کد خبر: ۱۰۰۱۱۰۲
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۱
در جنگ ۱۲ روزه، ۸ نفر مفقود هستند که اثری از آنها به دست نیامده است

توضیحات سخنگوی قوه قضائیه درباره بازداشتی های جنگ با اسرائیل، آمار شهدا و فرار برخی زندانیان اوین

نشست خبری اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه امروز (شنبه ۲۱ تیرماه) با حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف برگزار شد.
توضیحات سخنگوی قوه قضائیه درباره بازداشتی های جنگ با اسرائیل، آمار شهدا و فرار برخی زندانیان اوین
آفتاب‌‌نیوز :

جهانگیر در ابتدا ایام محرم حسینی را تسلیت گفت و بیان کرد: مراسم عزاداری‌های امسال از یک ویژگی ممتازی بهره‌مند بود از این رو ما با تاسوعا و عاشورای پر صلابت‌تر رو به رو بودیم و نشان دادیم که ایران یکپارچه به عنوان یک حسینیه در آمد و نشان داد که خاک ایران حرم است. مردم با بصیرت مثال زدنی یک حماسه تاریخی را خلق کردند حماسه حضور در میدان در مقابل دشمن.

وی در ادامه گفت: در واقع محرم امسال به صحنه نمایش اقتدار و همبستگی ملی تبدیل شد و درس بزرگی به دشمن داد. مردم، هم در جنگ ١٢ روزه و هم در ایام محرم روحیه مقاومت خود را نشان دادند.

جهانگیر افزود: مردم ایران ثابت کردند که ملت امام حسین هستند و در برابر دشمن با شجاعت عمل می‌کنند این روحیه مقاومت نشان داد که مردم برای دفاع از خاک خود حاضرند همه چیز خود را فدا کنند. امروز همه دنیا فهمید که خاک ایران و تمامیت ارضی آن جان مردم ایران است و یکصدا هر دشمنی را که قصد تجاوز به این خاک را داشته باشد به زانو در خواهند آورد. همه دیدند که ملت ایران پشت رهبری، چون کوه ایستاده‌اند. ایران ما متکی به قدرت خداوند است و ایمان مردم به اسلام و عشق به ایران معادلات دشمن را برهم زده است.

سخنگوی قوه قضائیه گفت: این تجاوز باهدف قراردادن شهروندان بی گناه و حمله به مناطق مسکونی و ترور دانشمندان و فرماندهان نشان اوج رذالت و زیر پا گذاشتن تمام قواعد بین المللی و اخلاقی بود، به همین لحاظ قوه قضائیه با همکاری وزارت خارجه موضوع پیگیری علیه رژیم صهیونسیتی را در مجامع بین المللی در دستورکار قرار دارد و دنیا می‌داند ما شروع کننده این جنگ نبودیم. مردم ما مطمئن باشند که قوه قضائیه با تمام توان مصمم است، نسبت به رسیدگی پرونده متهمان و مزدوران دشمن هیچگونه اغماضی نخواهد داشت.

جهانگیر در پاسخ به سوالی در خصوص حمله به زندان اوین و حذف جاسوسان رژیم گفت: ما این موضوع را تأیید نمی‌کنیم، هدف رژیم صهیونسیتی نقض تمامی قوانین بین‌المللی بوده و نشان داد که برای قوانین هیچ ارزشی قائل نیست، این اقدام یک اقدا تروریستی است و انتظارات ما این است که قواعد بین المللدرجایی که رژیم صهیونسیتی ناقض قوانین هستند را نسبت به محکومیت و برخورد با آنها اقدام قانونی صورت بگیرد. در این حمله به هیچکس از آنها وارد نشد، بلافاصله در فاصله چند ساعت زندانیان به زندان‌های دیگر منتقل شدند و شرایط به حالت عادی بازگشت.

پیگیری حقوقی جنایات اسرائیل

جهانگیر تأکید کرد: قوه قضائیه با همکاری وزارت امور خارجه و نهاد‌های بین‌المللی، پیگیری حقوقی این جنایت را در مجامع جهانی دنبال می‌کند و انتظار می‌رود سازمان‌های مدعی حقوق بشر در برابر این جنایت سکوت نکنند.

وی با اشاره به شناسایی شبکه‌های نفوذ دشمن در داخل کشور اظهار کرد: با همکاری ضابطین قضائی، دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی، اطلاعات ارزشمندی در این خصوص به‌دست آمده و روند پیگیری قضائی این پرونده‌ها با دقت، سرعت و انسجام ادامه دارد. در آینده نزدیک، جزئیات بیشتری درباره این پرونده‌ها در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. امنیت، اقتدار و عزت ملی خط قرمز نظام است و قوه قضائیه با تمام ظرفیت در صیانت از آن خواهد ایستاد.

جهانگیر در پاسخ به سوال گفت: از همان ساعت ابتدایی حمله به زندان اوین برای همه زندانیان این فرصت فراهم شد که خبر سلامتی خود را به خانواده‌های خود برسانند و سپس زندانیان از آن محل منتقل شدند، لذا این مسأله که از زندانیان خبری نیست صحت ندارد.

جهانگیر در پاسخ به سوالی مبنی براینکه تاکنون چند نفر به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت و برای آنها پرونده تشکیل شده است؟ گفت: رسیدگی به پرونده‌های امنیتی دارای ابعاد گوناگون است. از یک طرف افکار عمومی انتظار دارند که این جنایتکاران به سزای عملشان برسند و از سوی دیگر لازم است اطلاعات این افراد توسط ضابطین و مراجع قضائی اخذ شود، زیرا هر کدام از عناصر خود فروخته، واجد اطلاعات ارزشمندی هستند که نباید مورد غفلت قرار گیرد. این فرصت که منجر به شناسایی افراد دیگر می‌شود را نباید از دست دهیم.

وی افزود: باید بدانیم که تعریف جاسوسی و سایر جرایم علیه امنیت ملی در سطح داخلی و خارجی چگونه است و چه مجازاتی دارد. ما در قوانین کیفری در خصوص رسیدگی به جرایم علیه امنیت چه داخلی و خارجی، ۱۳ قانون عام و خاص داریم.

سخنگوی قوه قضائیه افزود: برای تطبیق قوانین و مقررات با افرادی که دستگیر شدند، باید فرصت دهیم که آنها را تفکیک کنیم، زیرا مسائل پیچیده است. بهترین راه برای کشف مسائل، جلب همکاری آحاد مردم برای شناسایی عناصر خودفروخته بوده است و با حضور پررنگ مردم در صحنه انقلاب، مظنونین شناسایی می‌شوند.

وی ادامه داد: بعضی مواقع کسی که مرتکب عملی می‌شود با علم و انگیزه است و خبر دارد که با دشمن همکاری می‌کند و جرمش مشخص است ولی یک زمانی شخصی که مرتکب عملی می‌شود بی اطلاع است که با دشمن متخاصم همکاری می‌کند. مثلاً کسی را اجیر کردند که جایی را آتش بزند. مثلاً به او گفتند کارخانه رقیبم است بعد که آتش زده فهمیده که کارخانه نظامی بوده است. در این موارد نمی‌شود برخورد یکسانی کرد. ما باید تلاش کنیم در عین برخورد قانونی با همه عوامل دشمن در تمام‌سطوح مراقبت کنیم و بین کسانی که با علم با دشمن همکاری کردند با کسانی که بدون اطلاع بودند تفاوت قائل شویم. 

جهانگیر گفت: کسانی که با گزارشات مردمی به عنوان جاسوس شناسایی شده‌اند، ممکن است در آینده از آنها رفع اتهام شود.

رصد فضای مجازی در دوران

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوالی در خصوص رصد فضای مجازی در دوران جنگ گفت: با توجه به اطلاعات دادگستری تهران ٣٢ مورد شناسایی شدند که منجر به برداشتن و اصلاح مطالب در فضای مجازی شد؛ برای ١٠ نفر که مطالب منتشر شده را اصلاح نکردند اعلام جرم شد و افراد احضار شدند در حال حاضر برخی از آنها در بازداشت به سر می‌برند و با آنها برخورد قانونی صورت گرفت.

