ر حالی که همزمان با ادامه و تشدید حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و کشتار غیرنظامیان، منابع رسانهای آمریکایی و عبری طی روزهای گذشته اخبار زیادی در مورد قریبالوقوع بودن توافق آتشبس در این باریکه منتشر کرده بودند، خبرگزاری رویترز شب گذشته، یکشنبهشب، بهنقل از دو مسئول فلسطینی گزارش داد که اولین جلسه مذاکرات آتشبس غزه در قطر بدون نتیجه قطعی پایان یافت و هیئت مذاکرهکننده اسرائیلی ازآنجایی که قدرت واقعی ندارد، اختیارات کافی برای رسیدن به توافق نداشت.
پایان بینتیجه دور اول مذاکرات آتشبس غزه
بهگفته یک منبع آگاه فلسطینی که با خبرگزاری فرانسه گفتوگو کرده بود، دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم روز یکشنبه در دوحه برای رسیدن به توافق آتشبس و تبادل اسرا آغاز شد. این مذاکرات حول سازوکارهای اجرایی توافق احتمالی و تبادل اسرا میچرخید و طی آن مواضع و پاسخها از طریق میانجیها رد و بدل شد.
قبل از آغاز مذاکرات، منابع آگاه به وبسایت العربی الجدید گفتند که جلسات در فضایی جدی با فشار شدید بینالمللی برای دستیابی به توافق آتشبس غزه قبل از دیدار پیشبینیشده میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در روز دوشنبه، برگزار میشود.
رژیم صهیونیستی عصر شنبه اعلام کرد یک تیم مذاکرهکننده را با هدف رسیدن به توافق آتشبس و تبادل اسرا در غزه به دوحه اعزام میکند، این خبر بعد از آن منتشر شد که جنبش حماس هم روز جمعه اعلام کرد بهشکل جدی آماده است فوراً وارد مذاکراتی در مورد سازوکار اجرای آتشبس در غزه تحت نظارت آمریکا و با میانجیگری مصر و قطر شود.
در این زمینه ترامپ روز یکشنبه مدعی شد که شانس خوبی برای رسیدن به توافق آتشبس در غزه ظرف این هفته قبل از دیدار او با نتانیاهو وجود دارد.
ترامپ مشخصاً در مورد مسئله آزادی اسرای صهیونیستی از غزه صحبت کرده گفت: قبلاً موفق شدیم تعداد زیادی از گروگانها (اسرای صهیونیستی) در غزه را آزاد کنیم، اما در مورد گروگانهای باقیمانده هم تعداد قابلتوجهی از آنها در دور جدید آزاد خواهند شد و ما انتظار داریم که ظرف این هفته آنها را آزاد کنیم.
بیشتر بخوانید
عضو کابینه نتانیاهو: عملیات نظامی در غزه شکست خورده است
تأکید حماس بر حمایت قاطع فلسطینیان از موضع مقاومت در قبال پاسخ به طرح آتشبس
افشای برخی جزئیات پیشنهاد جدید برای آتشبس در غزه
شرایط مقاومت فلسطین برای پذیرش آتشبس غزه
از طرف دیگر، منابع وابسته به مقاومت فلسطین شرایط خود را برای پذیرش آتشبس در غزه اعلام کردند و بر تعهد خود به لزوم خروج اشغالگران از نوار غزه، اجازه ورود کمکهای بشردوستانه بهشکل مستمر و بدون محدودیت و رسیدن به آتشبس واقعی که به تجاوزات علیه غزه پایان دهد و محاصره را از این باریکه بردارد، تأکید کردند.
چند تن از رهبران مقاومت فلسطین که نام آنها فاش نشده است، در گفتوگو با الجزیره با اشاره به ارزیابیهای میدانی و سیاسی خود در مورد فضای مذاکرات آتشبس و پیشبینی مانعتراشی و فریبکاری دوباره صهیونیستها، برخی نکات مربوط به ملاحظات رهبری مقاومت در مورد پیشنهاد جدید آتشبس که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا به منطقه آن را اعلام کرده است، مطرح کردند.
