آفتابنیوز : آفتاب: کارشناسان، از «پروبال گرفتن اقتصاد آلمان» سخن میگویند.
به گزارش دویچهوله در آستانه سفر صدراعظم آلمان به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، گسترش مناسبات اقتصادی، همفکری درباره برنامه اتمی ایران و تلاش در راه صلح خاورمیانه، به عنوان اهداف مهم این سفر اعلام شده بود. اما همراهی گروه بزرگی از مدیران برجسته کنسرنهای آلمان، از همان آغاز نشان میداد که گسترش مناسبات اقتصادی، در برنامه این سفر جایگاهی ویژه دارد.
سفر صدراعظم آلمان از روز دوشنبه (۲۴ مه) آغاز شده و روز پنجشنبه (۲۷ مه) پایان مییابد. در دومین روز این سفر، رسانههای آلمانی خبر دادند که ظرف دو روز کنسرنهای "لینده"، زیمنس و "باور" نزدیک به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار با امارات متحده عربی قرارداد بستهاند.
علاوه بر این، یک شرکت آلمانی هم توافقنامه تحقیق مشترک روی توسعه یک میدان نفت و گاز تازه را با ابوظبی امضا کرده که حجم آن هنوز روشن نیست.
بزرگترین قرارداد را شرکت سهامی لینده با شرکت "بروژه" بسته که دفتر مرکزی آن در امارات متحده عربی است. در چارچوب این قرارداد یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلاری، یک کارخانه عظیم تولید مصنوعات پلاستیکی در امارات متحده عربی ایجاد میشود.
کنسرن زیمنس قرارداد دیگری برای توسعه زیرساختهای انتقال برق بسته که حجم آن ۱۴۵ میلیون دلار اعلام شده است. شرکت باور قرارداد تکمیلی ایجاد ۱۳ پایگاه سوختگیری کازی را با حجم ۲۸ میلیون دلار به دست آورده است.
رسانههای آلمانی، با اشاره به اینکه خانم آنگلا مرکل در اوج بحران "یورو" به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس سفر کرده است به نقل از مشاور سیاست خارجی صدراعظم آلمان مینویسند: «کشورهای حوزه خلیج فارس به یک اروپای قدرتمند علاقه دارند. اتفاقا در اوج بحران مالی جهانی، سرمایهگذاریهای آنها در اروپا بسیار مفید بود. ما به عنوان نمونه سرمایهگذاری قطر در فولکسواگن و پورشه را فراموش نمیکنیم.»
برپایه برآورد اتاق تجارت و صنعت آلمان، در حال حاضر پروژههای بزرگی به ارزش حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در حوزه خلیج فارس برای مناقصه آماده شدهاند.
از نظر کارشناس خاورمیانه و نزدیک اتاق تجارت و صنعت، پروژههای جدید، دیگر به زیرساختهای کلاسیک محدود نمیشوند.
وی میگوید: «در خلیج فارس نیز زمان رشد کیفی فرارسیده است. در مناطق پر جمعیت، به بهبود زیرساختهای مروبط به حمل و نقل میاندیشند. امرنشینهای حوزه خلیج فارس به کنترل زباله، بازتولید مواد مصرف شده و ایجاد شبکههای فاضلاب نیاز دارند. شرکتهای آلمانی در همه این زمینهها برای اجرای طرحهای بزرگ آمادگی دارند.»
در اوج بحران مالی جهانی، نه تنها رشد اقتصادی هیچیک از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به کمتر از ۵ درصد کاهش نیافت، بلکه به عنوان نمونه، قطر توانست یک رشد ۱۸ درصدی را ثبت کند. این شیخ نشین، سالها است از میدان گازی مشترک خود با ایران در خلیج فارس، به تنهائی بهره میبرد.
موازنه مثبت تجارت خارجی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تا سال ۲۰۲۰ شش میلیارد دلار پیشبینی شده است. صادرات آلمان به این کشورها، در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ به سه برابر رسید، اما بعد به علت بحران مالی جهانی به ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو کاهش یافت.
اتحادیه اروپا از سالها پیش در اندیشه بستن یک پیمان تجارت آزاد با شورای همکاری خلیج فارس است. اما روند مذاکرات در این زمینه تاکنون به نتیجه مطلوبی نرسیده است.
به گزارش رسانههای آلمانی، با توجه به کاهش ارزش برابری یورو، بعید به نظر میرسد که سفر صدراعظم آلمان، در شتاب بخشیدن به گفتوگوهای مربوط به پیمان تجارت آزاد موثر باشد.