آخرین وضعیت پرونده‌های مرتبط با عبدالناصر همتی و مصطفی میرسلیم

سخنگوی قوه قضائیه، در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده‌های مرتبط با عبدالناصر همتی و مصطفی میرسلیم بیان کرد: در خصوص آقای همتی، بر اساس شکایات واصله، پرونده‌ای در شعبه سوم بازپرسی دادسرای ویژه کارکنان دولت تشکیل شده و این پرونده در حال حاضر در مرحله تحقیقات مقدماتی است.

وی افزود: همچنین در رابطه با آقای میرسلیم، تحقیقات پرونده رو به پایان است و پیش‌بینی می‌شود در روز‌های آینده تصمیم نهایی در خصوص آن اتخاذ شود. به محض نهایی شدن این تصمیم، اطلاع‌رسانی لازم صورت خواهد گرفت.

جهانگیر اظهار کرد: اطلاعات فعلی در حدی است که می‌توان منتشر کرد و همزمان با پیشرفت روند قضائی در هر دو پرونده، جزئیات بیشتری از سوی قوه قضائیه اعلام خواهد شد.

آخرین وضعیت پرونده قاتل الهه حسین نژاد

سخنگوی قوه قضائیه درباره آخرین وضعیت پرونده قاتل الهه حسین نژاد گفت: علی رغم شرایط حساسی که در خصوص جنگ‌تحمیلی علیه ایران اعمال شد، اما روند قتل این شهروند عزیز دنبال شد و منجر به صدور کیفرخواست شد. اولین جلسه رسیدگی به اتهام‌قتل در دادگاه کیفری یک استان تهران برگزار می‌شود. این امر نشان می‌دهد دستگاه قضائی علی رغم شرایط خاصی که داشته پرونده‌های جاری را رسیدگی می‌کند و با اخلال رو‌به‌رو نبوده است.

پیگیری‌هایی در خصوص حمله رژیم صهیونی به افراد غیر نظامی

سخنگوی دستگاه قضا درباره اینکه دستگاه قضا چه پیگیری‌هایی در خصوص حمله رژیم صهیونی به افراد غیر نظامی داشته است، گفت: رژیم صهیونی در جریان حملات ۱۲ روزه بسیاری از قواعد مسلم حقوق بین‌الملل را نقض کرد. این رژیم در حوزه‌هایی نظیر حقوق بین‌الملل توسل به زور، حقوق بین‌الملل بشر، حقوق بین‌الملل بشردوستانه، حقوق حاکم بر کنترل تسلیحات، حقوق بین‌الملل هوا فضا و …، همه این موارد را نقض کرده است. این رژیم با نقض آشکار قاعده منع تهدید و توسل به زور که مندرج در بند ۴ ماده ۲ منشور ملل‌متحد است، مرتکب جنایت تجاوز تعریف شده در قطعنامه مذکور شده و این جنایت تجاوز ارضی در کنار جرم جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی، یکی از جنایات تحت صلاحیت موضوعی، دیوان بین‌المللی کیفری است.

وی گفت: نکته دیگر اینکه بر اساس آمار و مستندات منتشر شده، رژیم صهیونیستی صد‌ها تن از مردم بی‌گناه ما را در این ایام به شهادت رساند و یا مجروح کرد، که از جمله ۷ بیمارستان و ۴ واحد بهداشتی و ۶ پایگاه اورژانس آسیب دید و ۲ بار حمله به صداوسیما صورت گرفت و همه اینها حکایت‌گر نابودی اصل حقوق بین الملل بشر دوستانه است یعنی اصل تفکیک میان اهداف نظامی و غیر نظامی است. بواسطه نقض اصول مختلف حقوق بین‌الملل که در کنوانسیون‌های مختلف ثبت و ضبط شده است، رژیم صهیونیستی آشکارا مرتکب جرم جنگی مندرج در ماده ۸ اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری هم شده است.

