آفتابنیوز :
آفتاب: معاون برنامهریزی وزیر نفت در پاسخ به اینکه با توجه به قانون بودجه سال 88 درمورد ممنوعیت پرداخت یارانه به واردات بنزین امکان کاهش نیافتن سهمیه تابستانی وجود دارد یا خیر گفت: «در اینصورت باید قانون دیگری تصویب شود چراکه در قانون بودجه امسال یارانهای برای واردات بنزین اختصاص نیافته است».
بر اساس بند الحاقی 31 بند الف قانون بودجه سال جاری، دولت موظف است در مورد مدیریت مصرف سوخت بهگونهای اقدام کند که نیازی به پرداخت یارانه برای واردات بنزین نباشد. بر اساس این قانون استفاده از هر محل و منابع بودجه کل کشور برای پرداخت یارانه واردات بنزین به هر صورت ممنوع است. در صورت رعایت این قانون میزان سهمیه از 100 لیتر در ماه به کمتر از 80 لیتر در ماه کاهش خواهد یافت حال آنکه برای سه ماه اول سال 88 سهمیه بنزین خودروها 100 لیتر اعلام شد که با توجه به صراحت قانون و همچنین تائید مهندس ترکان، معاون وزیر نفت این اقدام خلاف قانون بوده است.
مهندس اکبر ترکان معاون برنامه ریزی وزارت نفت در گفتو گو با خبرنگار اقتصادی آفتاب همچنین درباره احتمال کاهش سهمیه بنزین در تابستان گفت: «اطلاعی از این موضوع ندارم. سردار رویانیان، رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت در این خصوص تصمیم میگیرد».
وی با بیان اینکه اخیراً هرگونه اظهار نظر درباره سهمیه بنزین را به مسائل سیاسی مرتبط میکنند درباره طرحی که از سوی دولت برای خودکفایی بنزین در 48 ساعت مطرح شده است گفت: «درمورد این طرح نیز هیچ اطلاعی ندارم. به واسطه مسئولیتم در خصوص برنامهریزی در وزارت نفت چنین طرحی با من در میان گذاشته نشده است».
طرح تامین تمام بنزین مصرفی کشور از تولید داخل، اولین بار سال گذشته از سوی وزیر نفت در واکنش به تحریم احتمالی ایران در واردات بنزین مطرح شد و اکنون نیز پس از آنکه جزئیات طرح مورد بررسی تحریم بنزین ایران در کنگره آمریکا توسط رویترز منتشر شد، مسوولان وزارت نفت ایران دوباره از بررسی طرح خودکفایی و افزایش تولید بنزین طی 48 ساعت خبر دادند. آخرین گزارشهای رسیده حاکی از آن است که کنگره آمریکا به منظور همراهی با رویکرد جدید باراک اوباما در قبال ایران، موضوع تحریم واردات بنزین به کشور را موقتاً مسکوت گذاشته است.
بر اساس طرح خودکفایی 48 ساعته، تولید بنزین در 9 پالایشگاه ایران از رقم 45 میلیون لیتر فعلی به بیش از 65 میلیون لیتر افزایش خواهد یافت. هدف از اجرای این طرح تامین تمام نیاز کشور به بنزین در «شرایط خاص» اعلام شده است.
معاون برنامهریزی وزارت نفت روز شنبه نیز با بیان اینکه «از نظر قانون، امسال یارانهای برای واردات بنزین اختصاص نیافته است و تحویل ماهانه 100 لیتر به خودروهای شخصی با حکم قانون تطبیق نمیکند، پیشنهاد کرده بود: «سهمیه بنزین خودروها در سال جاری نسبت به سال گذشته حداقل دوسوم کاهش یابد».
خبرگزاری نزدیک به دولت، فارس، روز جمعه با طرح این سوال که «آیا انتشار اخباری مبنی بر کاهش سهمیههای بنزین در تابستان برای اغراض و بهرهبرداریهای انتخاباتی متصور است یا خیر» به نقل از امیررضا رجبی مدیر سوخت و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت هر گونه «سناریوی کاهش سهمیه بنزین» را در شرایط کنونی رد کرده بود.
رجبی در تکذیب هرگونه برنامهای برای کاهش سهمیهبنزین در تابستان به این خبرگزاری گفت: «در حال حاضر سناریوی خاصی مبنی بر کاهش میزان سهمیه بنزین خودروها در دستور کار ستاد قرار ندارد حتی سناریوهایی را از برخی دستگاهها مبنی بر افزایش میزان سهمیهها دریافت کردیم».
اما این اظهارات در حالی مطرح شد که شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از ارائه سه سناریوی پیشنهادی خود برای کاهش سهمیههای تابستانی بنزین خودروهای شخصی به ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت خبر داده است. براساس گزارشهای منتشر شده شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران طی چند روز آینده سه سناریوی پیشنهادی خود را برای کاهش سهمیههای بنزین خودروهای شخصی به ستاد مدیریت و حمل و نقل سوخت ارائه میکند.
بر این اساس، در دو سناریو کاهش سهمیههای بنزین خودروهای شخصی به 50 و 70 لیتر در ماه به ستاد مدیریت و حمل و نقل سوخت پیشنهاد شده است که در صورت موافقت اعضای ستاد، کاهش سهمیههای بنزین از 31 خردادماه سال جاری در سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
در صورتی که کاهش سهمیه ماهانه 30 تا 50 لیتری بنزین خودروهای شخصی به تصویب اعضای ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت برسد، سهمیه خودروهای ناوگان حمل و نقل عمومی کشور و به ویژه تاکسیها بدون تغییر باقی خواهد ماند.
پیش از این نیز با توجه به اینکه از سوی مجلس در بودجه امسال ردیفی برای واردات سوخت در نظر گرفته نشده بود دولت با کاهشی 20 لیتری، 100 لیتر بنزین به صورت ماهانه برای خودروهای شخصی در سه ماهه ابتدایی سال در نظر گرفت که به اعتقاد مهندس ترکان این سهمیه با توجه به مصوبه مجلس باید به 80 لیتر کاهش مییافت.
در رابطه با کاهش سهمیههای بنزین پیشتر محمد رویانیان رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت کشور گفته بود: «با توجه به سیاست دولت برای خروج بنزین از سبد حمایتی تا سال 1391، سهمیههای بنزین خودروهای شخصی از سال 1388 به تدریج کاهش پیدا خواهد کرد».