خیلیها معتقدند یکی از دلایل مهم تداوم محبوبیت «پایتخت» در طول ۱۵سال، همین توانایی بهروزرسانی سازندگان سریال بوده است؛ مثلا پس از درخشش کمنظیر کشتیگیران ایرانی در المپیک ۲۰۱۲ لندن، سری سوم «پایتخت» با تم کشتیگیر شدن نقی معمولی ساخته شد. همانطور که با بالا رفتن تب انتخابات در اوایل دهه۹۰ که در آن برای نخستینبار انتخابات ریاستجمهوری و شوراها بهصورت همزمان برگزار شد، نامزدی و برنده شدن هما در انتخابات شوراها سوژه «پایتخت ۴» شد. وقتی موضوع جنگ با داعش موضوع روز بود، سازندگان سریال در «پایتخت۵» خانواده نقی معمولی را به سوریه و میانه نبرد با داعش بردند. با این پیشینه، طبیعی است که سوژه سری تازه «پایتخت» جنگ ۱۲روزه با رژیم صهیونیستی باشد.
جنگ ۱۲روزه میتواند سوژه فصل جدید «پایتخت» باشد
سیروس مقدم، مهمان برنامه «ققنوس» که دکور آن مقابل ساختمان شیشهای سوخته است از «پایتخت» جدید سخن گفت. او در پاسخ به اینکه آیا «پایتخت۸» را میسازد، گفت: همهچیز بستگی به آن دارد که به سوژهای ناب برسیم و اگر مردم و مدیریت فرهنگی بخواهند، حتما خواهیم ساخت و همین جنگ ۱۲روزه هم میتواند سوژه فصل جدید باشد.»
زودتر از نوروز ۱۴۰۵ منتظر «پایتخت ۸» نباشید
تأکید سیروس مقدم بر یافتن سوژهای ناب، نشان میدهد که ابتدا باید طراحان فیلمنامه به موضوعی جذاب برسند که با سوژه روز (جنگ ۱۲روزه) انطباق داشته باشد؛ سوژهای که شاید شکلگیریاش ماهها به طول بینجامد. تجربه نشان میدهد که سازندگان «پایتخت» تا پیش از رسیدن به سوژه مناسب و طراحی فیلمنامه کار تازهای را کلید نمیزنند؛ بنابراین در خوشبینانهترین حالت باید در نوروز ۱۴۰۵ منتظر «پایتخت ۸» با موضوع جنگ ۱۲روزه باشیم.
حساسیت و اهمیت مضاعف موضوع
«موضوعات روز جامعه و اتفاقاتی که در کشور میافتند، همگی به متن سریال «پایتخت» راه مییابند.» این یکی از نقلقولهای تکرارشونده سیروس مقدم در این سالها بوده است. رمز پویایی «پایتخت» را باید در همین جمله مشاهده کرد؛ کار با موضوعات و اتفاقات روز و مماس شدن با آنچه جامعه با آن درگیر میشود. گاهی وقتها این کار به متن و اجرای موفقی منجر میشود و گاهی وقتها هم چنین نمیشود. بیشتر «پایتخت»های موفق از دل انطباق درست موضوع روز با شخصیتهای آشنای سریال بیرون آمدهاند.