جهانگیر خاطرنشان کرد: با استناد به نظریه مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری رعایت و تضمین حقوق بشر تنها اختصاص به زمان صلح ندارد و در زمان جنگ نیز باید مورد حمایت قرار گیرد. در جریان این حملات وحشیانه، بسیاری از حقوق مردم ایران از جمله حق حیات، سلامتی و آزادی رفت و آمد و امنیت فردی مورد تعرض قرار گرفته و نقض شد. در حمله به صداوسیما همگی شاهد بودیم علاوه بر نقض حق حیات خبرنگاران که بر وفق قواعد حقوق بشر دوستانه تلقی می‌شود و باید از هرگونه تعرض مصون باشد، حق آزادی بیان و نظر که یک حق عام برای همه ملل جهان است، مورد تعرض مستقیم قرار گرفت و رژیم صهیونیستی مرتکب یک جنایت دیگر شد که تحت صلاحیت دیوان بین‌المللی کیفری تحت عنوان جنایت علیه بشریت است.

وی تصریح کرد: تفکیک جنایات رژیم صهیونیستی و مستندسازی هر دسته از جنایات با عنایت به مختصات مادی معنوی و قانونی که تشکیل دهنده هر جرم است ازجمله ضروری‌ترین کار‌هایی است که در دستورکار قرار گرفته و فرایند‌های پیگیری حقوقی و قضائی این جرایم و جنایات در سه سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، در سه قالب قضائی، شبه قضائی و سیاسی آغاز شده است. نکته مهم این است که بدانیم برای هرگونه پیگیری قضائی، مستندسازی جرایم ارتکابی رژیم صهیونیستی در ایران چه در جریان و چه پس از جنگ ۱۲ روزه ضروری است که این کار توسط دستگاه‌های ذی‌ربط و با پبگیری‌های مربوطه شروع شده است و از آنجایی که حقوق بشر فاقد دادگاه در سطح جهانی است لذا موضوعات مرتبط با حقوق بشر تنها در ۲ دادگاه جهانی که موجود است یکی دیوان بین المللی دادگستری، یکی هم دیوان بین‌المللی کیفری قابل طرح است.

جهانگیر گفت: در ارجاع پرونده جنایات رژیم صهیونیستی به دو دادگاه، بحث صلاحیت آنها مطرح است که در حال پیگیری است.

وی افزود: همچنین ما سازوکار‌های شبه قضائی در عرصه‌های بین المللی به صورت متعدد داریم که در دستورکار قرار گرفته که در حال پیگیری آنها هستیم. به عنوان مثال سازمان هلال احمر از طریق صلیب سرخ جهانی، وزارت بهداشت از طریق سازمان بهداشت جهانی، ستاد حقوق بشر از طریق ساختار‌های حقوق بشری می‌توانند، برای محکومیت رژیم صهیونیستی استفاده حداکثری کنند.

سخنگوی قوه قضائی ادامه داد: شورای حقوق بشر نیز سازوکار لازم برای شکایت از طریق شورای حقوق بشر که قطعنامه ۱۵۰۳ سابق است و همین‌طور از طریق شکایت گزارشگران ویژه کشوری را می‌تواند در دستور کار قرار دهد که این کار‌ها در حال پیگیری هستند. استفاده حداکثری از ظرفیت‌های شبه قضائی در کنار ظرفیت‌های قضائی می‌تواند مؤثر باشد.

اقدامات قوه قضائیه برای حفظ امنیت و آرامش جامعه

جهانگیر در پاسخ به سوالی درباره اقدامات قوه قضائیه برای حفظ امنیت و آرامش جامعه توضیح داد: همانطور که رئیس قوه قضائیه در جلسه هماهنگی با جامعه اطلاعاتی کشور بیان کرد، دستگاه قضائی به عنوان مسئول نظارت بر ضابطین موظف به همه نوع همکاری با اعضای جامعه اطلاعاتی جهت تأمین امنیت کشور است. هم تأمین امنیت فیزیکی و هم تأمین امنیت روانی مورد توجه قرار دارد. نکته‌ای که مهم است اینکه نقطه ثقل اقدامات دشمن، بر اقتدار و امنیت ما استوار است.

وی ادامه داد: تلاش کردند در این ایام امنیت عمومی را با شایعه‌سازی و عوامل داخلی تحت تأثیر قرار دهند، اما بحمدلله از آنجایی که نظام ما یک نظام مردم پایه است، با تکیه بر مساعدت مردم و با امداد الهی با هرگونه ناامنی برخورد لازم صورت گرفت. در درجه اول مردم با در اختیار گذاشتن اطلاعات خود و همکاری با پلیس و نیرو‌های امنیتی کمک شایانی به حفظ امنیت جامعه در همه ابعاد در این ایام داشتند. به ملت باید این هشیاری را بدهیم که همچنان مراقبت‌های لازم را داشته باشند و اگر با مسئله مشکوکی مواجه شدند حتماً آن را به مراجع انتظامی و اطلاعاتی و قضائی اطلاع دهند.

سخنگوی قوه قضائیه بیان کرد: قوه قضائیه نیز از آغاز این جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با دستور رئیس قوه قضائیه، جلساتی را هم با مسئولیت معاون اول و هم دادستان کل کشور، برگزار کرد و دستورالعمل‌هایی در این خصوص تهیه و ابلاغ شد. تلاش شد با برگزاری جلسات مستمر در مراکز استان‌ها به ریاست رئیس کل دادگستری استان‌ها و دادستان‌ها، در کنار رسیدگی به پرونده‌های قضائی، هیچ وقفه‌ای در کار اتفاق نیفتاد. در این زمان، مرخصی‌هایی که به صورت عادی در زمان‌های دیگر نسبت به همکاران اداری و قضائی وجود داشت، لغو شد و همه داوطلبانه به سر کار‌های خود برگشتند و ضمن اینکه اجازه ندادند پرونده‌های جاری با خللی مواجه شود، به سرعت نسبت به اقدامات پیشگیرانه و مقابله‌ای برای تهدیدات و توطئه‌های احتمالی دشمن اقدام شد و پیش‌بینی‌های لازم انجام شد که نتایج آن اطلاع‌رسانی خواهد شد.

جهانگیر تاکید کرد: در حوزه امنیت روانی نیز کار شد، بدین معنا که کسانی‌که در فضای مجازی تلاش می‌کردند برای مردم ذهنیت ایجاد کرده و مردم را با نگرانی و ترس مواجه کنند، رصد شدند و با مرتکبان برخورد قانونی لازم صورت گرفت. اگر لازم بود تذکر داده شد و اگر اصلاحات لازم صورت نمی‌گرفت، برخورد قانونی انجام شد. در کنار این، کسانی که با گزارشات مردمی شناسایی شده بودند، سریعاً تحت تعقیب قرار گرفتند و برای آنها پرونده تشکیل شد و در کنار این، در مورد مسائل اقتصادی مردم، جلساتی با مجموعه دولت از جمله سازمان تعزیرات حکومتی، وزارت دادگستری و وزارت صمت و جهاد کشاورزی و نمایندگان اتاق اصناف برگزار شد، تلاش بر این بود تا دستگاه قضائی به عنوان یاور دولت با حضور پررنگ در همه جلسات اجازه ندهد امنیت اجتماعی، اقتصادی و روانی مردم بهم بخورد. امیدواریم این هماهنگی و همدلی توسعه یابد تا شاهد خدمات‌رسانی بیشتر به مردم باشیم.

نظارت بر ممنوعیت استارلینک

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه نظارت بر ممنوعیت استارلینک به چه صورت خواهد بود، گفت: مواردی که در مجلس تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسید، به عنوان قانون برای همه لازم‌الاجرا است و ساختار‌های قانونی نیز در آن پیش‌بینی شده است. در متن قانون هم از حیث اجرا و هم از حیث نظارت مشخص شده چه کسانی باید قانون را اجرا و چه کسانی بر روی آن نظارت کنند و چه کسانی در مقام اجرا وظیفه دارند.

جهانگیر ادامه داد: دستگاه‌های مسئول باید به وظیفه خود عمل کنند تا دشمن از طریق این ابزار‌ها نتواند به خواست خودش برسد. هر جا و زمانی که گزارشی به دستگاه قضائی برسد، قوه قضائیه به وظیفه نظارتی خویش عمل می‌کند. فعلاً براساس مصوبه مجلس دستگاه‌های اجرایی و نظارتی خاصی برای آنها پیش‌بینی شده و به محض اینکه این دستگاه‌ها گزارش‌های خود را به نهاد‌های قضائی بدهند، دستگاه قضائی نیز برخورد‌های قانونی لازم را انجام خواهد داد.

در حمله به اوین تعداد اندکی زندانی فرار کردند

وی در پاسخ به سوالی آیا در حمله به اوین زندانی فرار کرد؟ گفت: بله تعداد اندکی فرار کردند ولی تعدادش قابل توجه نیست. زندانیانی در اوین داشتیم که نه تنها فرار نکردند بلکه به مجروحین کمک‌کردند. تعداد اندکی از این حمله سو استفاده کردند و متواری شدند که حتماً دستگیر می‌شوند و به زندان برمی گردند. افراد شاخصی بین این زندانیان متواری وجود ندارد.

سخنگوی قوه قضائیه درباره اینکه آیا به زندانیانی که کمک‌کردند ارفاقی می‌شود؟ گفت: موضوع بررسی می‌شود و کسانی که در شرایط حساس حاضر شدند که به دیگر زندانیان کمک کنند تصمیمات مقتضی در مورد آنها صورت می‌گیرد.

جهانگیر افزود: زندانیانی که شهید شدند زندانیان جرایم مالی بودند که در مجموع ۵ نفر از زندانیان شهید شدند.

برخورد دستگاه قضا برای مقابله با گرانی‌های اخیر

جهانگیر درباره برخورد دستگاه قضا برای مقابله با گرانی‌های اخیر، گفت: یکی از مشکلات مهم امروز جامعه، گرانی بیش از حد مواد غذایی و کالا‌های اساسی است. قوه قضائیه برای کنترل این وضعیت، اقدام ویژه‌ای را با صدور یک بخشنامه کلیدی از سوی معاونت حقوق عامه دادستانی کل کشور آغاز کرده است. در این بخشنامه، از همه دستگاه‌های مسئول خواسته شده است با دقت در حوزه تعادل بازار، از گران‌فروشی، احتکار و ایجاد شوک‌های مصنوعی به بازار جلوگیری کنند. در همین راستا، کارگروه‌های استانی پیگیری حقوق عامه با مشارکت دستگاه‌های اجرایی، نهاد‌های عمومی و اصناف، مأموریت یافته‌اند که ضمن انجام نظارت‌های قانونی، چالش‌های موجود در حوزه تأمین، توزیع، سوخت، حمل‌ونقل و سایر بخش‌ها را رصد و تصمیمات فوری و مؤثر اتخاذ کنند.

سخنگوی قوه قضائیه تأکید کرد: در صورتی که گزارشی از کارشکنی یا ایجاد اختلال در روند بازار ارائه شود، دستگاه قضائی بلافاصله ورود کرده و وظایف قانونی خود را انجام خواهد داد. همچنین نظارت بر عملکرد ضابطین قضائی نیز با استفاده از ظرفیت نهاد‌های مختلف تقویت شده تا عاملان گرانی و احتکار که امنیت عمومی را هدف گرفته‌اند، شناسایی شوند و فرصت سوءاستفاده نیابند.

وی با اشاره به اقدامات عملیاتی تکمیلی نیز گفت: علاوه بر صدور این بخشنامه، معاون اول قوه قضائیه با همکاری وزارت دادگستری، سازمان تعزیرات، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و اتاق اصناف، جلسات متعددی برگزار کرده تا نحوه نظارت و رصد بازار مشخص شود و از ایجاد التهاب در بازار جلوگیری به عمل آید. طبق گزارش‌ها، تعداد متخلفان محدود بوده، اما با همان اندک موارد نیز برخورد قانونی لازم انجام شده است.

آمار شهدای حمله اسرائیل به ایران

جهانگیر درباره آمار شهدای حمله اسرائیل به ایران گفت: تاکنون بر اساس آمار پزشکی قانونی برای ۹۴۳ نفر جواز صادر شده است و شهید شدند و ۸ نفر مفقود هستند که اثری از آنها به دست نیامده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین