آفتابنیوز : آفتاب – سرویس بین الملل: در حالی که دیپلماتها و خبرنگاران ایرانی نخستین شهروندان یک کشور خارجی در افغانستان بودند که بهطور مستقیم قربانی تروریسم کور طالبان شدند و هم اکنون نیز ایران یکی از مهمترین کشورهایی است که بی ثباتی در افغانستان ضربات اقتصادی و امنیتی به آن وارد میآورد، اما هر از گاهی فرماندهان امریکایی که از مقابله با تهدیدات طالبان دچار عجز میشوند، ایران را متهم به حمایت از طالبان میکنند.
این موضوع معمولا همزمان با کم انگاشتن نقش پاکستان در تحولات افغانستان و یا نادیده انگاشتن برخی از وجوه آن صورت می گیرد. در حالی که پاکستان به عنوان خاستگاه طالبان، به جز مسائل سیاسی، از نظر اقتصادی و فرهنگی نیز انگیزههای زیادی در حمایت از طالبان دارد.
از دیدگاهی، گرچه گاهی نشانهروی مقامات امریکایی به سوی ایران در خصوص حمایت از طالبان، نمیتواند با منطق سیاست بینالملل همخوانی داشته باشد؛ چرا که ایران مهمترین قربانی تهدید طالبان هم از نظر امنیتی و اقتصادی و هم فرهنگی و سیاسی خواهد بود و عقل سلیم این همسویی را ناروا میدارد، با این حال به نظر میرسد این ادعاها، نوعی از فرار از مسئولیت مقامات امریکایی و تلاش برای پوشاندن نقاط ضعف و عملکرد ضعیف آنها در افغانستان تلقی شود.
در عین حال نباید از یاد برد که افغانستان و عراق به هر حال از آنجا که مناطق استراتژیکی برای ایران به حساب میآیند، میتوانند برای فشار بر ایران نیز نقطه مناسبی تلقی شوند.
از همین رو، انگشت اتهام امریکاییها به سوی ایران، میتواند فارغ از موفقیت یا عدم موفقیت امریکاییها در عراق و یا افغانستان، نوعی فشار بیشتر سیاسی بر ایران تلقی گردد. این همزمانی اتهامزنی و فشارهای سیاسی برای تحریم ایران در خصوص بحث هستهای، از همین منظر قابل ارزیابی است.
به نظر میرسد به همین منظور است که فرمانده امریکایی نیروهای متحد در افغانستان، دیروز یکی از ماموریتهای نیروهای تحت امر خود را "جلوگیری از ارسال کمکهای ایران به طالبان" خواند. وی با بیان این ادعا در عین حال ایران را به حمایت مستقیم و نظامی از طالبان متهم نموده است. این فرمانده همچنین ادعا میکند که نیروهای طالبان در ایران آموزش میبینند.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که این ژنرال امریکایی، نه تنها به انگیزههای احتمالی ایران در این خصوص اشاره نکرده، بلکه حتی برای آن مصادیقی نیز بیان ننموده است. با این حال وی حرف از مدارک روشنی زده است که نشان دهنده تامین تسلیحات طالبان از سوی ایران و آموزش نیروهای طالبان در خاک ایران است اما در خصوص این "مدارک" هیچ توضیحی داده نشد و حتی جزئیات آن نیز ذکر نگردید.
مشابه این اتهامات نیز دو ماه پیش، توسط فرمانده ستاد مشترک ارتش امریکا بیان شده بود که ایران را متهم به ارسال محموله اسلحه به قندهار نموده بود. در آن زمان هم هیچ مدارک و شواهدی برای این ادعا در اختیار افکار عمومی جهان قرار داده نشد.
به همین جهت است که برخی کارشناسان، ادعاهای امریکایی ها را ناشی از وضعیت کلان بینالمللی برای فشار بر ایران ارزیابی میکنند و به همین خاطر به نظر میرسد این ادعا که اولین ادعا نیست، آخرین ادعا از این دست نیز نباشد.