آفتابنیوز : برخی از قدرت های هسته ای جهان، در ماه آینده درباره درباره برنامه هسته ای ایران به گفت و گو خواهند نشست، و اسرائیل نیز پس از دو دهه برای اولین بار به عنوان ناظر در این جلسات حضور خواهد داشت.
به گزارش «آفتاب» به نقل از نیویورک تایمز،در حالی که به گفته دو طرفت همچنان مسائل کلیدی و اساسی به منظور حل شدن باقی ماند، دیپلمات ها می گویند که ادامه مذاکرات ایران و آمریکا از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای یا ان. پی. تی که در تلاش است تا تعداد سلاح های هسته ای جهان را اکنون شمارشان به 16 هزار تا می رسد، را کاهش دهد، مسیری جداگانه دارد.
ایران و آمریکا سعی دارند براساس تفاهم نامه لوزان تا پایان ماه ژوئن به یک توافق جامع دست یابند به طوری که ضمن مهار بخش هایی از برنامه اتمی ایران - برای اطمینان یافتن از صلح آمیز بودن آن - تحریم ها علیه این کشور برطرف شود.
این دیدار در حاشیه کنفرانس عدم اشاعه سلاح های اتمی سازمان ملل انجام شد. کنفرانسی که هدف آن بازبینی دستاوردهای معاهده منع اشاعه سلاح های اتمی است که هر پنج سال یک بار برگزار می شود.
نگرانی فوری که در کنفرانس این سازمان اخیرا مطرح شده است مربوط می شود به دو کشور آمریکا و روسیه که بیش از 90 درصد از کل سلاح های جهان را در اختیار دارند. کمپین های حقوق بشر معتقدند که قدرت های هسته ای جهان، میلیاردها دلار خرج تقویت بنیه هسته ای و زردخانه های خود می کنند، تا به سیستمی مدرن تر و قوی تر تبدیل شوند. در حالی که آمریکا سرسختانه اصرار دارد که تلاش هایش در جهت تقویت بنیه هسته ای، جنبه حفاظتی و خدماتی دارد.
در حالی که وزیر امور خارجه ایران، سلاح های هسته ای را بزرگترین خطر جهان دانست، کری اظهار امیدواری کرد که طی سال های اینده شمار این سلاحات تقلیل پیدا کند. همچنین وزیر امور خارجه آمریکا از مسائل اوکراین و تنش های میان روسیه و آمریکا اظهار نگرانی کرد. و با اشاره به کره شمالی، این کشور را نمونه نقض قوانین بین المللی درباره سلاح اتمی دانست.
آن اولین بار طی بیش از ۳۰ سال بود که مقامهای ایران و آمریکا در یک چنین سطحی علنا درباره یکی از حساسترین موضوعات مورد اختلاف دیدار و گفتگو می کردند.