کد خبر: ۲۶۷۳۲
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۸۴ - ۱۱:۰۵
به بهانه سفر رئیس جمهور عراق به ایران

ماموریت دوگانه طالبانی در تهران

آفتاب‌‌نیوز : کردها یک قوم ایرانی هستند که در اثر تحولات تاریخی اکنون علاوه بر ایران در سه کشور ترکیه، سوریه و عراق نیز ساکن هستند. کردهای عراق به طور تاریخی روابط تنگاتنگی با ایران داشته و دارند. در دهه 1970 کردهای عراق در جنگ خود با دولت عراق از حمایت های غیر علنی اما مهم ارتش ایران برخوردار بودند. از سال 1975 به این سو روابط آنها با ایران در اکثر مواقع مثبت بوده است. ایران بعد از شکست کردهای عراق در برابر ارتش عراق در سال 1975 هزاران آواره کرد عراق را در خاک خود پذیرفت. 

ایران همچنین پس از شروع جنگ تحمیلی ضمن توسعه روابط با این حزب و فرزندان بارزانی به عنوان رهبران جدید حزب، ارتباطات گسترده ای با جلال طالبانی رهبر اتحادیه میهنی به عنوان دومین حزب بزرگ در مناطق کردنشین شمال عراق برقرار کرد. در دوران جنگ تحمیلی این روابط در چارچوب عملیات مشترک علیه ارتش عراق مستحکم و تثبیت گردید از سوی دیگر پذیرش و میزبانی صدها هزار آواره کرد عراقی در دو مقطع بمباران شیمیایی حلبچه در 1988( اسفند 1366) و جنگ کویت د ر1991 ( زمستان 1369) نیز فضای مثبتی بین مردم ومسئولان کرد در شمال عراق نسبت به ایران به وجود آورده است. ضمن اینکه در دوره زمانی بین 2003-1992 که کردهای عراق فقط از از طریق ایران و ترکیه در ارتباط با جهان بودند، ایران از طریق معبرهای متعدد مرزی از جمله معبرهای حاج عمران و قصر شیرین با جناح طالبانی امکان ارتباط با جهان خارج برای آنها را فراهم می ساخت در سال 2002 نیز قبل از شروع حمله امریکا به عراق ایران میزبان جلسات متعددی بین گروه های معارض عراقی از جمله کردها بود. 

پس از سقوط حکومت صدام کردهای عراق و سران آنها به عنوان دوستان سنتی جمهوری اسلامی ایران و با سوابق فوق الذکر ضمن حفظ روابط مجلس گذشته با ایران در چارچوب حضورشان در دولت و پارلمان ملی عراق نیز تعاملات با ایران را گسترش دادند و جلال طالبانی هم به عنوان رهبر اتحادیه میهنی و هم به عنوان رئیس شورای حکومتی انتقالی عراق و بارزانی نیز به عنوان رهبر حزب دمکرات به تهران سفر کردند. 

علاوه بر این شیعیان عراق در شرایط کنونی با فشار شدیدی از سوی کشورهای غربی روبرو هستند. از طرف دیگر پس از سقوط دولت صدام، روابط ایران و عراق دچار تغییر اساسی شده است. پیش از سقوط صدام، دولت ایران سال های متوالی میزبان و محل فعالیت سیاستمداران مخالف صدام بود که پس از وی به قدرت رسیدند. پس از تشکیل و شروع به کار شورای حکومتی انتقالی به عنوان جانشین حکومت بعث، ایران در بین کشورهای همسایه عراق اولین کشوری بود که شورای حکومتی عراق را برسمیت شناخت. ایران پس از مدت کوتاهی ضمن ارتقای روابط دیپلماتیک از سطح کادر سفیر جدید خود را به عراق اعزام کرد و سفیر عراق را در تهران پذیرفت. 

این مساله از آن جهت دارای اهمیت است که بسیاری از کشورهای عربی و همسایه عراق حاضر به اعزام سفیر خود به عراق دید نشده ند که به معنای عدم تمایل آنها برای مراودات جدی با دولت جدید عراق است. در چنین شرایطی فضا برای عبور از دوران تلخ 35 سال گذشته و گسترش روابط تهران بغداد فراهم گردیده که باید از این فرصت طلایی استفاده کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین