور چهارم تحریمهای سازمان ملل ابراز امیدواری میکنند.
به گفته نمایندگان سازمان ملل روسیه و چین مخالف ممنوعیت سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران و سایر اقدامات پیشنهادی در پیشنویس قطعنامه و خواهان ملایمتر شدن تحریمها هستند.
مقامات غرب اشارهای به زمان دقیق آماده شدن پیشنویس قطعنامه تحریمها نکردهاند اما برخی این اتفاق را در ماه جاری و برخی آن را برای ماه آینده پیشبینی میکنند.
این خبرگزاری در پایان گزارش داد، به رغم تلاشهای میانجیگرایانه برزیل و ترکیه، گفته میشود 6 قدرت بزرگ جهان پیش از ارایه قطعنامه در انتظار برگزاری کنفرانس اصلی سازمان ملل در تاریخ 28 می هستند.
اما مسألهای که اوضاع را بحرانیتر میکند آن است که در ماه جاری، لبنان ریاست دورهای شورای امنیت را در دست خواهد داشت و ترجیح میدهد قطعنامه ایران در ماه می به شورای امنیت نرسد.
گفته میشود وجود سازمان حزبالله در دولت لبنان که تحت حمایت ایران قرار دارد سبب خواهد شد که این کشور به نفع تحریمهای جدید علیه ایران رای ندهد.