شبکه الجزیره گزارش داد نکاتی که رهبری مقاومت فلسطین خواستار گنجاندن آن در پیشنهاد جدید آتشبس شده است، عبارتند از:
ـ ادامه جریان کمکها به غزه بهمیزان کافی در چهارچوب پروتکل بشردوستانهِ مورد توافق در توافق آتش بس امضا شده در ۱۹ ژانویه، نه از طریق نهاد موسوم به بنیاد بشردوستانه غزه که وابسته به آمریکاست.
-باز شدن گذرگاه رفح برای تردد مجروحان، بیماران و فعالیتهای بشردوستانه.
-ایجاد یک جدول زمانی برای خروج ارتش رژیم صهیونیستی از نوار غزه با نقشههای واضح در طول ۶۰ روز آتش بس.
-ارائه ضمانتهای روشن در مورد پایان جنگ و تجاوزات صهیونیستها علیه غزه.
نقش فشارهای میدانی مقاومت در روند آتشبس غزه
رهبران گروههای مقاومت فلسطین تاکید کردند که میانجیها میتوانند رژیم صهیونیستی را برای رسیدن به توافق آتش بس تحت فشار قرار دهند.
آنها گفتند که این دور از مذاکرات لحظهای تعیین کننده در جنگ غزه است، نه تنها به این دلیل که بعد از ماههای طولانی تجاوزات و جنایات نسل کشی خونین صهیونیستها علیه غزه رخ میدهد، بلکه به این دلیل که موازنه قدرت در میدان به سمت معادله جدیدی که مقاومت فلسطین از طریق پایداری رزمندگان خود و صبر و استقامت بینظیر مردمش تحمیل کرده، حرکت میکند.
رهبران مذکور مقاومت فلسطین تصریح کردند: شانس دستیابی به یک توافق واقع بینانه بیش از هر زمان دیگری است، اما طبق شرایطی که به تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه غزه پایان داده و این رژیم را مجبور به عقب نشینی از داخل نوار غزه کند و تضمینهای بینالمللی واقعی برای پایان جنگ ارائه دهد.
چرا صهیونیستها مجبور شدند پای میز مذاکره بیایند؟
این رهبران مقاومت فلسطین معتقدند که رژیم اشغالگر به سه دلیل مجبور شده به دنبال آتش بس باشد:
-ارتش رژیم صهیونیستی همه راهکارهایی که تصور میکرد با آنها میتواند اسرایش را از غزه آزاد کند، امتحان کرده و نتیجه نگرفته است.
-عملیات موسوم به ارابههای گدعون بعد از پایداری افسانهای رزمندگان مقاومت و مردم غزه شکست خورد و مبارزان مقاومت در میدان نبرد، سطح بالای آمادگی و هوشیاری خود را چه در جبهه امنیتی و چه محافظت از اسرا نشان دادند.
-با توجه به عدم وجود چشم اندازی برای بازگرداندن اسرای صهیونیستی از طریق روشهای دیگر، بحثهای داخلی در نهادهای امنیتی و نظامی این رژیم در مورد لزوم رسیدن به توافق آتش بس افزایش یافته است.
مقاومت تن به توافقهای موقت و شکننده نمیدهد
به گفته رهبران مقاومت فلسطین، صهیونیستها امروز مجبور به آتش بس هستند، نه به این دلیل که موضعشان تغییر کرده، بلکه به این دلیل که میخواهند آنچه که از وجهه امنیتی و نظامیشان باقی مانده را نجات دهند. صهیونیستها در این دوره از مذاکرات عقب نشینی نسبی در مواضع خود نشان دادند و در دوره اخیر محافل و رسانههای عبری به شدت از نحوه ادامه جنگ در غزه انتقاد کردهاند؛ زیرا عملیات ارابههای گدعون با شکست چشمگیری مواجه شد و صهیونیستها معتقدند که دهها نظامی اسرائیلی طی مرحله جدید در راستای اهداف شخصی نتانیاهو کشته شدهاند.
آنها در پایان تاکید کردند که کاملا روشن است رژیم اشغالگر به دنبال مانورهایی در فضای مذاکرات آتش بس خواهد بود، اما ما خون شهدا را با توافقات شکننده یا وعدههای معلق معامله نمیکنیم و تن به آتش بس موقت نمیدهیم.