کد خبر: ۲۱۴۰۹۵
تاریخ انتشار : ۱۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۹

بادخورک، رکورددار پرواز دائمی با شش ماه بال زدن بدون استراحت

برای پرنده‌ای که هر سال، شش ماه را بدون فرود آمدن در آسمان می‌گذراند، لحظه‌ای هم به خواب نمی‌رود و از پلانکتون‌های هوا تغذیه می‌کند؛ بادخورک واقعا اسم بامسمایی است.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: محمود حاج‌زمان در خبرآنلاین نوشت: از دوران قدیم مشهور بود که بادخورک‌ها بخش اعظم زندگی خود را در آسمان می‌گذرانند، اما هیچ کس آن را ثابت نکرده بود. اکنون، نتیجه مطالعه جدیدی نشان می‌دهد که حداقل بخشی از این گفته حقیقت دارد: بادخورک‌های آلپ بیش از شش ماه را به طور مداوم در هوا سپری می‌کنند. این پرندگان حتی پس از مهاجرت طولانی خود به شمال آفریقا که به دنبال پایان فصل جوجه‌گذاری در اروپا انجام می‌شود، برای استراحت کردن فرود نمی‌آیند. فلیکس لیچتی از موسسه پرنده‌شناسی سوئیس می‌گوید: «تا کنون، فعالیت تحرکی که این قدر طول بکشد تنها برای حیواناتی که در آب زندگی می‌کنند گزارش شده بود.»
بادخورک

به گزارش نیوساینتیست، لیچتی و گروهش در محل تخم‌گذاری بادخورک‌های آلپی در سوئیس، واقعه‌نگارهایی (Logger) 1.5 گرمی را به سه قطعه از این پرندگان متصل کردند. این وقایع‌نگارها شتاب و موقعیت جغرافیایی بادخورک‌ها را ثبت می‌کرد. اندازه‌گیری‌ها نشان می‌دهد که برای حدود 200 روز، هر سه این پرندگان طی مهاجرت به آفریقا و گذراندن زمستان در این قاره در هوا باقی مانده‌اند.

به گفته لیچتی، پیش از این محققان اظهار داشته بودند که بادخورک‌های معمولی تازه متولد شده پیش از آنکه برای تخم‌گذاری روی زمین فرود آیند، سه سال را در آسمان می‌گذرانند؛ اما هیچ کس تا کنون این مساله را ثابت نکرده بود.

واقعا شگفت‌آور است!
«شگفت‌آور است، واقعا شگفت‌آور است.» این جمله‌ای است که کارستن اگوانگ از موسسه منابع طبیعی گرینلند، در واکنش به یافته لیچتی و گروهش می‌گوید. وی ادامه می‌دهد: «ما می‌دانستیم که بادخورک‌ها زمان زیادی را در هوا شناور می‌مانند، اما 200 روز واقعا تکان دهنده است.»

بادخورک

به عقیده لیچتی، این پرندگان برای زنده ماندن از پلانکتون‌های موجود در هوا تغذیه می‌کنند و به احتمال فراوان در همان حال پرواز می‌خوابند. وی می‌گوید: «فرض بر این است که این پرندگان تنها برای چند ثانیه می‌خوابند؛ و یا تنها از نیمی از مغز خود استفاده می‌کنند، در حالی‌که نیمه دیگر در حال استراحت است.»

اما گروهی از محققان نیز عقیده دارند که بادخورک‌ها اصلا نمی‌خوابند. جری سیگل از دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس می‌گوید: «گروه ما نشان داده است که دلفین‌ها و نهنگ‌های قاتل می‌توانند 90 روز بدون خوابیدن فعال بمانند؛ و در 150 روز ابتدای پس از تولد نیز خواب بسیار اندکی دارند.» وی همچنین به مطالعاتی استناد می‌کند که نشان می‌دهد آبچلیک‌ها طی دوره تخم‌گذاری و جوجه‌کشی برای هفته‌های متوالی بیدار می‌مانند؛ و یا اینکه دلفین ها می‌توانند بدون افت عملکرد خود به مدت 15 روز بی‌خوابی بکشند.

سیگل می‌گوید: «همه این مطالعات به ما می‌گوید زمانی‌که حیوانات مجبور باشند برای بیدار ماندن سازش پیدا کنند، فرگشت این اجازه را به آنها می‌دهد. بنابراین، این ایده که بادخورک‌ها به خواب نیاز دارند و بنابراین حیواناتی «خواب‌پر» هستند، به نظر من نادرست است.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین