کد خبر: ۱۲۵۴۰
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۵:۱۹

مناقشه دیپلماتیک پیچیده بر سر ایران

آفتاب‌‌نیوز : اوایل هفته پیش، روسیه و هند بر این مساله تاکید کردند که با ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت مخالف هستند و به این ترتیب، مانع بزرگی را در مقابل اروپا و امریکا ایجاد کردند. با این وجود، کاندولیزارایس وزیر امور خارجه امریکا می گوید دولت بوش تلاش خواهد کرد نظر این دو کشور را در جریان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل تغییر دهد. 

رایس معتقد است که روسیه، چین و هند، شرکای اصلی امریکا برای اعمال فشار بر ایران خواهند بود. 

اظهارات رایس، حاکی از تکاپوی شدید امریکا برای اعمال فشار بر   ایران است. اما در حال حاضر، مخالفت با اعمال فشار بیشتر به ایران در میان سی و پنج کشور عضو شورای حکام شدت یافته و این شورا نیز به طور سنتی پرونده ای را بدون وجود اجماع به شورای امنیت ارجاع نمی کند. اگر این حمایتها همچنان کاهش یابد، روسیه و چین می توانند به راحتی از حق وتوی خود در شورای امنیت استفاده کنند. 

اما مخالفت ها، فقط به هند و روسیه محدود نمی شود. کشور های دیگری را هم باید در این راستا مورد توجه قرار داد. مالزی، برزیل و افریقای جنوبی که از اعضای جنبش عدم تعهد هستند موضع مهمی را در این عرصه در اختیار دارند. 

رجمه حسین نماینده مالزی در آژانس بین المللی انرژی اتمی در این خصوص می گوید: این مسئله به آژانس بر می گردد و باید در وین حل شود؛ نه در شورای امنیت. ما هم نمی خواهیم بحران را تشدید کنیم. 

حالا که اجماعی در مورد ایران وجود ندارد، امریکا و متحدان اروپایی اش استراتژی خود را تغییر داده و در تلاش هستند این پرونده را با اجماع نسبی به شورای حکام بفرستند. البته مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی می گویند چنین موردی در آژانس سابقه نداشته است بطور مثال پرونده کره شمالی با اجماع به شورای امنیت ارجاع شد. 

برخی از دیپلماتهای اروپایی معتقدند ایران به گروهی از کشورهای در حال توسعه، پیشنهاداتی مبنی بر عقد قراردادهای تامین انرژی ارائه داده تا از این طریق حمایت آنها را جلب کند. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هم پیشتر اعلام کرده بود که ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت، اقدامی نابخردانه خواهد بود. 

حتی ناتوار سینگ وزیر امور خارجه هند بلافاصله پس از این موضع گیری، تصریح کرد که موضع هند هم به روسیه نزدیک است. در همین حال، یک مقام ارشد هندی می گوید: ما نمی خواهیم با ایران وارد تقابل شویم زیرا از اعمال فشار به ایران و کناره گیری احتمالی ایران از مذاکرات، نگران هستیم. 

با این وجود، مقامات وزارت خارجه امریکا معتقدند احتمال آنکه هند و روسیه هم در روزهای آینده به اتخاذ موضع مشابه امریکا ترغیب شوند وجود دارد. 

امریکا عملا برنامه دیپلماتیک فشرده ای را برای رسیدن به هدف خود در نظر گرفته و اروپا هم با واشنگتن همراه شده است. در این مقطع استراتژی آمریکا بر متقاعد کردن جامعه جهانی به اعمال فشار به ایران و اثبات ادعای واشنگتن در مورد برنامه های هسته ای تهران قرار گرفته است؛ حتی اگر اقدام خاصی در این راستا صورت نپذیرد. 
بنابراین شاید امریکا نهایتا به اجماع بین المللی برای فشار بر ایران راضی شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین