آفتابنیوز : آفتاب: جو بایدن، معاون رئیسجمهوری آمریکا در یک مصاحبه با مجله آمریکایی نیوزویک گفته است که آمریکا، گروه طالبان را در افغانستان دشمن خود نمیپندارد.
آقای بایدن در این مصاحبه گفت: "طالبان دشمن ما نیست. این بسیار مهم است."
معاون رئیسجمهوری آمریکا گفت که ایالات متحده در افغانستان هم از حکومت و تلاش آن برای دستیابی به توانمندی نظامی حمایت میکند و هم از روند مصالحه در آن کشور.
جو بایدن افزود که "تا کنون هیچ جمله یا اظهار نظری از رئیسجمهوری آمریکا در زمینه سیاست ما دیده نشده است که گفته باشد طالبان دشمن ما هستند زیرا منافع ایالات متحده را تهدید میکنند."
وی تاکید کرد که "اگر طالبان در موقعیتی قرار گیرند که قادر به سرنگونی حکومت کنونی افغانستان باشند، حکومتی که برای جلوگیری از خسارترساندن افراد بد به آمریکا، با ما همکاری میکند، آنگاه این موضوع به مسالهای برای آمریکا تبدیل خواهد شد."
این اظهارات در شرایطی انتشار مییابد که مصالحه با طالبان به موضوعی داغ در افغانستان تبدیل شده و تلاش برای آوردن طالبان به پای میز مذاکره با دولت شدت گرفته است.
در عین حال، این نخستین بار از زمان آغاز جنگ آمریکا علیه حکومت طالبان در افغانستان است که یک مقام ارشد ایالات متحده از عدم دشمن آمریکا با طالبان صحبت میکند.
حمله نظامی ائتلاف به رهبری آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ پس از آن آغاز شد که دولت آمریکا در پی حملات انتحاری یازده سپتامبر، از حکومت افغانستان خواست تا رهبران القاعده را که در آن کشور حضور داشتند تحویل دهند، اما رهبری طالبان این درخواست را رد کرد.
از آن زمان تا حالا، نیروهای ناتو که بخش اعظم آن را واحدهای آمریکایی تشکیل میدهند، درگیر یک جنگ فرساینده با نفرات وابسته به گروه طالبان در افغانستان بودهاند.
با وجود درگیری مسلحانه بین طالبان و نیروهای ناتو در افغانستان، دولت آمریکا همواره از تلاش حکومت افغانستان برای مصالحه با طالبان به منظور پایان دادن به خشونت در این کشور حمایت کرده است.
معاون رئیسجمهوری آمریکا در گفتوگوی خود تاکید کرد که ماموریت آمریکا در افغانستان، وارد کردن فشار بر شبکه القاعده برای نابودی آن است.
او افزود که همزمان با این، آمریکا تلاش میکند دولت افغانستان در موقعیتی قرار گیرد که بتواند با اقتدار و اختیارات کامل با گروه طالبان مذاکره کند.
بایدن گفت: "ما (در افغانستان) تنها مشغول حمایت از دولت و تقویت توانایی نظامی آن نیستیم. بلکه در روند مصالحه نیز دخیل هستیم، اما اینکه این روند موفق میشود یا نه، بحث دیگری است."
او افزود: "ما تلاش میکنیم دولت (افغانستان) را در موقعیتی قرار دهیم که با قدرت (با طالبان) مذاکره کند و شرایطی پیش نیاید که به دست طالبان سرنگون شود. در عین حال، تلاش میکنیم طالبان را به مسیری سوق دهیم که از طریق مصالحه، تعهد کنند که دیگر با القاعده و یا هر سازمان دیگری که در پی آسیب رساندن به ما و سایر متحدان ماست، همکاری نخواهد کرد."
ناظران باور دارند که تلاش برای مذاکره با طالبان بیش از هر زمان دیگری تشدید شده است.
گزارشهای اخیر در مورد احتمال گشایش دفتر سیاسی طالبان در قطر که ظاهراً حمایت برخی از کشورهای غربی را هم همراه دارد، در رسانههای افغانستان بازتاب گستردهای داشته است.
وزیر خارجه افغانستان در واکنش به این گزارشها گفته است که دولت افغانستان خواهان مذاکره با طالبان است، اما باید اختیار آن را داشته باشد که محل مذاکره با طالبان را خود تعیین کند.
این تحولات در حالی گزارش میشود که گروه طالبان تا حالا رسماً تمایلی برای مذاکره با دولت افغانستان و یا آمریکا نشان ندادهاند.