آفتابنیوز : آفتاب: نماینده دایم روسیه در سازمان ملل در اظهاراتی با بیان اینکه ایران با افزایش سطح غنی سازی به تشدید تنش، تن داده گفت: ما با تحریم ایران موافقیم اما از گفتگو با آن هم استقبال میکنیم.
ویتالی چورکین در گفتگو با یک روزنامه روسی در رابطه با بررسی پیشنویس قطعنامه ضد ایرانی بیان داشت: تهران به طور کامل به سئوالاتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران دارد، پاسخ نداده است. ایرانیان با افزایش سطح غنیسازی اورانیم از 4 به 20%، به تشدید تنش تن دادهاند. در این شرایط موضوع برنامه هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد باز گشته است.
وی درباره چگونگی بررسی و تصویب پیشنویس قطعنامه جدید درباره ایران که توسط ایالات متحده تسلیم شورای امنیت سازمان ملل متحد شد، توضیح داد: نحوه بررسی پیشنویس قطعنامه شبیه به شیوه بررسی قطعنامههای قبلی شورای امنیت درباره «موضوع ایرانی» میباشد. ابتدا پیشنویس قطعنامه که در نیمه اول ماه آوریل توسط ایالات متحده تهیه شد، در چارچوب گروه 1+5 (ایالات متحده آمریکا، فدراسیون روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) مورد بحث و بررسی جدی قرار گرفت. این گروه از کشورها همیشه پیشنویس قطعنامههای «ایرانی» شورای امنیت را تدوین میکنند.
وی گفت: این سند دچار تغییرات جدی شده و ضمن اینکه در اصل عدم اشاعه سلاحهای هستهای متمرکز شده است، اقداماتی را در بر نمیگیرد که موجب محدود کردن فعالیت مشروع بازرگانی و اقتصادی ایران شده و بر رفاه و بهروزی ملت ایران اثر منفی بگذارد. روسیه همیشه ضمن طراحی و هماهنگی همه تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل در مورد برنامه هستهای ایران به همین رویکرد پایبند بوده است.
نماینده روسیه در سازمان ملل تاکید کرد: پس از آن هیأت نمایندگی ایالات متحده که به زبان «عامیانه» سازمان ملل «حامی این قطعنامه است»، پیشنویسی را که اصولاً توسط گروه1+5 هماهنگ شد، به شور هر 15 عضو شورای امنیت گذاشت که بعد از آن بررسی کارشناسی مجدد آن شروع گردید. بعضی اعضای غیر دائمی شورای امنیت پیشنهادهایی در زمینه تکمیل متن مطرح کردند که ما بخشی از این پیشنهادها را موجه و سازنده میدانیم. ما از همان ابتدا نشان دادیم که حاضریم از این گونه پیشنهادها استقبال کنیم.
وی درباره تعیین زمان رأیگیری در شورای امنیت درباره پیشنویس قطعنامه گفت: بهتر است که تصمیمات مهم شورای امنیت حتی اگر به اتفاق آرا اتخاذ نشوند، با اکثریت قابل توجه آرا اتخاذ شوند. به همین منظور باید از شتاب ناروا اجتناب کرد.
وی یادآور شد: در آیین رسمی و در عرف عملی فعالیت شورای امنیت محدودیتهای تصنعی زمانی در زمینه هماهنگی اسناد وجود ندارد. اگر هدف تأمین حمایت هرچه وسیعتر از قطعنامه مد نظر باشد، صلاح است به اعضای غیر دائمی شورای امنیت سازمان ملل فرصت واقعبینانهای داده شود تا پیشنویس این سند را که از نظر سیاسی و فنی سند پیچیدهای است، مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار دهند.
چورکین ادامه داد: پیشنویس قطعنامه با عنایت به رویکرد «دو مسیری» در زمینه حل و فصل مسأله هستهای ایران که گروه 1+5 و کل جامعه جهانی پذیرفتهاند، ناظر بر اعمال یک سری محدودیتهای مکمل در زمینه برنامههای موشکی و هستهای ایران به منظور اجرای تصمیمات مربوطه آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تحکیم رژیم بین المللی عدم اشاعه سلاحهای هستهای و وسایل حمل کننده آن است.
این مقام روس افزود: همزمان آمادگی اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای گفتگو با تهران به منظور حل و فصل صلحآمیز سیاسی و دیپلماتیک مسأله برنامه هستهای ایران (که آلترناتیو دیگری وجود ندارد) بر اساس پیشنهادهای سازندهای که گروه 1+5 و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایرانیان ارائه دادهاند، مورد تأکید قرار گرفته است.
وی گفت: بدون شک، این یک موضوع «حساس» است که همه اعضای شورای امنیت باید در آن تفحص کنند. نباید این واقعیت را نادیده گرفت که از زمان صدور قطعنامه قبلی حاوی تحریمها در رابطه با برنامه هستهای ایران بیش از دو سال گذشته است. طی این مدت همه اعضای غیر دائمی شورای امنیت عوض شدهاند. لذا موضوع ایرانی برای آنها تازگی دارد.
وی در خصوص اینکه تاکنون چند قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در رابطه با برنامه هستهای ایران صادر شده است گفت: سه قطعنامه شامل اقدامات مشخص تضییقی نسبت به آن عرصههای فعالیت ایران بود که از نظر عدم اشاعه میتواند خطرناک باشد. متاسفانه، تهران تا کنون به سئوالاتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برنامه هستهای ایران دارد، پاسخ کامل نداده است. طرف ایرانی هنوز فرصت معینی دارد تا این کار را در راستای سازنده قرار دهد. فعالیت مربوطه دیپلماتیک با مشارکت روسیه همچنان ادامه دارد و ما از مثمر ثمر بودن آن قطع امید نکردهایم.
سفیر روسیه در سازمان ملل در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکهآیا شورای امنیت سازمان ملل متحد مایل است قبل از رأی گیری درباره پیشنویس قطعنامه استدلالهای دیپلماتهای ایرانی را گوش کند تصریح کرد: ایران از مجاری و امکانات فراوانی برخوردار است تا موضعگیری خود را به اطلاع اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد برساند که مقامات دولتی ایران از این فرصتها استفاده میکنند.
وی تاکید کرد: اصل کار این است که از این امکانات برای حرکت به سوی اجرای خواستهای شورای امنیت و جامعه بین المللی استفاده شود که حق ایران را برای استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی به رسمیت میشناسند ولی به شرطی که ایرانیان همه موازین و استانداردهای عدم اشاعه سلاحهای هستهای را اکیداً رعایت کنند.
وی در پایان گفت: تکرار میکنم، تهران فعلاً برای این کار فرصت زمانی دارد ولی با عنایت به جدی بودن ایرادهای جامعه بین المللی از طرف ایرانی در این زمینه، این فرصت محدود است و بی پایان نیست.